Κ. Τσιμάρας: «Δεν φτάνουν μόνο τα “μπράβο” στους υγειονομικούς, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη - Δραματική η μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 09:24

Κ. Τσιμάρας: «Δεν φτάνουν μόνο τα “μπράβο” στους υγειονομικούς, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη - Δραματική η μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Κώστας Τσιμάρας, για την παράσταση διαμαρτυρίας που έλαβε χώρα στο νοσοκομείο το πρωί της Πέμπτης 13 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσιμάρας αναφέρθηκε στα αιτήματα των φορέων που έλαβαν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας τα οποία όπως είπε πηγάζουν από καταγγελίες πολιτών για την μη εξυπηρέτηση τους με PCR τεστ. Αιτούν να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός σε όλα τα νοσοκομεία ούτως ώστε να καλυφτούν με όλο το υγειονομικό υλικό και με περισσότερα τεστ.

Τόνισε ότι είναι ήδη επιβαρυμένο το προσωπικό του νοσοκομείου και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στους ελέγχους για τον covid-19 και επιβάλλεται πέραν των νοσοκομείων να ενισχυθούν και τα Κέντρα Υγείας και ειδικά ο ΕΟΔΥ του οποίου οι μονάδες θα πρέπει να κάνουν επαναλαμβανόμενα PCR τεστ στα σχολεία και στον πληθυσμό ,ούτως ώστε να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία.

Στον Διοικητή του Νοσοκομείου έθεσαν επίσης το μέτρο της 5νθήμερης καραντίνας του υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού που νοσεί, το οποίο όπως είπε αποτελεί μεγάλο κίνδυνο διασποράς της νόσου στους συναδέλφους τους και στους ασθενείς ζητώντας να γίνει 1οήμερη όπως πριν.

Ο κ. Τσιμάρας ενημέρωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο δεν έχει σημειωθεί στο προσωπικό κρούσμα που να είναι σε καραντίνα, όμως παραμένουν σε αναστολή καθηκόντων όσοι υγειονομικοί δε είχαν εμβολιασθεί (8 άτομα).

Πανελλαδικά όπως είπε γίνεται μια προσπάθεια σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας όσοι βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων να αντικατασταθούν ακόμα και από νοσούντες υγειονομικούς και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της κινητοποίησης της Πέμπτης από την στιγμή που επιχειρούν να καλύψουν με αυτό τον οξύμωρο τρόπο τα κενά.

«Δεν μπορούν να λένε από την μία ότι οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν θα βγαίνουν σε αναστολή καθηκόντων για να προφυλαχθούν οι ασθενείς και απ την άλλη να μην λαμβάνεται μέριμνα για την προφύλαξη και των ασθενών και του ίδιου του προσωπικού ,καθώς έρχονται στη δουλειά συνάδελφοι με θετικό τεστ και νοσούντες έστω και με ελαφρά συμπτώματα. Αποδεικνύεται μετά από όλα αυτά, ότι σε αναστολή καθηκόντων βγήκαν οι συνάδελφοι όχι για λόγους υγειονομικούς , αλλά για λόγους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων για να προχωρήσουν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σε απολύσεις όπως έχουν προαναγγείλει. Αν πραγματικά ήθελαν την μείωση της διασποράς της νόσου, δεν θα έφερναν μετά από 5 μέρες τους νοσούντες πίσω στη δουλειά. Είχαν πεί ότι θα αντικαταστήσουν όσους είναι σε αναστολή, όμως αυτό δεν έγινε».

Ενημέρωσε επίσης ο κ. Τσιμάρας ότι ο Διοικητής του νοσοκομείου κατανόησε τα αιτήματα τους και τους είπε ότι καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων. Του ζήτησαν ταυτόχρονα να ασκήσει πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο ούτως ώστε το επικουρικό προσωπικό το οποίο έρθει στο νοσοκομείο ,περίπου 100 άτομα, από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ,να μονιμοποιηθούν.

Ο κ. Τσιμάρας έψεξε την Κυβέρνηση για την μείωση του προϋπολογισμού για την Yγεία μέσα στην πανδημία και έθεσε ως επιβεβλημένη την αύξηση του προϋπολογισμού των δομών υγείας.

Κληθείς να αποτυπώσει την εικόνα του ΓΝ. Αργοστολίου επανέλαβε την κρίσιμη έλλειψη κάποιων ιατρικών ειδικοτήτων και την αναγκαία μονιμοποίηση όλων των επικουρικών. Το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή ανταπεξέρχεται στις πλάτες των εναπομεινάντων εργαζομένων όπως είπε και δεν γίνεται να συνεχίσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. «Στο ότι εργάζονται πάνω από τα όρια τους για να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους οφείλεται το ότι το νοσοκομείο κρατιέται και δεν κινδυνεύει κανένας συμπολίτης μας. Το "μπράβο" δεν φτάνει, κανονικά θα έπρεπε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των υγειονομικών, όπως είναι η ένταξη τους στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, η επιστροφή στους μισθούς του 2010,η διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, κ.λπ. »

Κλείνοντας ο κ. Τσιμάρας, σημείωσε ότι το Σωματείο Εργαζομένων επαγρυπνεί καθημερινά σε άρρηκτη συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο και τα υπόλοιπα σωματεία του νομού, ούτως ώστε να διεκδικήσει την λύση του όποιου προβλήματος.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-938063192?si=4122d6a3635f4db7be464c82b5b84fd5&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.