Ανδρέας Παντελιός: «Έγινε το πρώτο βήμα για την διεκδίκηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας» - Τι είπε για τις δράσεις της Τουριστικής Επιτροπής στον γαστρονομικό τουρισμό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 09:50

Ανδρέας Παντελιός: «Έγινε το πρώτο βήμα για την διεκδίκηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας» - Τι είπε για τις δράσεις της Τουριστικής Επιτροπής στον γαστρονομικό τουρισμό

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Ανδρέας Παντελιός , Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Αργοστολίου, για την συμφωνία στην οποία κατέληξαν, μετά από διαβουλεύσεις σχεδόν τεσσάρων ετών, επί ενός νέου πλαισίου για τον ΦΠΑ  οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο Ecofin, αλλά και στις δράσεις πάνω στον γαστρονομικό τουρισμό.

Το προηγούμενο πλαίσιο είναι 30 ετών και ήταν επείγουσα πλέον η ανάγκη εκσυγχρονισμού του. Το νέο πλαίσιο θα ισχύσει από το 2025.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνεται ότι η πρόταση Οδηγίας, όπως υιοθετήθηκε, «κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου»

Ο κ. Παντελιός ,αφού συνεχάρη την Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδοντας τα εύσημα στην κ. Αθηνά Καλύβα την Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας για το ότι κατάφερε να επανέλθει το πλαίσιο για τον ΦΠΑ, ανέφερε σχετικά:

«Μετά από την συμφωνία αυτή αρχίζει να αχνοφαίνεται το Αιγαίο, όμως από την 1/1/2025, θα δούμε ένα καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ. Εδώ ξεκινά μια διαδικασία διεκδίκησης βελτιωμένων πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση την ανάδειξη της ρήτρας της νησιωτικότητας, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το πιστέψουμε πρώτα απ’ όλα εμείς ως Έλληνες. Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε πιστέψει, είμαστε το μοναδικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουμε πολυνησία. Από την άλλη μεριά ς βλέπουμε μια Γαλλία και μια Ισπανία, αλλά κυρίως η Γαλλία η οποία είναι και ένας από τους δύο στυλοβάτες της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ότι τα χρήματα τα οποία ρίχνει μέσα στον κορβανά αυτόν, κοιτάζει όσα μπορεί περισσότερα να τα πάρει πίσω. Γι αυτό έχουν καταφέρει οι Γάλλοι και μπράβο τους, να έχουν ονομάσει κάποια νησιά υπερπεριφερειακά και καταφέρνει να τα χρηματοδοτεί μ αυτό τον τρόπο. Έτσι λοιπόν κατάφερε και το Υπουργείο Οικονομικών καταρχήν να βάλλει μέσα το Αιγαίο ως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να πω, ότι η προσπάθεια δεν είναι μόνο για όλη την Ελλάδα, είναι για όλα τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην συνέχεια ο κ. Παντελειός έκανε μια αναδρομή στα προηγούμενα πεπραγμένα.

«Όταν είχαμε την αποτυχία με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, επειδή δεν μπορούσε να λειτουργήσει κατ ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε μία συνθήκη η οποία αφορούσε την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σαν σύνταγμα ήταν το άρθρο 118 το οποίο ανέφερε ρητά μέσα την νησιωτικότητα. Αφορούσε τα πολύ μικρά νησιά μέχρι 3000 κατοίκους και κάτω και είχε συμπεριλάβει την Ιθάκη. Αυτό αφορούσε κάποιες επιδοτήσεις, τίποτε άλλο και για να είμαι ειλικρινής, και το ποσοστό της επιδότησης ήταν πάρα πολύ μικρό, ήταν ανάξιο λόγου, ήταν ελεημοσύνη κατά τη γνώμη μου.

Εμείς οι νησιώτες στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε την νησιωτικότητα ως ένα πρόβλημα σοβαρό, κατά καιρούς αναγκαστήκαμε και συνεργαστήκαμε με τις άγονες ορεινές και δύσβατες περιοχές και με τις παράκτιες περιοχές. Οι παράκτιες περιοχές έχουν μια πολύ ισχυρή οργάνωση η οποία θεωρήσαμε τότε και ήταν λάθος μας ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Μας καπελώσανε, μας κουκουλώσανε και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε τα βήματα μας από την αρχή.

Υπάρχει μια ελπίδα η οποία λέγεται Insuler ,είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Νησιωτικών Επιμελητηρίων στα οποία συμμετέχει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και είναι κάτι για το οποίο νιώθουμε περήφανοι. Έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες και αυτή τη στιγμή ο Insuler είναι ο εταίρος τον οποίο αφουγκράζονται όλα τα όργανα τα οποία έχουν σχέση με την νησιωτικότητα .

Επί προεδρίας του κ. Μιχαλάτου είχε γίνει και μία συνάντηση στην Κεφαλονιά πριν 18 χρόνια, είχε έρθει ο τότε Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ο κ. Παυλίδης, .ο Ευρωβουλευτής Αρναουτάκης, ήταν ο κ. Δελατσάκης τότε πρόεδρος. Τότε, έπαιζε το Επιμελητήριο ένα πάρα πολύ σοβαρό και σημαντικό ρόλο, σε πάρα πολλά ζητήματα και υπήρχαν αποτελέσματα.

Τότε που γίνανε όλες αυτές οι σοβαρές προσπάθειες, δυστυχώς δε μπορέσαμε να τελεσφορήσουμε και δε ψηφίστηκε το Ευρωπαϊκό σύνταγμα από τη Γαλλία καταρχήν και την Ολλανδία και μετά δεν βγήκε σε ψηφοφορία σε καμιά άλλη χώρα.

Τώρα έχει αλλάξει μ αυτή τη συνθήκη και υπάρχει το παλιό άρθρο το 299 το οποίο τώρα έγινε 349 και αναφέρει μέσα ρητά για τα νησιά. Αυτό τώρα πια εφόσον υπάρχει η πολιτική εδαφικής συνοχής, είναι μια πολύ μεγάλη σημαία. Εφόσον όλες οι περιοχές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης βάση αυτής της πολιτικής πρέπει να χουν τις ίδιες ευκαιρίες, τώρα μπαίνουν και τα νησιά στο παιχνίδι.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε στην Ελλάδα ως ΕΟΑΕΝ ,έχω και εγώ την τιμή να είμαι στο διοικητικό συμβούλιο και στην Ευρώπη ως Insuler. Υπάρχει βέβαια και το Εθνικό Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό, το οποίο κι αυτό θα πρέπει να βοηθήσει με τη σειρά του και να στηρίξει τις ενέργειες.

Υπάρχουν άξιοι άνθρωποι, υπάρχει ο Γιώργος Ασωνίτης ο οποίος στηρίζει όλη αυτή την προσπάθεια ως τεχνική επιτροπή, πηγαίνουμε στα διεθνή φόρα και προβλέπεται μια περίοδος ιδιαίτερης δραστηριότητας όσον αφορά την νησιωτικότητα. Το πρώτο βήμα ήταν ότι επέτρεψαν στην Ελλάδα να έχει μειωμένο καθεστώς σε μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

Σήμερα έχουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΕΝ, που θα παρθούν κάποιες αποφάσεις και θα ξεκινήσει ένας μαραθώνιος με σκοπό τον Μάιο να γίνει ένα μεγάλο συνέδριο το οποίο να αφορά τη νησιωτικότητα. Να έρθουν οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετέχει η Ελληνική Κυβέρνηση και όλοι οι φορείς νησιωτικότητας της Ελλάδας.

Το όπλο το οποίο έχουμε είναι το άρθρο 349 ,το οποίο λέει ξεκάθαρα, πρόσβαση στα Διαρθρωτικά Ταμεία, στα οριζόντια προγράμματα και αυτό είναι που θέλουμε, γιατί Διαρθρωτικό Ταμείο είναι όλα τα χρήματα τα οποία έρχονται, το ΕΣΠΑ, το INTEREG κ.λπ. που φέρνουν τα χρήματα στην πόρτα μας και αυτά είναι που έχουμε ανάγκη, αυτά είναι που χρειάζονται τα νησιά.

Eχουμε να διορθώσουμε απίστευτα δύσκολα κομμάτια. Η ενδοχώρα έχει δρόμους, σήραγγες, σιδηροδρομικά δίκτυα, εμείς δεν έχουμε ούτε ένα δρόμο, έχουμε σοβαρά προβλήματα, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα.

Το αυτονόητο το μεταφορικό ισοδύναμο μπήκε από το παράθυρο και βγήκε από την κλειδαρότρυπα. Ντρέπομαι που το λέω αλλά είναι η αλήθεια, δεν καταφέραμε πολλά πράγματα ενώ έγινε τότε η προσπάθεια από τον κ. Σαντορινιό. Μία από τις πρώτες μελέτες έγινε από τον συμπατριώτη μας Ερνέστο Τζανάτο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και έλεγε ότι για να εφαρμοσθεί χρειάζεται 1,2 δις ευρώ. Ο κ. Σαντορινιός τότε είχε δώσει 180.000 ευρώ, που να μπορέσεις με 180.000 ευρώ να εφαρμόσεις μεταφορικό ισοδύναμο, είναι η τρέλα του μεγαλείου.

Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή πραγματικά να μιλάμε για μεταφορικό ισοδύναμο, είναι ντροπή και αίσχος να μιλάμε για μεταφορικό ισοδύναμο. Όλες λοιπόν αυτές οι πολιτικές μπαίνουν στο τραπέζι και πάμε για μια μαραθώνια διεκδίκηση».

Τέλος για τον Γαστρονομικό Τουρισμό ο κ. Παντελιός ανέφερε ότι ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη η απόφαση να αποτανθούν στους ειδικούς, τον κ. Πίττα ο οποίος έκανε μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και είναι έτοιμοι για την Εβδομάδα Κεφαλονίτικης Γαστρονομίας η οποία θα ξεκινήσει στο τέλος Μαΐου και κατά πάσα πιθανότητα θα συνδυαστεί και με την Εβδομάδα της Φύσης, η οποία θα είναι αφιερωμένη σε αθλήματα που μπορούν να επεκτείνουν την τουριστική σεζόν. Με την Ένωση ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης επίσης, οργανώνονται για να κάνουν τον γαστρονομικό τουρισμό ένα εργαλείο στα χέρια όλων των ασχολουμένων με την εστίαση στο νησί μας.

Για την τουριστική κίνηση του 2021 είπε ότι ήταν καλύτερη από ότι περίμεναν, για το 2022 υπάρχουν είπε πολλές προσδοκίες και το άνοιγμα σε νέες αγορές είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-946337089?si=de6be84c8ac143539369452a2f133f41&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250