Σαλάτα με ντομάτες και ψωμί (Panzanella)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 12:38

Σαλάτα με ντομάτες και ψωμί (Panzanella)

Από τον Άκη Πετρετζίκη.

 

Συστατικά
  • 250 γρ. ψωμί (όπως τσιαπάτα)
  • 3-4 μέτριες ντομάτες
  • 1 μικρό αγγουράκι
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πολύ μικρό μάτσο δυόσμο
  • μία χούφτα ελιές
  • 8 φιλέτα αντζούγιας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξύδι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 
Η κλασσική Ιταλική καλοκαιρινή σαλάτα! Ένας ωραίος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το ψωμί που σας έχει περισσέψει και να εκμεταλλευτείτε τις ντομάτες που αυτή την εποχή είναι τόσο νόστιμες και ζουμερές!
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους 1 εκ., τις πασπαλίζουμε με λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να είναι ελαφρά τραγανές.
  • Κόβουμε τις ντομάτες και το αγγουράκι σε ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές, τις ψιλοκόβουμε και τις ρίχνουμε και αυτές.
  • Ξεπλένουμε καλά τις αντζούγιες και τις βάζουμε και αυτές μαζί με τις ντομάτες.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι, το σκόρδο και αρκετό αλάτι και πιπέρι.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα λαχανικά μας, ρίχνουμε μέσα το ψωμί και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε το δυόσμο στη σαλάτα και ανακατεύουμε.