5+1 θησαυροί που πετάς στα σκουπίδια κατά τη διάρκεια της μαγειρικής -Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 09:45

5+1 θησαυροί που πετάς στα σκουπίδια κατά τη διάρκεια της μαγειρικής -Από τον Γαβριήλ Νικολαΐδη

Shutterstock

Πολλά πράγματα που πετάμε στην κουζίνα κατά τη διάρκεια της μαγειρικής -αυξάνοντας αλόγιστα τον όγκο των σκουπιδιών μας- είναι θησαυροί που κρύβουν γεύση και μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη μαγειρική σου.

Είναι μερικές λεπτομέρειες σε υλικά που μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση των πιάτων σου χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, θα κάνεις οικονομία και θα βοηθήσεις στο τεράστιο πρόβλημα του food waste.

Ακολούθησε με στο Instagram για συνταγές και μαγειρικά tips κάθε μέρα

Tο νερό από τα μακαρόνια

Το νερό που βράζεις τα μακαρόνια δεν πρέπει να καταλήγει στο νεροχύτη. Είναι αλατισμένο νερό που έχει πάρει όλο το άμυλο από τα ζυμαρικά και μπορεί να δέσει από μια απλή σάλτσα τομάτας μέχρι μια γαριδομακαρονάδα. Μπορείς ακόμα να το χρησιμοποιήσεις για να βράσεις ρεβίθια και να κάνεις μια απόλυτα μελωμένη ρεβιθάδα. Είναι επίσης το μυστικό μου για χυλωμένη φασολάδα.

Tο σκληρό περίβλημα της παρμεζάνας

Όχι δεν τρώγεται! Είναι όμως ιδανικό για να αρωματίσει ζωμούς λαχανικών, σούπες ή σάλτσα τομάτας. Πάντα να κρατάς το περίβλημα της παρμεζάνας στην κατάψυξη και να το αξιοποιείς στις μαγειρικές σου για πιο πλούσια γεύση. Σε μια απλή σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, μπορείς να προσθέσεις αυτό το κομμάτι της παρμεζάνας από την αρχή του βρασμού και να πολλαπλασιάσεις τη γεύση.

Unsplash

Το ξύσμα από τα πορτοκάλια

Πριν στύψεις τα πορτοκάλια σου και φτιάξεις χυμό, φρόντισε να πάρεις το ξύσμα και να το αποθηκεύσεις στην κατάψυξη. Με αυτό μπορείς να αρωματίσεις κέικ, μπισκότα, τσουρέκια ακόμα και το ριζότο σου. Το ίδιο ισχύει και για το ξύσμα των λεμονιών.

Τα κοτσάνια από μυρωδικά

Πολύ συχνά βλέπω να πετάνε τα κοτσάνια από δυόσμο, άνηθο, βασιλικό γιατί είναι σκληρά και θα χαλάσουν την υφή του φαγητού. Συμφωνώ πως δεν ταιριάζουν μέσα σε μια μακαρονάδα ή ένα ριζότο. Μπορούν όμως να αξιοποιηθούν σε σπιτικούς ζωμούς λαχανικών.

Τα κόκαλα από το κρέας

Την επόμενη φορά που θα πας στο χασάπη σου ζήτα να σου βάλει σε μια ξεχωριστή σακούλα τα κόκκαλα που προκύπτουν από την παραγγελία σου, αντί να τα πετάξει. Με αυτά μπορείς να φτιάξεις την πιο νόστιμη κρεατόσουπα ή ζωμό κρέατος.

Ο χρησιμοποιημένος καφές

Έφτιαξες γαλλικό καφέ και το υπόλοιπο έμεινε στο φίλτρο; Έχεις δωρεάν λίπασμα για τις γλάστρες στο μπαλκόνι. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να απλώσεις τον καφέ σε ένα ταψί και να το ψήσεις για λίγο προκειμένου να ξεραθεί. Στη συνέχεια βάζεις 1 κουταλιά της σούπας σε κάθε γλάστα και τα φυτά σου θα σε ευγνωμωνούν. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τις κάψουλες εσπρέσο.

bovary.gr