Tips για τέλειες φωτό με ψηφιακή μηχανή

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 20:38

Tips για τέλειες φωτό με ψηφιακή μηχανή

Όταν σκέφτεσαι την αγορά φωτογραφικής μηχανής, δε συζητάς καθόλου το ενδεχόμενο να είναι κάτι διαφορετικό από ψηφιακή. Η ψηφιακή φωτογραφία όμως έχει κι αυτή τα μυστικά της.

Σίγουρα δεν είσαι από τα άτομα που θέλουν να βγάζουν φωτογραφίες απλά και μόνο για να δείχνουν ότι έχουν πάει σε ένα μέρος ή έχουν κάνει κάτι. Θέλεις και το κάτι παραπάνω. Οι μέρες που η φωτογραφία αποτελούσε μία ...απόκρυφη επιστήμη που απαιτούσε σκοτεινούς θαλάμους και χημικά προϊόντα για να αποτυπωθεί η εικόνα πάνω στο χαρτί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί τύποι της αναλογικής φωτογραφικής μηχανής, αρχίζουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους σχετικά με τη χρηστικότητά της.

Όταν σκέφτεσαι την αγορά φωτογραφικής μηχανής, δε συζητάς καθόλου το ενδεχόμενο να είναι κάτι διαφορετικό από ψηφιακή. Αλλά θα έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις; Παρακάτω θα βρεις ορισμένα βασικά tips για αρχάριους, από διακεκριμένους φωτογράφους, για να πάρεις ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σου.

1. Επίλεξε μία φωτογραφική μηχανή με το λιγότερο 6 megapixels (που είναι καλή για να τυπώσεις σε χαρτί Α4) αν πρόκειται για compact, ή 12 megapixels αν πρόκειται για SLR (Single Lens Reflex). Τώρα πια οι τιμές έχουν πέσει αισθητά. Ωστόσο να θυμάσαι πάντα: Δεν είναι τα megapixels που θα σου προσφέρουν την ποιότητα και την πιστότητα των χρωμάτων που ονειρεύεσαι, αλλά η ποιότητα του ψηφιακού αισθητήρα και φυσικά ο φακός. Αυτό ήταν, είναι και παραμένει το άλφα και το ωμέγα στο φωτογραφικό εξοπλισμό. Και κακά τα ψέμματα, μην περιμένεις ευαισθησία και αποτέλεσμα από έναν φακό μικρό σαν το μάτι ενός ψαριού. Διαφορετικά, τα μοντέρνα κινητά των 5 megapixels θα μπορούσαν να τραβήξουν τόσο καλές φωτογραφίες όσο π.χ και μια κάμερα Nicon ή μια Canon ίδιας ανάλυσης. Κάτι τέτοιο όμως ξέρεις πολύ καλά πως δεν ισχύει.

2. Ρύθμισε τη μηχανή στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση –αν η μνήμη τελειώνει γρήγορα, φρόντισε να προμηθευτείς μία μεγαλύτερη memory card. Δεν υπάρχει λόγος να έχεις μια καλή μηχανή και να μη χρησιμοποιείς την καλύτερη δυνατή ανάλυση. Αν έχεις φιλοδοξίες να "πειράξεις" τη φωτογραφία σου σε προγράμματα όπως το Phtotoshop, είναι καλό να χρησμοποιήσεις το RAW format. Το αρχείο που παράγεται περιέχει ατόφια την πληροφορία από τον αισθητήρα σε ψηφιακή μορφή και μπορείς να κάνεις όσες αλλαγές θέλεις. Αμέσως μετά το αποθηκεύεις συμπιεσμένο σε μορφή JPEG.

3. Αναζήτησε τη φωτογραφική μηχανή που θα έχει το καλύτερο οπτικό zoom –δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχει ψηφιακό zoom, όσο αυτό περιορίζεται στο να σου κόψει λίγο από το θέμα της φωτογραφίας. Το οπτικό zoom έχει σχέση με τη δυνατότητα του φακού. Το ψηφιακό zoom γίνεται τεχνητά με αλγόριθμο και γι αυτό σε υψηλές τιμές "πιξελιάζει" και καταστρέφει τη φωτογραφία. Γι αυτό και δε συνιστάται. Ψηφιακό zoom έχουν π.χ συνήθως τα κινητά τηλέφωνα, που ο φακός τους δεν κινείται.

4. Οι ψηφιακές μηχανές υπερτερούν κατά πολύ των αναλογικών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οπότε εκμεταλλεύσου το και προτίμησε οι φωτογραφίες σου να είναι περισσότερο ατμοσφαιρικές και φυσικές. Απενεργοποίησε το αυτόματο flash σε χαμηλό φωτισμό, που "καίει" το αποτέλεσμα, ανέβασε την ευαισθησία (χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση ISO – προσοχή, κάνε πρώτα δοκιμές γιατί μπορεί να περάσει "ψηφιακός θόρυβος" στη φωτό) και χρησιμοποίησε την λειτουργία ελάττωσης κραδασμών όταν κάνεις zoom.

5. Βάλε flash όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά και υπάρχουν «σκληρές» σκιές. Flash με ήλιο; Κι όμως ναι. Το φως του θα "γεμίσει" τις σκιες κι έτσι θα λάβεις ένα πιο φωτεινό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα, χωρίς μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα σε υπερφωτισμένα και υποφωτισμένα αντικείμενα.

6. Αν η φωτογραφία μοιάζει επίπεδη και ξεπλυμένη, κοίτα στο ιστόγραμμα του λογισμικού που διαθέτει η κάμερά σου (συνήθως το διαθέτουν οι καλές SLR αλλά και αρκετές άλλες που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία) και βελτιστοποίησε την αντίθεση της εικόνας ρυθμίζοντας τα λευκά και μαύρα σημεία στην άκρη του ιστογράμματος.

7. Μάθε τα πάντα γύρω από τα προγράμματα παραγωγής φωτογραφιών. Το iPhoto και Aperture στα Mac και το Lightroom ή το Photoshop στο PC είναι μακράν τα καλύτερα και πιο ευκολόχρηστα προγράμματα, σε σχέση με αυτά που διατίθενται μαζί με τις φωτογραφικές μηχανές.

Πηγή: menslounge.gr

Δ