Δωρεάν πλαστικές σακούλες τέλος: Πόσο θα κοστίζουν στα σούπερ μάρκετ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 12:15

Δωρεάν πλαστικές σακούλες τέλος: Πόσο θα κοστίζουν στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. θα υπάρξει πρόστιμο στη χρήση πλαστικής σακούλας και ως εκ τούτου οι δωρεάν σακούλες στα σούπερ μάρκετ θα αποτελέσουν παρελθόν με νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον οποίο η χώρα εναρμονίζεται με την κοινοτική οδηγία.


Στα πλαίσια αυτά με πρωτοβουλία του ΙΕΛΚΑ ( Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ: Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket και Μασούτης ξεκινούν καμπάνια για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας αρχικά μέσω καμπάνιας η οποία θα ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου.

Η χρέωση έρχεται σε έξι μήνες, από 1/1/2018 και στην αρχή θα είναι η μισή από την προβλεπόμενη.  Αρχικά κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται 0,04 ευρώ και για διάστημα από 1/1/2018 έως την 30/6/2018. 

Από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ. 

Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.