Εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 09:01

Εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου τιμάται στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή τυγχάνει πρίν το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται την Δευτέρα του Πάσχα.

 

Ιδιαίτερη είναι η τιμή του Αγίου Γεωργίου και στην Μητρό­πολη Ηλείας. Σε σύνολο 282 ναών οι 87 είναι αφιερωμένοι σ' αυτόν δηλαδή οι πιο πολλοί μετά από αυτούς που είναι καθαγιασμένοι στην Θεοτόκο. Οι 30 από αυτούς είναι ενοριακοί.

Τον Άγιο Γεώργιο πανηγυρίζουν η Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Λαμπετίου ή «Αγιοργάκης» όπως είναι ευρύτερα γνωστό το ησυχαστήριο, οι ομώνυ­μες ενορίες Αμαλιάδας και Νέας Μανωλάδας, καθώς και οι ενορίες Δουνεΐκων, Πέρα Χαβαρίου, Αμπελώνα, Γρανιτσεΐκων, Κορυφής, Πρασίνου, Σαλμώνης, Φωναϊτίκων, Εφύρας, Λουκά, Άνω Κουρτεσίου, Βραχνεΐκων, Ανδραβίδας, Καβασίλων, Λάππα, Λυγιάς, Μαρκοπούλου, Τραγανού, Νεαπόλεως, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Αγίου Γεωργίου Λαντζοΐου, Άσπρων Σπι­τιών, Αμυγδαλής, Αστρά, Βύλιζας, Ζαχαρεΐκων, Κακοταρίου, Κάμενας καί Μιράκας. Επίσης ο κοιμητηριακός ναός της ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου και ο ναός του οικισμού Βάλμης (ενορία Αγραπιδοχωρίου Πηνείας).

Στο Αυγείο την ημέρα της γιορτής του, οπότε γιορτάζει ο κοιμητηριακός ναός της ενορίας, λαμβάνουν χώρα ιπποδρομίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

imilias.gr