Άλλο ένα σημαντικό όφελος του ελαιολάδου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 22:26

Άλλο ένα σημαντικό όφελος του ελαιολάδου

Νέα έρευνα για τις ευεργετικές ιδιώτητές του 

 Έχει κι αυτό τα λιπαρά του, αλλά ανήκουν στην κατηγορία των μονοακόρεστων «καλών» λιπαρών, που κάνουν καλό στην καρδιά. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το ελαιόλαδο έχει κι άλλο όφελος, αφού μπορεί να αντιστρέψει τις βλάβες που μας προκαλεί η κατανάλωση των πολλών λιπαρών στη διατροφή.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή φαίνεται πως έχει άλλο ένα καλό σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αφού έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη που περιέχει, μπορεί να αντιστρέψει στα ζώα πρόδρομες καταστάσεις διαβήτη, όπως και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο.

Η υδροξυτυροσόλη ανήκει στις πολυφαινόλες που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Lipids in Health and Disease, τα ζώα που κατανάλωναν πολλά λιπαρά, χωρίς να λαμβάνουν υδροξυτυροσόλη παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα της ολικής και της κακής LDL χοληστερόλης. Αντιθέτως, τα ζώα που λάμβαναν την πολυφαινόλη, δεν παρουσίαζαν τέτοιες αυξήσεις, ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνεται με την κατανάλωση πολλών λιπαρών, παρουσιαζόταν σε πιο χαμηλά επίπεδα στα ζώα που λάμβαναν υδροξυτυροσόλη, παρά την κατανάλωση πολλών λιπαρών.

Τα καλύτερα αποτελέσματα είχαν, βεβαίως, τα ζώα τα οποία τρέφονταν φυσιολογικά.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η πολυφαινόλη αυτή φαίνεται να εξουδετερώνει τις επιβλαβείς επιδράσεις των πολλών λιπαρών στη διατροφή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Ροντρίγκο Βαλενζουέλα, του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Αν και το καλύτερο είναι να μειώσετε τα πολλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά από τη διατροφή σας, από τις επεξεργασμένες τροφές, το κρέας, τα πολλά γαλακτοκομικά κ.ο.κ., δοκιμάστε να αυξήσετε ούτως ή άλλως την κατανάλωση ελαιολάδου, προσθέτοντάς το στη σαλάτα σας, στο φαγητό και απολαμβάνοντας τη νοστιμιά και τα ισχυρά του οφέλη.

Πηγή: clickatlife.gr