Φροντίστε τα φυτά του σπιτιού σας!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 08:41

Φροντίστε τα φυτά του σπιτιού σας!

Ομορφαίνουν το εσωτερικό του σπιτιού σας με τα χρώματα και τα σχέδια τους, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και σας φτιάχνουν τη διάθεση, είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου. Χρειάζονται όμως και φροντίδα. Σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές ώστε να διατηρήσετε την ομορφιά τους αλλά και την «υγεία» τους!

Αν θέλετε ένα χαρούμενο και ενδιαφέρον αποτέλεσμα, συνδυάστε διαφορετικά είδη φυτών, σε διάφορα χρώματα και σχήματα δοχείων και γλαστρών. Γιατί όπως ισχύει με τη διαμόρφωση εσωτερικού χώρου, έτσι και για τα φυτά που μπαίνουν σε αυτόν δεν χρειάζεται όλα τα στοιχεία να δένουν απολύτως.

Αν λατρεύετε τις φτέρες, τοποθετήστε τες σε σημείο που υπάρχει αρκετό φως, αλλά όχι απευθείας ηλιακό φως. Επίσης προσέξτε να έχουν πάντα κάποια υγρασία. Για να τις βοηθήσετε να αναπτυχθούν, μία φορά το μήνα, ρίχνετε στο χώμα τους ξηρές φλούδες μπανάνας.

Για όσους θέλουν μεν να στολίσουν τον χώρο τους με φυτά, αλλά δεν αντέχουν ή δεν έχουν το χρόνο να ασχολούνται πολύ με την περιποίηση τους, μια σοφή επιλογή είναι οι κάκτοι. Μάλιστα υπάρχουν κάποια είδη που χρειάζονται πότισμα 1 με 2 φορές το εξάμηνο.

Τα πιο πολλά φυτά εσωτερικού χώρου, καλό θα ήταν να ψεκάζονται με αποσταγμένο νερό και όχι γλυφό. Επιπλέον συχνά να καθαρίζονται από τα κίτρινα φύλλα και τα πολύ ώριμα λουλούδια τους.

Άξια προσοχής είναι τα λιπάσματα που θα χρησιμοποιήσετε. Στην περίοδο ανθοφορίας, ενισχύστε τα φυτά με υγρό λίπασμα που περιέχει φώσφορο και κάλιο. Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι οδηγίες χρήσης πρέπει να ακολουθηθούν πιστά.

Αν το σπίτι σας στολίζει μια κέντια, δώστε μεγάλη σημασία στην αποστράγγιξη της και στην θερμοκρασία της που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 15 βαθμούς. Από την άλλη αν έχετε δράκαινα ή σπαθίφυλλο, να ξέρετε ότι χρειάζονται θερμοκρασία άνω των 12-15 βαθμών.

Θα καταλάβετε ότι το φυτό σας δέχεται παραπάνω νερό απ’ όσο χρειάζεται, αν δείτε γκρίζες κηλίδες στα φύλλα του ή τα παλιά να κιτρινίζουν και σταδιακά να γίνονται καφέ στην άκρη, ενώ τα πιο φρέσκα να μαραίνονται αμέσως.

Το να τρέξει λίγο νερό από τις τρύπες αποστράγγισης της γλάστρας είναι καλό. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο απομακρύνονται τα άλατα. Όμως το να είναι το χώμα πλημμυρισμένο καθώς και το πιατάκι είναι καταστροφικό για το φυτό σας.

Καλό θα ήταν να μην τοποθετείτε τα φυτά εσωτερικού χώρου κοντά σε καλοριφέρ, κλιματιστικά μηχανήματα, τζάκι ή άλλες πηγές θερμότητας.

Για να μπορούν να αναπνεύσουν καλύτερα τα φυτά σας, καλό θα ήταν να ξεσκονίζετε συχνά τα φύλλα τους με ένα μαλακό, νωπό πανί.

flow magazine




00 inkefalonia general ad 300X250