ΔΕΕΠ για ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για ΦόΔΣΑ: "Απαντάμε με πραγματικές αλήθειες, και όχι με fake news"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022 13:58

ΔΕΕΠ για ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για ΦόΔΣΑ: "Απαντάμε με πραγματικές αλήθειες, και όχι με fake news"

Δ.Ε.ΕΠ. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Αναφορικά με τα όσα ψευδώς αναφέρθηκαν σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεφαλονιάς και την Κυβέρνηση της ΝΔ, απαντάμε με πραγματικές αλήθειες, γιατί επιτέλους χρήσιμο είναι να ενημερώνουμε και όχι να διαδίδουμε fake news, προσφιλή άλλωστε τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Αλήθεια 1η: Η ένταξη του Έργου της Κεφαλονιάς στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ πραγματοποιήθηκε  στις 21-09-2016. Χρόνια πέρασαν από τότε χωρίς πρόοδο. Η εντέλει από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ θετική αξιολόγηση βγαίνει με το αριθμ. πρωτ. 2409 στις 11-03-2020. Αλλά και πάλι έως τις 13-11-2020, όπου έγινε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον νέο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, για 8 δηλαδή ολόκληρους μήνες, δεν έγινε καμιά διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί. Από την άλλη πλευρά ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων στις 19/12/2020 τροποποίησε την απόφαση ένταξης και δημοπράτησε το έργο, έτσι ώστε σήμερα να έχει ανάδοχο.

Αλήθεια 2η: Ίδιος ακριβώς είναι ο προϋπολογισμός του έργου 7.170.819,32 ευρώ. Εξασφαλίστηκε όμως, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως «προαίρεση» (επιπλέον χρηματοδότηση επέκτασης – εκσυγχρονισμού της Μονάδας) με 4.690.000€ χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και όχι ιδίους πόρους όπως ψευδώς αναφέρετε.

Συνεπώς καμία αύξηση στον προϋπολογισμό του έργου.

Επιπλέον προβλέπεται η λειτουργία της Μονάδας για 6 + 6 χρόνια (προαιρετικά), όσο για το κόστος λειτουργίας όλων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι καλύπτεται από ίδιους πόρους, δηλαδή τους Δήμους και κατά συνέπεια από τους πολίτες για τους οποίους κατασκευάζονται. Η «ανακάλυψη» κάποιας διαφορετικής μεθοδολογίας – ευπρόσδεκτη, εκτός αν εννοείτε ότι η λειτουργία πρέπει να σταματήσει ή να γίνεται ελλιπής και να ταλαιπωρείται η Κεφαλονιά, με τραγικές συνέπειες για τον τόπο και με απειλή προστίμων. 

Αλήθεια 3η: Η Κεφαλονιά είναι πράγματι στον δρόμο της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ η καύση των απορριμμάτων την οποία επικαλείσθε δεν προβλέπεται στο έργο της Κεφαλλονιάς. Προβλέπεται η ανάκτηση  «με σκοπό την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου» όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο της Κεφαλονιάς είναι ένα έργο σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνο με την εθνική νομοθεσία, σύμφωνο με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων, σύμφωνο με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων.  Τίποτα παράνομο, τίποτα μη δοκιμασμένο, τίποτα ριψοκίνδυνο.

Αλήθεια 4η: Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Οι εκλογές για τα μέλη και τη σύνθεση του ΔΣ έγιναν με βάση το καταστατικό και πάντα σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους. Μην καταπιάνεστε με θέματα που δεν γνωρίζετε γιατί μάλλον κάποιοι σας χρησιμοποιούν…

Αλήθεια 5η:  Το κόστος διαχείρισης (σύμφωνα με ΕΔΑΚΙ) το 2020 ανέρχονταν σε 589.600€. Το 2021 το κόστος διαχείρισης με τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ανήλθε στις 620.288€,  αύξηση 5% - η οποία όμως προέρχεται από την (για πρώτη φορά) εγγραφή στον προϋπολογισμό της ίδιας συμμετοχής στο δημοπρατημένο έργο.

Το 2022 το κόστος διαχείρισης ανέρχεται σε 619.000€ - μείωση κόστους κατά 0,2%.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε και να πιέσουμε στην κατεύθυνση της συνεχώς πιο «απαιτητικής» διαχείρισης των απορριμμάτων για να μην βρεθούμε σε επικίνδυνο κενό. Η εποχή που τα πετούσαμε ανεπεξέργαστα, που δημιουργούσαμε ανεξέλεγκτα χωματερές με μηδενικό άμεσο οικονομικό κόστος, αλλά ανυπολόγιστο κόστος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είμαστε δε υποχρεωμένοι και να αποκαταστήσουμε όλους αυτούς τους χώρους.

Αλήθεια 6η: Δεν μπορείτε να μας πείσετε ότι όλοι οι Δήμαρχοι – μέλη του ΔΣ του ΦοΔΣΑ, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όλος ο Κρατικός Μηχανισμός έχουν συνωμοτήσει εναντίον της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με τις φαντασιώσεις των εκλεκτών συμβούλων σας που παρουσιάζονται ως προστάτες των πολιτών της Κεφαλονιάς, αλλά όταν μπορούσαν δεν έκαναν απολύτως τίποτα για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.                        

Καλύτερα λοιπόν να σωπάσετε, αναγνωρίζοντας στοιχειωδώς την ανεπάρκεια, την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα που επικράτησε στον τόπο μας στο παρελθόν. Με την αγαπημένη σας τακτική «ρίξε λάσπη στον ανεμιστήρα, ρίξε - ρίξε όλο και κάτι θα μείνει», ούτε αντιπολίτευση ασκείτε ούτε και στον τόπο μας προσφέρετε!

Δ.Ε.Ε.Π. Κεφαλληνίας & Ιθάκης