Εορταστική Κεφαλονίτικη Πουτίγκα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2016 13:11

Εορταστική Κεφαλονίτικη Πουτίγκα

Από το βιβλίο Κεφαλονίτικες Ρετσέτες της Νιόβης Φωτεινάτου-Καμπίτση.

 

Υλικά:

3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα

500 γρ. άσπρο ψωμί μπαγιάτικο (την ψίχα)

1½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 φακελάκι ξανθή σταφίδα

4 αυγά

1 φλιτζάνι κομματάκια αποξηραμένων φρούτων

1 φλιτζάνι χοντροκοπανισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα

Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

2 κρόκους αυγών

2 κουταλιές ζάχαρη

1 σφηνάκι κονιάκ

Βανίλια για άρωμα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Όπως είναι ζεστό το γάλα, ρίχνουμε μέσα το ξερό ψωμί και το αφήνουμε να μουσκέψει για 45 λεπτά. Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κομματάκια φρούτων και ζυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά (πρώτα τους κρόκους χτυπημένους, έπειτα τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή) και εξακολουθούμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας τα αμύγδαλα, το κονιάκ και το ξύσμα του λεμονιού ή του πορτοκαλιού.

Βάζουμε το μέιγμα σε βουτυρωμένη φόρμα ή ταψί και το ψήνουμε στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 45-50 λεπτά. Όταν το γλυκό ψηθεί, το ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε με σάλτσα σοκολάτας ή με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού.

Σάλτσα σοκολάτας: Χτυπάμε δύο κρόκους αυγών με δύο κουταλιές ζάχαρη, ρίχνουμε το κονιάκ και τα βάζουμε όλα μαζί στη φωτιά να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε τη βανίλια και την κουβερτούρα. Αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Όπως είναι ζεστή η σάλτσα, περιχύνουμε την πουτίγκα.  




00 inkefalonia general ad 300X250