Οι κάκτοι είναι τάση! 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για αυτούς

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 17:19

Οι κάκτοι είναι τάση! 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για αυτούς

Και ξαφνικά αναπτύσσεις έναν έρωτα για τους κάκτους. Και αποφασίζεις ότι τους θέλεις σπίτι σου…

Όπως σημειώνει και το Pinterest trend Report, οι αναζητήσεις των χρηστών του στην κατηγορία “Cacti” αυξήθηκαν κατά 235%, επομένως σίγουρα έχουν αρχίσει να μας απασχολούν πολύ τον τελευταίο καιρό. Από την άλλη, μέχρι στιγμής όλοι ασχολούμαστε με τα παχύφυτα, που ανήκουν θεωρητικά στην ευρύτερη οικογένεια των ανθεκτικών φυτών, που συναντώνται σε πιο ξηρά και ζεστά περιβάλλοντα, όπως οι έρημοι. Επομένως, δεν είναι άξιο απορίας που και οι κάκτοι μπαίνουν πλέον στην ζωή μας δυναμικά! Άσε, που στα plus τους συγκαταλέγεται η αντοχή τους στην κακουχία και οι χαμηλές απαιτήσεις τους σε νερό, που θα κάνει κάθε… ατζαμή να πετάξει από την χαρά του!

Για όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το σημερινό post είναι αφιερωμένο στους κάκτους και σε πέντε fan facts που δεν γνώριζες για εκείνους, αλλά θα σε βοηθήσουν να τους καταλάβεις καλύτερα και να τους φροντίσεις αποτελεσματικότερα!

Έχουν πολλές (πολλές!) ποικιλίες

cactifacts 3

Κοιτάζοντάς τους, ο περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις διαφορές των κάκτων, μιας και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει τεράστια ποικιλία ειδών κάκτου, που διαφέρουν σε ύψος από δύο εκατοστά έως και 20 (!) μέτρα!

Αναπτύσσονται πολύ (πολύ!) αργά

cactifacts 3

Οι κάκτοι μπορούν να επιζήσουν για δεκαετίες ως φυτά εσωτερικού χώρου και για χιλιάδες χρόνια στο φυσικό περιβάλλον τους! Ταυτόχρονα, η ανάπτυξή τους γίνεται με τρομερά χαμηλούς ρυθμούς! Ένας κοινός κάκτος που αγοράζεις από το φυτώριο θα χρειαστεί 10 χρόνια για να ψηλώσει κατά δύο εκατοστά, ενώ για να καταφέρει να φτάσει στο πλήρες ύψος του, δηλαδή κοντά στα 15 μέτρα, θα πρέπει να περάσουν 200 χρόνια!

Ανθίζουν πολύ (πολύ!) όμορφα λουλούδια

 cactifacts 3

Και όμως, όλα τα είδη κάκτου μπορούν να ανθοφορήσουν και μάλιστα τα λουλούδια τους είναι από τα πιο εντυπωσιακά μεταξύ των φυτών! Ένας από τους λόγους που δεν συναντάς πολύ συχνά ανθισμένους κάκτους είναι η πολύ αργή ανάπτυξή τους. Παρ’ όλα αυτά, αν υποθέσουμε πως ο κάκτος που έχεις αγοράσει είναι ήδη ώριμος, ο τρόπος για να ανθοφορήσει είναι να τον αδρανοποιήσεις, σταματώντας το λίπασμα, μειώνοντας το πότισμα σε μια φορά το μήνα ή και λιγότερο και τοποθέτησέ τον σε φωτεινό και δροσερό σημείο του σπιτιού.

Είναι πολύ (πολύ!) ανθεκτικοί

 cactifacts 3

Οι κάκτοι είναι ιδανικοί ακόμη και για όσους δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα φυτά τους. Αντέχουν χωρίς νερό για πάρα πολύ καιρό και μπορούν να επιβιώσουν από σχεδόν όλες τις αναποδιές. Το πιο “θανατηφόρο” χτύπημα είναι το υπερ-πότισμα, που καταλήγει στο σάπισμά τους. Ακόμη, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει η πιθανότητα να σωθούν αν σταματήσεις να τους ποτίζεις για μερικούς μήνες. Το μόνο που δεν αντέχουν είναι οι extreme χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα αγκάθια τους είναι πολύ (πολύ!) αναγκαία

cactifacts 3

Οι κάκτοι δεν ήταν πάντα έτσι! Φοβερό; Η εμφάνιση αγκαθιών και βελόνων ήταν μια αναγκαιότητα στην εξέλιξή τους, μιας και έπρεπε να προστατευτούν από τα ζώα και τους ανθρώπους που τους έτρωγαν, με αποτέλεσμα να απειλείται το είδος τους με εξαφάνιση!

tlife.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250