Πως να φτιάξετε μούστο και πετιμέζι

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 13:30

Πως να φτιάξετε μούστο και πετιμέζι

 

 
Συστατικά
  • 10 κιλά σταφύλι
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Στίβουμε το σταφύλι και περνάμε το χυμό από ένα σουρωτήρι που το έχουμε στρώσει με τουλπάνι. ΔΕΝ τα στίβουμε στο μπλέντερ γιατί έτσι θα βγει πολύ θολός.
  • Οι μικροοργανισμοί στη φλούδα του σταφυλιού ξεκινούν τη ζύμωση του μούστου για να γίνει κρασί.
  • Οπότε πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία αυτή με το βράσιμο.
  • Παλιότερα χρησιμοποιούσαν στάχτη για να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία μιας και η στάχτη κάνει να αφρίζει πολύ ο χυμός του σταφυλιού στο βράσιμο.
  • Μιας και ξεκινάμε από καθαρή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται στην δική μας περίπτωση.
  • Οπότε παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε το χυμό σταφυλιού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε συχνά. Ο πολύς αφρός θα βγει στην αρχή. Περνώντας η ώρα σταματάει και τέλος έχει πήξει ελαφρά. Η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
  • Περνάμε το μούστο ξανά από διπλό τουλπάνι και κρατάμε σε μπουκάλια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Για το πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μειωθεί στο 10% του αρχικού όγκου...
  • Η υφή του θα είναι σαν αραιό μέλι.
  • Μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου για μήνες



00 inkefalonia general ad 300X250