Συλλογικότητα Monte Nero: "Κάτω τα χέρια απ' τους αγωνιστές"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 18:15

Παρέμβαση συντρόφων/ισσών στο βουνό-εργοτάξιο του Ξερακιά τον Οκτώβρη του 2020

Παρέμβαση συντρόφων/ισσών στο βουνό-εργοτάξιο του Ξερακιά τον Οκτώβρη του 2020

 Η Ελλάδα θα γίνει μπαταρία της Ευρώπης είπε το 2019 ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης κλείνοντας το μάτι στους επενδυτές και δίνοντας το πράσινο φως για τη μεγαλύτερη λεηλασία που έχουν δεχθεί ποτέ τα βουνά και η φύση της χώρας.

Τοποθετώντας την αδερφή του, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη ως πρόεδρο της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα και τον ταξικό και περιβαλλοντικό εγκληματία Κ.Χατζηδάκη (τότε υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας) ως δολοφόνο των προστατευτικών κανόνων για τις περιοχές Natura 2000, το κράτος άνοιξε πόλεμο με τα βουνά μας και τις τοπικές κοινωνίες.

Από την Τήνο μέχρι τα Άγραφα, από την Κρήτη μέχρι την Εύβοια και στη δική μας Κεφαλλονιά, τα βουνά μας κινδυνεύουν να γίνουν εργοτάξια στο βωμό της “πράσινης ανάπτυξης” και χωρίς να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες.

Στην Πύλαρο τώρα, εξαιτίας της λεηλασίας των βουνών από τους εργολάβους και τις εταιρείες έχουμε τα τελευταία χρόνια έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στα οποία οι αρμόδιοι φορείς κάνουν τα στραβά μάτια.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Πέρυσι τέτοια εποχή και ενώ οι κάτοικοι ξελάσπωναν τα σπίτια τους, ένα πλοίο γεμάτο Α/Γ καταφθάνει στο λιμάνι της Σάμης με προορισμό το βουνό εργοτάξιο του Ξερακιά. Οι κάτοικοι μπλοκάρουν την εκφόρτωση για 20 μέρες και αναγκάζουν την εταιρεία να υποχωρήσει. Λίγο μετά και εν μέσω λόκνταουν, η εταιρεία επιστρέφει με συνοδεία ΜΑΤ και τις τοποθετεί. Κατα τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στο λιμάνι η εταιρεία (Ameresco) είχε πεί ότι θα προβεί σε αντιπλημμυρικά έργα, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Και έναν χρόνο αργότερα, το κράτος για λογαριασμό της εταιρείας, κινεί νομικές διαδικασίες για την παραδειγματική τιμωρία 7 αγωνιστών και τον εκφοβισμό των υπολοίπων.

Γιατί η επέλαση των Α/Γ δεν έχει τελειώσει. Στο νησί μας μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί περίπου 74 Α/Γ σε σύνολο 200. Το 1/3 δηλαδή. Τα βουνά και οι περιοχές που πρόκειται να δεχτούν επίθεση είναι: Βροχώνας, Καλόν όρος, Κόκκινη ράχη, Αυγό, ο Αθέρας και τα δασωμένα βουνά πάνω απ’ τα Χαλιωτάτα.

Η αλληλεγγύη για τους αγωνιζόμενους ανθρώπους είναι πρωτίστης σημασίας. Πέρα από τις όποιες ιδεολογικές διαφορές , ο αγώνας ο συγκεκριμένος είναι κοινός και ξεκάθαρος. Όχι άλλα αιολικά στην Κεφαλλονιά, καμία δίωξη, εξαναγκασμός των εταιρειών να προβούν στα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα και να αποδώσουν αποζημιώσεις στους πνιγμένους και μετά στα τσακίδια.

Δεν θα ανεχθούμε την αποικιοκρατική αλαζονεία τους όταν επιχειρούν να επιτεθούν σε συναγωνιστές μας. Ιδίως όταν στον 20ήμερο αγώνα στο λιμάνι της Σάμης ήμασταν μαζί απέναντι στην αυθαιρεσία του κέρδους πάνω σε πλημμυροπαθείς συντοπίτες μας.

Μπορεί η δικαιοσύνη να λειτουργεί κατά παραγγελία συμφερόντων, αλλά η ιστορική εμπειρία έχει δείξει ότι η αλληλεγγύη μπορεί να τσαλακώσει δικογραφίες και να τις πετάξει στον κάδο των αχρήστων.

Και εδώ καλούμαστε τουλάχιστον όσοι από εμάς έχουμε διατηρήσει ακόμη την συνείδηση μας, να μην αφήσουμε κανέναν αγωνιστή έρμαιο στα χέρια των διωκτικών αρχών αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση όταν έρθει το επόμενο φορτίο με τους ηλεκτρικούς ανεμόμυλους.

Να στηρίξουμε τις συνελεύσεις οριζόντιας οργάνωσης που διατηρούν το ηθικό τους πλεονέκτημα έναντι κομματικών και πολιτικών συμφερόντων και να δείξουμε ότι όταν η κοινωνία θέλει να ανακτήσει την αξιοπρέπεια της μπορεί και χωρίς αυτούς!

Η μάχη ενάντια στη λεηλασία της φύσης, είναι μια από τις πολλές που καλούμαστε να δώσουμε.

Ενάντια στην ισοπέδωση της Υγείας και της Παιδείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, την μάχη με τους φασίστες, τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ από την ολιγαρχία και τα γιουσουφάκια της, τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα όπου θα σκληρύνουν οι διώξεις κινηματικών αδικημάτων, καλούμαστε να παλέψουμε και για τα βουνά μας.

Σε εποχές που δεχόμαστε ολοκληρωτική επίθεση από το κράτος και την ολιγαρχία σε όλους τους τομείς μέσω της πιο ακροδεξιάς κυβέρνησης που υπήρξε από την μεταπολίτευση και μετά, να θέσουμε σε τοπικό επίπεδο και τη μάχη για την προστασία των βουνών μας ψηλά!

Γιατί αυτά θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές...

ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ - ΟΥΤΕ ΑΙΟΛΙΚΑ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ

Συλλογικότητα Monte Nero

Οκτώβρης 2021

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250