Νήπια. Πόσο γάλα πρέπει να πίνουν;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2013 09:29

Νήπια. Πόσο γάλα πρέπει να πίνουν;

Το γάλα είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου στη διατροφή των παιδιών. Κάποια παιδιά πίνουν περισσότερο από δύο ποτήρια την ημέρα και πολύ λίγα παιδιά πιθανό να πίνουν λιγότερη ποσότητα γάλακτος. Η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει την ποσότητα του σιδήρου που αποθηκεύεται στο σώμα των παιδιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναιμία.

Σε μια πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές εξέτασαν την ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών για να δουν αν σχετίζεται με την πρόσληψη σιδήρου και τα επίπεδα βιταμίνης D. Στη μελέτη περιλήφθηκαν 1.300 παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση 2 φλιτζάνια γάλα την ημέρα είναι ιδανική για τα περισσότερα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η βιταμίνη D και ο σίδηρος είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των παιδιών. Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί αναιμία με όλα τα γνωστά επακόλουθα. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών. Το γάλα είναι μία από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης D και ασβεστίου, ενώ τα δημητριακά, ιδιαίτερα αν είναι ενισχυμένα με σίδηρο, και τα κρέατα είναι από τις καλύτερες πηγές σιδήρου.

Τα παιδιά που πίνουν περισσότερο από τρία (3) φλιτζάνια γάλα έχουν ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα. Τα επίπεδα φερριτίνης υποδεικνύουν το ποσό του σιδήρου που είναι αποθηκευμένος στο σώμα. Όσο περισσότερο γάλα πίνουν τα παιδιά τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα φερριτίνης στο αίμα. Το γάλα είναι χωρίς αμφιβολία μια σημαντική πηγή διατροφής για τα μικρά παιδιά. Η υπερβολική όμως κατανάλωση γάλακτος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα παιδιά. Δεν είναι βέβαιο πώς το γάλα μειώνει τη φερριτίνη αίματος. Το πιο πιθανό όμως σενάριο είναι το εξής:

Το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει πολύ σίδηρο. Τα παιδιά που πίνουν πολύ γάλα χορταίνουν με αυτό με αποτέλεσμα να μην τρώνε άλλες τροφές (όπως κρέας) που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι όσο περισσότερο γάλα πίνει το παιδί τους τόσο το καλύτερο. Αυτό είναι λοιπόν μια λανθασμένη εντύπωση. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά δυο (2) φλιτζάνια γάλα την ημέρα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Για εκείνα τα παιδιά που χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D και ασβέστιο είναι καλά να χορηγούνται συμπληρώματα με αυτές τις ουσίες παρά να αυξάνεται η ποσότητα του γάλακτος.

Πηγή: paidiatros.com