7 φράσεις που καταστρέφουν το παιδί σας

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 13:12

7 φράσεις που καταστρέφουν το παιδί σας

Πολλές φορές ο θυμός μπορεί να σας κάνει να πείτε στο μικρούλι σας κάτι που δεν εννοείτε. Ποιες φράσεις όμως απογοητεύουν το παιδί και ενίοτε το καταστρέφουν σε βάθος χρόνου;

Πάντα η κούραση και τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος σε οτιδήποτε. Φυσικά, δε γίνεται να μην εκνευριστείτε μπροστά στο παιδί σας, αλλά παρ'όλα αυτά μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε να πείτε φράσεις που θα του κόψουν τα φτερά.

Όταν ο άνθρωπος που αγαπάει πιο πολύ στον κόσμο, του λέει κάτι που το απογοητεύει, καταλαβαίνετε πόσο άσχημο είναι για εκείνο. Και φανταζόμαστε ότι δε θέλετε να είσαστε τέτοιος γονιός.

Ποιες λέξεις δεν πρέπει να ακούνε τα παιδιά;

Μην κλαις, δεν έγινε και τίποτα!

Είναι παιδιά σωστά; Και τα παιδιά ποιο λόγο έχουν να ανησυχούν και να στεναχωριούνται; Δυστυχώς, πολλές φορές σκεφτόμαστε έτσι. Και κάνουμε λάθος. Και τα παιδιά φοβούνται, πονάνε, έχουν άγχος και θυμώνουν. Απλώς, δεν μπορούν να το εκφράσουν σωστά και εκτός αυτού, δεν ξέρουν πως να καθησυχάσουν τον εαυτό τους.

Την επόμενη φορά που θα πιάσετε το παιδί σας να κλαίει, προσπαθήστε να του μάθετε πώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.

Δεν έμοιασες καθόλου στον αδερφό σου!

Ποτέ, μα ποτέ μη συγκρίνετε τα παιδιά σοας! Το μόνο που καταφέρνετε είναι να τροφοδοτείτε το μίσος ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς σας. Σιγουρευτείτε ότι οι διακρίσεις μεταξύ αδελφών δε θα διαβούν ποτέ την πόρτα του σπιτιού σας.

Άλλωστε, κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και μοναδικός με το δικό του τρόπο. Δε χρειάζεται να ισοπεδώνετε το παιδί σας και το χαρακτήρα του για κανένα λόγο.

Δεν κάνεις τίποτα σωστά!

Κανένας δε θέλει να το ακούει αυτό, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται. Φανταστείτε να σας έλεγε το αφεντικό σας στο γραφείο ή ο σύζυγός σας. Πως θα νιώθατε; Και τα παιδιά έχουν συναισθήματα και δεν πρέπει να τα στοχοποιείτε και να τα κάνετε να νιώθουν άσχημα με τον εαυτό τους.

Αν τους κόψετε τα φτερά από τώρα, να ξέρετε ότι σε λίγο καιρό θα πειστούν κι εκείνα ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τίποτα και θα παρατήσουν τα πάντα.

Με κάνεις ρεζίλι!

Αν το μικρό σου τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του φωνάζοντας, χοροπηδώντας, τσιρίζοντας ή κλαίγοντας, μάλλον θέλει περισσότερη προσοχή.

Αντί λοιπόν να ταπεινώνετε το παιδί σας μπροστά στους φίλους σας, σε αγνώστους ή ακόμα και στο σπίτι σας, δοκιμάστε κάτι άλλο. Οργανώστε μια παράσταση, όπου το παιδί θα είναι ο κεντρικός σταρ και θα έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του. Θα περάσετε τέλεια!

Είσαι χοντρή/άσχημη/χαζή!

Η κόρη σας και ο γιος σας πιστεύουν ό,τι τους λέτε, ειδικά στις μικρές ηλικίες. Αν λοιπόν επιμένετε σε τέτοιους άσχημους χαρακτηρισμούς, ένα κομμάτι του εαυτού τους θα το πιστέψει. Μην καταστρέφετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Μακάρι να μη σε είχα κάνει ποτέ!

Δε μπορούμε να σκεφτούμε χειρότερη φράση που μπορείτε να πείτε στο παιδί σας. Ποτέ, μα ποτέ μην ξεστομίσετε τέτοια φράση μπροστά ή πίσω τους. Όλοι θέλουμε να ξέρουμε ότι μας αγαπούν και μας εκτιμούν, παρ'όλα τα λάθη που κάνουμε.

Αρκετά πια. Δε σε αγαπάω!

Πόσο συχνές είναι οι περιπτώσεις να θέλει ο 3χρονος γιος σας να φάει και δεύτερο παγωτό χωνάκι; Νομίζουμε πολύ συχνές. Εσείς λοιπόν του αρνείστε-όπως οφείλετε να κάνετε-κι εκείνος σας λέει ότι δε σας αγαπάει. Φυσικά, η εύκολη λύση είναι να του πείτε «κι εγώ το ίδιο».

Μην το κάνετε όμως. Απλώς, εξηγήστε του γιατί δεν πρέπει να φάει, σα να μιλάγατε σε ενήλικα.