Αντ. Καλλιβωκάς: «Εποικοδομητική η συνεργασία των Δήμων στον Τουρισμό και χειροπιαστά τα αποτελέσματα» - Τι είπε για τα ζητήματα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού στον Δήμο Σάμης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 09:48

Αντ. Καλλιβωκάς: «Εποικοδομητική η συνεργασία των Δήμων στον Τουρισμό και χειροπιαστά τα αποτελέσματα» - Τι είπε για τα ζητήματα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού στον Δήμο Σάμης

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, , μίλησε o Αντιδήμαρχος Παιδείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Σάμης, Αντώνης Καλλιβωκάς,για τους τομείς ευθύνης του.

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και στον Δήμο Σάμης και ο κ. Καλλιβωκάς, ξεκίνησε να αναπτύσσει τους άξονες στους οποίους βασίστηκε ο εορταστικός προγραμματισμός του Δήμου, επισημαίνοντας ότι λόγω πανδημίας και έλλειψης μεγάλου χώρου, οι εκδηλώσεις δεν είναι αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Αναφέρθηκε στα ντόπια σχήματα, την φιλαρμονική, την μαντολινάτα, τα χορευτικά που εμπλούτισαν την εναρκτήρια εκδήλωση και στην πρόθεση του Δήμου που έχει βρεί πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία παιδικής χορωδίας.

Όσον αφορά τον τομέα των υποδομών πολιτισμού, λόγω του κυκλώνα «Ιανού» ιεραρχηθήκαν οι ανάγκες του Δήμου σε άλλους τομείς, όμως όπως ενημέρωσε, εξωραΐστηκε το θέατρο στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου των Μακρυωτίκων , προγραμματίζεται η συντήρηση του πολύκεντρου στα Διβαράτα ,εντάχθηκε στο «Πράσινο Ταμείο» το Δημοτικού σχολείου Φισκάρδου για να γίνει Πνευματικό Κέντρο, εντάχθηκε το Δημοτικό Σχολείο στο Τσακαρισιάνο στο πρόγραμμα Μουσείο Επτανησίων Αγωνιστών του 21 για το οποίο υπάρχει και προέγκριση και στόχος του Δήμου είναι να λειτουργήσει το καλοκαίρι το Μουσείο της Ελιάς στα Μακριώτικα ,το οποίο επί Δήμου Πυλαρέων λειτουργούσε, όμως επί Δήμου Κεφαλονιάς αφέθηκε στην τύχη του.

Ο κ.Καλλιβωκάς δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει το έργο του π. Δημάρχου κ. Κοτσιλίννη στην Πύλαρο και ανέφερε επίσης ότι στους στόχους του Δήμου είναι κάθε εγκαταλελειμμένο σχολείο σε κάθε χωριό να αξιοποιηθεί και να δοθεί για πολιτιστική χρήση.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμης το οποίο είναι ένα από τα πλέον σύγχρονα μουσεία και ευχαρίστησε την εφορία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και το Υπουργείο πολιτισμού για την μέριμνα τους γι αυτό, αλλά και για το ότι στην Σάμη αυτή τη στιγμή εκτελούνται εφάμιλλα έργα. Γίνονται ανασκαφές στην κλασική Σάμη, ξεκινά η Ρωμαϊκή Έπαυλη στην Αγία Εφημία, ξεκινούν οι ανασκαφές στο Ρωμαϊκό νεκροταφείο στο Φισκάρδο, έχουν δημοπρατηθεί οι Άγιοι Φανέντες και αν όλα τα εν εξελίξει έργα τελειώσουν το 2023 όπως χαρακτηριστικά είπε, η Σάμη θα έχει τη δυνατότητα να γίνει αρχαιολογικό πάρκο.

«Όλα αυτά που προείπα δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη, σημείωσε ο κ.Καλλιβωκάς, ο Δήμος βάζει στόχους, έχει και παρόν και μέλλον και μπορούν θεωρώ να υλοποιηθούν, γιατί είναι πράγματα τα οποία τα έχει ανάγκη η περιοχή».

Ο κ. Καλλιβωκάς στάθηκε και στην έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Σάμης και την ανάγκη συνεργασίας με την Περιφέρεια και του έτερους Δήμους για την κάλυψη μελετών και επίβλεψης των έργων στην περιοχή και τόνισε:.

«Αν δεν είχαμε την στήριξη της Περιφέρειας ,δεν θα είχε εκτελεστεί κανένα έργο αποκατάστασης μετά το πέρασμα του «Ιανού». Πιστεύω στην συνεργασία με την Περιφέρεια και στην συνεργασία με τους Δήμους και με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό που ήδη έχει δημιουργηθεί, πιστεύω ότι αν περπατήσουν αυτά τα πράγματα θα βοηθηθούμε στην περιοχή μας».

Για τον τομέα του αθλητισμού ενημέρωσε ότι κάθε Δημοτική ενότητα έχει το γήπεδο της, πρόσφατα λειτούργησε και το γήπεδο Μακριωτίκων, τοποθετήθηκαν όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου στον Καραβόμυλο και στην συνέχεια θα τοποθετηθούν και σε κάθε Δημοτική ενότητα, ο Δήμος στον βαθμό που μπορεί ενισχύει τα αθλητικά σωματεία και τέλος έκφρασε την ανάγκη ύπαρξης κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή.

Τομέας παιδεία και η ανάγκη κατασκευής νέων σχολείων είναι το πρώτο μέλημα του Δήμου. Το άμεσα επόμενο διάστημα η Επιτροπή Καταλληλότητας συνεδριάζει για την καταλληλότητα οικοπέδου στα Μεσοβούνια ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διεργασίες για κατασκευή νέου γυμνασίου στην Έρισσο ,μια ανερχόμενη πληθυσμιακά περιοχή όπως την χαρακτήρισε. Ο Δήμος Σάμης έχει 9 σχολικές μονάδες, η επιχορήγηση που λαμβάνει από το κράτος ετησίως είναι περίπου 52.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα και 10.000 ευρω για την συντήρηση τους, οπότε ο Δήμος ενισχύει στον βαθμό που μπορεί, όμως υπάρχουν πολλά κτηριακά προβλήματα. Ο κ.Καλλιβωκάς αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης και στην δυνατότητα χρηματοδότησης από αυτό της ανάπλασης εξωτερικών χώρων των σχολείων και στις προσβάσεις ΑμεΑ.

Ο τουρισμός ,ένας ακόμη τομέας ευθύνης του κ. Καλλιβωκά .

Τόνισε την εποικοδομητική συνεργασία των Δήμων στον τομέα αυτό και τα χειροπιαστά αποτελέσματα τα οποία ήδη υπάρχουν.

«Στόχος όλων μας είναι η καλύτερη διαφήμιση του νησιού και ο σκοπός είναι η αύξηση του τουριστικού προϊόντος όχι μόνο στον συμβατικό τουρισμό αλλά και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το άνοιγμα σε νέες αγορές. Η Κεφαλονιά πρέπει να έχει ενιαία προβολή και κοινές προσπάθειες. Ήδη βγήκαν στην δημοσιότητα τα βίντεο και ο κάθε Δήμος στο βαθμό που του αναλογεί έχει συμβάλλει οικονομικά αλλά και με άλλους τρόπους. Δυστυχώς οι εκθέσεις αναβλήθηκαν όλες, όμως στα πλαίσια της συνεργασίας και της ενιαίας προβολής, ο κάθε τόπος ως υποσύνολο του όλου, μπορεί να προωθεί κάποιες δραστηριότητες, όπως στην Σάμη προωθούμε τον αρχαιολογικό τουρισμό και έχουμε ήδη έτοιμο ένα δίκτυο μονοπατιών περίπου 60 χλμ. Το δίκτυο που έχουμε συνδέει αρχαιολογικούς, θρησκευτικούς προορισμούς και χωριά με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος .Αν όλα αυτά δεθούν και με το Γεωπάρκο της UNESCO, οι γεώτοποι που συνδέονται με το Γεωπάρκο θα δώσουν μια ιδιαίτερη δυναμική στο νησί. Όλα αυτά μαζί με το Σπηλαιολογικό πάρκο που δρομολογείται στη Σάμη, θα δώσουν θα δώσουν ιδιαίτερη ώθηση στο νησί».

Για την παραλία του Μύρτου, ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2021 λειτούργησε με ευθύνη του Δημάρχου Σάμης, ήδη το μεγάλο έργο του δρόμου όπως είπε θα ξεκινήσει και θα είναι έτοιμοι από την αρχή της επόμενης σεζόν.

Κλείνοντας ο κ. Καλλιβωκάς είπε ότι ο Δήμος Σάμης το καλοκαίρι του 2021 πήγε καλύτερα από ότι περίμεναν και για το 2022, οι ενδείξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές.

Τέλος, για την αργόσυρτη λύση κάποιων προβλημάτων στον Δήμο Σάμης ,αναγνώρισε και εξήρε την υπομονή των κατοίκων.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/kallivwkas-892?si=fefee13190b940fcbdcd73d195794e7b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250