Ερώτηση Θεοπεφτάτου για την εξαίρεση της ΠΙΝ από τη διαθεσιμότητα και τη μη αντιμετώπιση του Ιονίου ως νησιωτική περιοχή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 12:09

Ερώτηση Θεοπεφτάτου για την εξαίρεση της ΠΙΝ από τη διαθεσιμότητα και τη μη αντιμετώπιση του Ιονίου ως νησιωτική περιοχή

Προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

 

27/02/2013

 

ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση από την εφαρμογή της Διαθεσιμότητας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ένταξή της στις νησιωτικές περιοχές της χώρας».

 

  

   Με τις διατάξεις του Νόμου 4093/2012 και την εκδοθείσα βάσει αυτού εγκύκλιο, ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ. 26188/12.11.2012, προβλέπεται η κατάργηση ειδικοτήτων και θέσεων δημοσίων υπαλλήλων(κατηγορία ΔΕ ειδικοτήτων Διοικητικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) και η υπαγωγή αυτών σε καθεστώς διαθεσιμότητας, εφόσον δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας.

   Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 12 Δεκεμβρίου 2012(ΦΕΚ Α' 240/12-12-2012) και δύο εγκυκλίους, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εφάρμοσε το μέτρο οριζόντια χωρίς να ληφθούν υπόψη αντικειμενικά - αξιοκρατικά κριτήρια ούτε η ανάγκη ορθολογικής οργάνωσης του Δημοσίου, με συνέπεια να προσβάλλονται οι αρχές της αμεροληψίας και αξιοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου, την οποία έχει συνυπογράψει σύσσωμη η Κ.Ο. του, για την «κατάργηση των ρυθμίσεων περί την μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών», με στόχο να καταργηθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

   Ταυτόχρονα όμως το Υπουργείο ανέλαβε, σύμφωνα με δική του εξαγγελία, την πρωτοβουλία να εξαιρέσει απ’ τη διαδικασία της διαθεσιμότητας υπαλλήλους προερχόμενους απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καθώς και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας.

   Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η κατάφορα άνιση και άδικη μεταχείριση των νησιωτικών περιφερειών της χώρας που ενώ προχωράει σε διάφορες ρυθμίσεις για τις περιφέρειες του Αιγαίου, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ως μια ηπειρωτική περιφέρεια χωρίς τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν ακριβώς λόγω της νησιωτικότητας.

 

   Επειδή οι πολιτικές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα  τη διάλυση και όχι την ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΟΤΑ εις βάρος των πολιτών .

   Επειδή δεν είναι δυνατό να θεωρείται νησιωτικός χώρος μόνο το Αιγαίο και να μην συμπεριλαμβάνεται στην εξαίρεση, απ’ το ούτως ή άλλως επαχθές μέτρο της διαθεσιμότητας, και το Ιόνιο.

  

 

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Ποιες ενέργειες θα γίνουν ώστε να εξαιρεθεί και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τη διαθεσιμότητα;

2.      Γιατί η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σα νησιωτική περιοχή μόνο αυτή του Αιγαίου και εξαιρεί το Ιόνιο;

3.      Εξετάζετε το ενδεχόμενο της συνολικής κατάργησης του μέτρου της Διαθεσιμότητας;

 

 

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

 

Στέφανος Σαμοϊλης




00 inkefalonia general ad 300X250