Πως να φτιάξετε μούστο και πετιμέζι
        
        
                        
        
Συστατικά
- 10 κιλά σταφύλι
 
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Στίβουμε το σταφύλι και περνάμε το χυμό από ένα σουρωτήρι που το έχουμε στρώσει με τουλπάνι. ΔΕΝ τα στίβουμε στο μπλέντερ γιατί έτσι θα βγει πολύ θολός.
 - Οι μικροοργανισμοί στη φλούδα του σταφυλιού ξεκινούν τη ζύμωση του μούστου για να γίνει κρασί.
 - Οπότε πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία αυτή με το βράσιμο.
 - Παλιότερα χρησιμοποιούσαν στάχτη για να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία μιας και η στάχτη κάνει να αφρίζει πολύ ο χυμός του σταφυλιού στο βράσιμο.
 - Μιας και ξεκινάμε από καθαρή πρώτη ύλη δεν χρειάζεται στην δική μας περίπτωση.
 - Οπότε παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζουμε το χυμό σταφυλιού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε συχνά. Ο πολύς αφρός θα βγει στην αρχή. Περνώντας η ώρα σταματάει και τέλος έχει πήξει ελαφρά. Η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά με μία ώρα.
 - Περνάμε το μούστο ξανά από διπλό τουλπάνι και κρατάμε σε μπουκάλια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
 - Για το πετιμέζι συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μειωθεί στο 10% του αρχικού όγκου...
 - Η υφή του θα είναι σαν αραιό μέλι.
 - Μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου για μήνες
 
        Μοιράσου:
        
    
    
    
                        
                        

















