Προπόνηση σε ένα ελλειπτικό μηχάνημα – Τα κλειδιά ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 14:40

Προπόνηση σε ένα ελλειπτικό μηχάνημα – Τα κλειδιά ασφαλείας που πρέπει να γνωρίζετε

Τα ελλειπτικά όργανα έχουν βρει ευρεία υποστήριξη από την εισαγωγή τους στα μέσα της δεκαετίας του '90. Η προπόνηση χαμηλής πρόσκρουσης και η ρυθμική κίνηση των ελλειπτικών μηχανημάτων είναι πολύ ελκυστική για όσους δεν είναι σε θέση να αντέξουν την έντονη προπόνηση σε έναν διάδρομο γυμναστικής, για να μην αναφέρουμε τη μονότονη φύση της προπόνησης σε έναν διάδρομο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κέντρα υγείας και γυμναστήρια γνωρίζουν σε κάποιο βαθμό τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις αυτές. Αν και είναι λιγότερο συχνά, τα ατυχήματα που αφορούν ελλειπτικά μηχανήματα είναι πραγματικά γεγονότα και όποιος ασχολείται με ελλειπτικές προπονήσεις πρέπει να γνωρίζει ποια είναι και πώς να τα αποτρέψει.

Εδώ είναι 4 βασικά σημεία ασφαλείας για να διατηρείτε τα workouts τόσο ασφαλή όσο και απολαυστικά:

1. Ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε - εδώ συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα όταν χρησιμοποιείτε έναν ελλειπτικό μηχάνημα. Ο πρωταρχικός κίνδυνος είναι τα ελεύθερα πετάλια ποδιών και οι χειρολαβές του βραχίονα. Όπως ένα ποδήλατο, έτσι και εδώ τα πεντάλ ποδιών και οι χειρολαβές του βραχίονα δεν είναι κλειδωμένα στη θέση τους ακόμη και όταν το ελλειπτικό δεν είναι σε χρήση. Είναι πολύ εύκολο να χάσετε την ισορροπία σας όταν βάζετε το βάρος σας σε ένα πεντάλ ποδιού και στη συνέχεια ξαφνικά δοκιμάζετε και τα δύο πεντάλ ενώ γέρνουν προς τα εμπρός.
Πάντοτε πιάστε τις σταθερές χειρολαβές, ενώ και τα δύο πόδια σας είναι σταθερά σε επαφή με το πάτωμα πριν ταλαντευτείτε στο ελλειπτικό. Αντίστροφα, βεβαιωθείτε ότι το ελλειπτικό έχει έρθει σε πλήρη ακινησία και τα χέρια σας πιάνονται από τις σταθερές λαβές πριν από την απενεργοποίηση του ελλειπτικού.


  1. Η σωστή στάση - παρόλο που η εκμάθηση της λειτουργίας ενός ελλειπτικού είναι σχετικά απλή σε σύγκριση με άλλους εξοπλισμούς γυμναστικής, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να μάθετε να διατηρείτε σωστή στάση. Μην ξεχνάτε και προσπαθήστε να διατηρήσετε μια κάθετη ευθυγράμμιση από τα πόδια σας προς τη σπονδυλική στήλη σας έως την κορυφή του κεφαλιού σας.

  2. Να είστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ των ελλειπτικών μηχανημάτων – στα γυμναστήρια όπου ο χώρος δαπέδου είναι μεγάλος, τα ελλειπτικά μηχανήματα συχνά τοποθετούνται μαζί και πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Συνεπώς, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πλησιάζετε και αφήνετε ένα ελλειπτικό όταν χρησιμοποιούνται παρακείμενα ελλειπτικά μηχανήματα. Δεν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τον κινούμενο εξοπλισμό ή τα μέλη του γυμναστηρίου.

  3. Παρακολουθήστε τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας - εάν αισθάνεστε άβολα ή υπερβολική ένταση σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε ένα ελλειπτικό, σταματήστε αμέσως και παραμείνετε ακίνητοι στο ελλειπτικό κρατώντας σταθερά τις σταθερές λαβές. Εάν αισθανθείτε λιποθυμία, προσπαθήστε να κατεβείτε από το μηχάνημα το συντομότερο δυνατόν και να καθίσετε στο πάτωμα για να αποφύγετε οποιονδήποτε τραυματισμό.


Ακολουθώντας αυτά τα 4 βασικά σημεία ασφαλείας για τις προπονήσεις σας σε ένα ελλειπτικό, θα είστε σε πολύ ασφαλέστερη θέση. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλώς κοινή λογική, αλλά  σε ορισμένες περιπτώσεις ξεχνάμε το προφανές και ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο ατύχημα.




00 inkefalonia general ad 300X250