Η καταπληκτική ανακαίνιση ενός παραδοσιακού σπιτιού

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 09:29

Η καταπληκτική ανακαίνιση ενός παραδοσιακού σπιτιού

Το κτίριο είναι ένα τυπικό διώροφο χωριάτικο σπίτι, με το κατώι και το βαγενί, χώρους ισόγειους και ημιυπόγειους, προορισμένους για τις γεωργικές λειτουργίες και την φύλαξη του κρασιού, αλλά και την χειμερινή διαβίωση της οικογένειας και το ανώι που ήταν η κατοικία.


Η προσαρμογή του κτιρίου σε ένα σύγχρονο σπίτι διακοπών βασίστηκε σε δύο βασικές αρχές. Από τη μία πλευρά οι χώροι διατάχθηκαν με ένα ρευστό και συνεχή τρόπο, χωρίς τον καθορισμό αυστηρών ορίων. Από την άλλη πλευρά ήταν σημαντικό να υπογραμμιστεί η διαφοροποίηση των δύο επιπέδων.

Στο ανώι ο σχεδιασμός είναι μία υπενθύμιση της παλιάς κύριας κατοικίας που διατηρεί τα αστικά της χαρακτηριστικά ακολουθώντας μία τυπική διάταξη, σε αντίθεση με το κατώι που διατηρεί μία πιο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα.
Ο χώρος στο κατώι χωρίζεται σε τρία διαδοχικά επίπεδα, που εξυπηρετούν ένα διαφορετικό κομμάτι της ιδιωτικής ζωής. Οι πέτρινοι ασβεστωμένοι τοίχοι δεν κρύβουν τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του κτιρίου.

Η οροφή και οι τοίχοι στο ανώι βάφτηκαν πράσινοι, δημιουργώντας ένα διάλογο με το γύρω τοπίο. Η σκάλα και το πράσινο κουτί που φιλοξενεί το μπάνιο οργανώνουν διαδοχικά τις περιοχές του ενιαίου χώρου, με το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα να βρίσκεται σχετικά απομονωμένη πίσω από το μπάνια.

Η διαφορά των επιπέδων γίνεται αισθητή και στις προσόψεις, όπου το ασβεστωμένο ισόγειο έρχεται σε αντίθεση με το τμήμα των προσόψεων του ορόφου, που έμεινε ανέγγιχτο εκφράζοντας το πέρασμα του χρόνου.

Το αρχιτεκτονικό δίδυμο του studio Plaini και Karahalios Architects, Γιάννης Καραχάλιος και Ελισάβετ Πλαΐνη, έχουν θετικά δείγματα γραφής στην ανακατασκευή παλαιών κτιρίων, που χωρίς να καταστρέφουν την αρχιτεκτονική τους ταυτότητά, τα μετατρέπουν σε σύγχρονες κατοικίες.

thetoc