Ένας στους 20 ανθρώπους δεν φοβάται να γεράσει

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Μαΐου 2015 10:07

Ένας στους 20 ανθρώπους δεν φοβάται να γεράσει

Ένας στους 20 ανθρώπους δεν έχει θέμα με την ηλικία του και δεν τον ανησυχεί εάν θα γεράσει, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από τους ψυχολόγους ως "αγέραστοι" και δεν έχουν μια υποκειμενική ηλικία. Απλά απολαμβάνουν την συντροφιά των άλλων ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, εξέτασαν τον κοινό ψυχολογικό μύθο, ότι ο καθένας έχει μια υποκειμενική ηλικία που είναι διαφορετική από την πραγματική του ηλικία.

"Σε αντίθεση με ό, τι υπέθεταν οι ερευνητές, πολλοί άνθρωποι απλά δεν έχουν ηλικία, νιώθουν αγέραστοι και πάντα νέοι. Μόνο για μερικούς ανθρώπους η ηλικία είναι μέρος της ταυτότητάς τους", επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Σενγκούλ Κουπελί.

Στη μελέτη, 1.114 γυναίκες και άνδρες κλήθηκαν να αναφέρουν μια σειρά υποκειμενικών ηλικιών με τις οποίες ταυτίζονταν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 6,5% είπαν ότι δεν έχουν μια υποκειμενική ηλικία – θεωρώντας τον εαυτό τους ως αγέραστο. Σχεδόν το 10% είπαν ότι "Αισθάνομαι πάντα 18 μέσα μου". Οι υπόλοιποι βρίσκονταν σε ένα φάσμα μεταξύ των δύο άκρων.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι όσοι είναι προσκολλημένοι με την ηλικία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο άγχος. "Έχουν την τάση να τονίζουν συνέχεια την ηλικία τους, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι γερνούν και αυτό δημιουργεί ένταση μέσα τους", εξήγησε ο Δρ. Κουπελί.

"Αλλά για να δούμε τη θετική πλευρά, οι άνθρωποι λένε ότι νιώθουν 18 χρονών, τείνουν να είναι πιο υγιείς από τους συνομηλίκους τους και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι φροντίζουν τον εαυτό τους περισσότερο έτσι ώστε να φαίνονται και να αισθάνονται νεότεροι", προσέθεσε.

Πηγή: news.gr




00 inkefalonia general ad 300X250