Ρομπόλα - Το νέο cocktail που θα σας συναρπάσει!

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 19:49

Ρομπόλα - Το νέο cocktail που θα σας συναρπάσει!

Ένας ξεχασμένος θησαυρός περιμένει την θέση που του αξίζει! Είναι το σημαντικότερο από άποψη κρασιών ποιότητας νησί των Ιονίων, αν και η αμπελοκαλλιέργεια έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την Ρομπόλα της πανέμορφης Κεφαλλονιάς. Πριν από 30 χρόνια,η ποικιλία ρομπόλα είχε την πρωτοπορία ανάμεσα στις ελληνικές ποικιλίες, αλλά με την πάροδο του χρόνου δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της ποιότητας οινοποίησης.

Πολλοί προσπάθησαν να μεταφέρουν την ποικιλία εκτός νησιού για μεγαλύτερη παραγωγή αλλά απέδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα. Γι αυτό και η ονομασία προέλευσης Ρομπόλα Κεφαλληνίας είναι η μονή που εμπεριέχει τοπωνύμιο και βαφτίστηκε έτσι ως αποτέλεσμα βαθιάς γνώσης (ή προφητείας). Δυστυχώς ελάχιστοι επαγγελματίες θεωρούν ότι μια λίστα κρασιών πρέπει απαραίτητα να περιέχει τουλάχιστον μια Ρομπόλα. Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πιστέψει στον θησαυρό που κρατούν στα χέρια τους και συχνά ασχολούνται με άλλες ποικιλίες ευγενείς ή μη.

Η οινική ταυτότητα του νησιού είναι ορεινή στο μεγαλύτερο μέρος της και με άγονα εδάφη, η Κεφαλλονιά ανέπτυξε την καλλιέργεια των αμπελιών, ως μοναδικό είδος που μπορούσε να επιβιώσει. Η Ρομπόλα καταγράφεται στο νησί από τον 12ο αιώνα.

Είναι προφανές ότι το έδαφος και οι κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα δημιουργώντας μία φανερή διαφορά ανάμεσα στην ορεινή και πεδινή Ρομπόλα. Αυτό το έχει λάβει υπόψη της και η νομοθεσία που δίνει δικαίωμα στην ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π πλέον) μόνον στις πιο ορεινές περιοχές καλλιέργειας. Εκεί, τα εδάφη, άγονα σχεδόν χωρίς χώμα, οδηγούν σε εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις και αντίστροφα σε υψηλή ποιότητα. Οι αμπελώνες της ζώνης ονομασίας προέλευσης εκτείνονται σε υψόμετρο από 500 ως 800 μέτρα με το μεγαλύτερο μέρος τους να συγκεντρώνεται δυτικά του όρους Αίνος.

Όταν βρεθείς στην Κεφαλονία ένα σύντομο ταξίδι στα χρόνια της Ρομπόλας θα στο δώσει ο συνεταιρισμός παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς!

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1982, ολοκλήρωσε το οινοποιείο το 1987 και ανανέωσε τον τεχνολογικό του εξοπλισμό σχετικά πρόσφατα. Ο νεότερος αμπελουργικός ελληνικός συνεταιρισμός που αποτελείται από 300 μέλη παραλαμβάνει το 85% της Ρομπόλας από τη ζώνη Ονομασίας Προέλευσης. Το όμορφο οινοποιείο του συνεταιρισμού έχει δανεισθεί αρχιτεκτονικά στοιχεία από το μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του!

Από μία Ρομπόλα με αρώματα λουλουδιών, λευκόσαρκων φρούτων και βοτάνων, φινετσάτη φρουτώδη γεύση με ευδιάκριτη νότες ορυκτού, ισορροπημένη οξύτητα και φρουτώδες επίγευση μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τους χώρους εστίασης ως ένα συνοδευτικό κρασί ή ως συστατικό μιας συνταγής κοκτέιλ!

Robola cocktail

 

70 ml robola wine

15 ml orange juice

15 ml simple syrup

20 ml Aperol

 

Γαρνίρουμε με ανοιξιάτικο θέμα!

 

(Ο Ιωάννης εν ώρα εργασίας - δημιουργίας στο αγαπημένο Noel)

Την επόμενη φορά ζητήστε Ρομπόλα!!!

Πηγή: hashmag.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ