Δημοψήφισμα 2015: Προσοχή πώς θα σημειώσετε "ΝΑΙ" ή "ΟΧΙ"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2015 15:44

Δημοψήφισμα 2015: Προσοχή πώς θα σημειώσετε "ΝΑΙ" ή "ΟΧΙ"

Κατά πόσο έχουμε το δικαίωμα αντί για σταυρό να επιλέξουμε κάποιο άλλο σύμβολο για να επικυρώσουμε την επιλογή μας στο ψηφοδέλτιο, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιώντας αστερίσκο, κυκλώνοντας την επιλογή που επιθυμούμε ή απλά τοποθετώντας ένα σημάδι (τικ) ή υπογραμμίζοντας την επιλογή μας;

Σε κάθε περίπτωση ο νόμος είναι σαφής. Ωστόσο για κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν ο σταυρός εμφανίζεται ασταθής και ασύμμετρος η εκλογική δικαιοσύνη εμφανίζεται επιεικής.

Όπως εξηγεί στο news.gr ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Δρόσος, "αυτό που θα έκανα εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν να εφαρμόσω αυτό που ορίζουν τα δικαστήρια για τους σταυρούς προτίμησης. Εάν για παράδειγμα ψηφίσει ένας ηλικιωμένος και δεν μπορεί να σημειώσει με ακρίβεια τον σταυρό επειδή παρουσιάζει αστάθεια στο χέρι, θα ήταν λάθος να πούμε ότι το ψηφοδέλτιό του είναι άκυρο".

Πότε είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο

Στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν κάποιος επιλέξει ένα διαφορετικό σύμβολο εκτός από το σταυρό, κατά πόσο τίθεται θέμα ακυρότητας του ψηφοδελτίου, ο συνταγματολόγος είναι σαφής: "Γίνονται εκλογές από το 1974. Επομένως υπάρχει νομολογία χιλιάδων αποφάσεων, η οποία αναφέρει ότι οι σταυροί που σημειώνονται με μπλε ή μαύρο χρώμα είναι σωστοί. Από εκεί και ύστερα όμως είναι στην ευχέρια του δικαστή να κρίνει εάν είναι ''πειραγμένος'' ο σταυρός με σκοπό την εξαπάτηση των δικαστικών αντιπροσώπων".

"Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε περίπτωση κατά την οποία κάποιος αντί για σταυρό, σημειώσει έναν αστερίσκο ή χρησιμοποιήσει κόκκινο χρώμα κατά τη σταυροδοσία, τότε το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να ακυρωθεί. 

Κατά βάση - ορίζεται και από το νόμο για του δημοψήφισμα, ο οποίος δεν έχει αλλάξει - για όσα δεν ρυθμίζει, ρυθμίζονται αντιστοίχως από τον εκλογικό νόμο", όπως εξηγείο Γιάννης Δρόσος.

Τι ορίζει ο εκλογικός νόμος

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ένα νομοσχέδιο είναι άκυρο όταν υπάρχουν εγγραφές ή διαγραφές πάνω σ' αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση κατά την οποία έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή από τα προβλεπόμενα. Επίσης, ένα ψηφοδέλτιο τίθεται εκτός διαδικασίας από τη στιγμή που έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή, από τα προβλεπόμενα, καθώς και στην περίπτωση κατά την οποία έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.

Τι άλλο μπορεί καταστήσει άκυρη την ψήφο μας;

Η ψήφος δεν λαμβάνεται υπόψη και θεωρείται άκυρη όταν κάποιος τοποθετήσει στο φάκελο ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού. Τέλος, όταν ο ψηφοφόρος βάλει το ψηφοδέλτιό του σε φάκελο με διαφορετικό σχήμα ή χρώμα από αυτό που ορίζει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι φάκελοι πρέπει να είναι ομοιόμορφοι μεταξύ τους. 

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο δημοψήφισμα, οι επιλογές "ΝΑΙ" και "ΟΧΙ" συνυπάρχουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο, γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις σε συνδυασμό με το ότι η επιλογή του "ΟΧΙ" προηγείται αυτής του "ΝΑΙ".

Πού πρέπει να σημειώσετε την επιλογή σας

Σύμφωνα με τις οδηγίες για τους ψηφοφόρους της Κυριακής που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, η επιλογή γίνεται με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.

To Σωστό

Το λάθος