Ζαφειράτου στον COSMOS 96,5 : Η συνατογράφηση των ανασφαλίστων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις κρατικές δομές

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:35

Ζαφειράτου στον COSMOS 96,5 : Η συνατογράφηση των ανασφαλίστων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις κρατικές δομές

H πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σοφία Ζαφειράτου, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και μίλησε για το πολύ σοβαρό θέμα που του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε και προβλέπει την κατάργηση της συνταγογράφησης φαρμάκων για τους ανασφάλιστους πολίτες, από ιδιώτες γιατρούς.

«Υπήρχε μια περίοδος όπου οι ανασφάλιστοι πολίτες, μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους μόνο σε κρατικές δομές. Αυτό επειδή είχε δημιουργήσει πρόβλημα και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, επέτρεψαν η συνταγογράφηση να γίνεται και από ιδιώτες ιατρούς. Αυτό έλυσε πολλά προβλήματα. Όπως και να ‘χει, η συμμετοχή των ανασφάλιστων στα φαρμακεία στην συνταγογράφηση είναι μηδενική. Δηλαδή δεν είναι κάτι που δίνει μια δικαιολογία στο κράτος, να πούμε δηλαδή ότι επιβαρύνεται να πληρώνει τους ιδιώτες γιατρούς που συνταγογραφούν στους ανασφάλιστους. Ψάχνουμε και εμείς να βρούμε μια δικαιολογία για να πούμε ότι καλώς γίνεται αυτό, αλλά δεν μπορούμε να την βρούμε».

«Πάντως το σίγουρο είναι ότι, η συνατογράφηση των ανασφαλίστων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις κρατικές δομές. Τα νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από ειδικές συνθήκες, αναβάλλονται χειρουργεία, όχι να γίνονται συνταγογραφήσεις, η πρόσβαση στο νοσοκομείο (για προγραμματισμένο ραντεβού) είναι μόνο κατόπιν αρνητικού rapid- test… Όλο αυτό είναι μια διαδικασία. Υπάρχει και μεγάλο έλλειμα από γιατρούς. Είναι πολύ μεγάλο το  ποσοστό των ανθρώπων, που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Και ας μην μείνουμε μόνο στην Κεφαλονια, το πρόβλημα είναι πανελλαδικό. Ο κόσμος θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακα, αν δεν μπορέσει να τα συνταγογραφήσει».

«Περιμέναμε και μια αντίδραση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Αντί αυτού, το μόνο που ζητάει είναι – πολύ ελαφρά – να καταργηθεί το νομοσχέδιο και στην τελευταία παράγραφο ζητάει κατ’ ελάχιστον  οι γιατροί να μπορούν να συνταγοραφούν στους ανασφάλιστους εμβόλια και αντιβιώσεις. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου, μας έχει απογοητεύσει».

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν αντιδράσει, γιατί πιθανότατα δεν το γνωρίζουν το θέμα. Με τα εξαντλητικά ωράρια τους και με όλα αυτά που βιώνουν, μάλλον δεν το ξέρουν. Αλλά, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Οι ιατρικοί σύλλογοι έχουμε αντιδράσει, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν εμπόδια στην συνταγογράφηση των ασθενών. Τη μέρα συνταγοραφούμε,  τουλάχιστον, 4 ανασφάλιστους πολίτες».