Σημάδια ότι πρέπει να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 13:02

Σημάδια ότι πρέπει να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο

Ο πιστός σας φίλος είναι μέλος της οικογένειας, και πρέπει να γνωρίζετε πότε χρειάζεται την βοήθειά σας

Το κατοικίδιό μας είναι ο καλύτερός μας φίλος, είναι μέλος της οικογένειας, αλλά δεν μπορεί να μας πει πότε έχει πρόβλημα. Πόσο μάλλον, το ένστικτο της επιβίωσης κάνει τα σκυλιά να προσπαθούν να κρύψουν τον πόνο τους, και να φαίνονται δυνατά. Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, πότε πρέπει να το πάμε στον κτηνίατρο και να του δώσουμε την προσοχή που έχει ανάγκη;

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά συμπτώματα που οφείλουμε να προσέχουμε για να είναι ο σκύλος μας ασφαλής…

Περίεργο πρόγραμμα φαγητού

Δεν είναι αφύσικο ο σκύλος σας να παραλείψει ένα με δύο γεύματα, ειδικά αν ο καιρός είναι ιδιαίτερα ζεστός. Αν όμως δεν τρώει για περισσότερο καιρό, τότε χρειάζεται εξετάσεις. Ορισμένες ασθένειες κάνουν τους σκύλους να μην τρώνε συχνά. Επίσης, πρέπει να προσέχετε αν ο σκύλος σας συνήθως είναι πολύ τακτικός με το φαγητό του (τρώει μόνο την τροφή του και μόνο από το μπολ) και αρχίσει ξαφνικά να κάνει επιδρομές σε ντουλάπια και συσκευασίες φαγητών.

Υπερβολική δίψα

Τα σκυλιά δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό με εμάς, καθώς παράγουν πολύ περισσότερο σάλιο. Αν ο σκύλος σας, λοιπόν, πίνει πολύ περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως, ίσως υπάρχει πρόβλημα με τα νεφρά του, ή διαβήτης. Επίσης, θα καταλάβετε ότι ο σκύλος σας πίνει υπερβολικά πολύ νερό αν χρειάζεται περισσότερες βόλτες για τουαλέτα, ή δεν μπορεί να κρατηθεί και ουρεί στο σπίτι.

Η γούνα του είναι τραχιά ή ξηρή

Σε φυσιολογικές συνθήκες, η γούνα του σκύλου σας πρέπει να είναι λαμπερή και απαλή. Αν είναι ξηρή, με τραχιά υφή, ή ακόμα και φαλακρά σημεία, κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να τρέφεται λάθος, ή να έχει αλλεργία ή δερματοπάθεια. Είναι ανάγκη να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο.

Νωθρές κινήσεις

Αν ο σκύλος σας φαίνεται ανά πάσα στιγμή έτοιμος να πέσει για ύπνο, δεν ενδιαφέρεται για να βγει βόλτα ή να παίξει, μπορεί να είναι συμπτώματα κούρασης λόγω της ζέστης. Αν αυτά τα συμτπώματα όμως επιμένουν για περισσότερες από δύο ημέρες, πηγαίνετε στον γιατρό.

Εμετός

Δεν είναι αφύσικο να κάνει εμετό ο σκύλος σας πού και πού. Τα ζώα, άλλωστε, κάνουν εμετό πολύ συχνότερα από τους ανθρώπους, για να αποβάλουν κάτι που τα πείραξε. Αν όμως ο σκύλος σαν κάνει συχνά εμετό, ή αρκετές φορές στη σειρά, αν παρατηρήσετε αίμα στον εμετό του ή πυρετό, πρέπει να τρέξετε αμέσως στον κτηνίατρο.

Περίεργα περιττώματα

Μπορείτε να κρίνετε την υγεία του σκύλου σας σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τα περιττώματά του. Αν είναι ξηρά και σκληρά, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα διατροφής, ή αφυδάτωσης. Η διάρροια είναι πρόβλημα αν διαρκεί για περισσότερες από δύο ημέρες.

Ξαφνική απώλεια βάρους

Ακόμα και σε έναν σκύλο που είναι υπέρβαρος, η ξαφνική απώλεια βάρους είναι ανησυχητικό σύμπτωμα, και μπορεί να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα από πίσω. Αν ο σκύλος σας χάσει το 10% του βάρους του, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Κόκκινα ή θολά μάτια

Αν τα μάτια του σκύλου σας είναι κόκκινα ή θολά, και αν υπάρχει έκκριση υγρών σε μεγάλο βαθμό, ο σκύλος σας χρειάζεται εξετάσεις, καθώς μπορεί να έχει μολυνθεί. Με τα κατάλληλα φάρμακα, σύντομα θα είναι μια χαρά!

Σέρνει τον πισινό του στο πάτωμα

Αν ο σκύλος σας εμφανίζει αυτή τη συμπεριφορά, τότε μπορεί να έχει σκουλήκια, νεφροπάθεια ή διαβήτη. Χρειάζεται εξετάσεις άμεσα.

iatronet.gr