20 πράγματα που δεν ξέρουμε για τα φιλιά!
Έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως το φιλί μπορεί να προσφέρει στα ζευγάρια πολύ μεγαλύτερη συναισθηματική σύνδεση από τη σωματική... οικειότητα.
Οι άνθρωποι μάλιστα θυμούνται το πρώτο τους φιλί πολύ καλύτερα και εντονότερα από την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία.
Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που αγνοούμε για τον καλύτερο και πιο ικανοποιητικό τρόπο για να εκφράσουμε την αγάπη μας!
1. Η επιστήμη του φιλιού
Υπάρχει μια επιστημονική λέξη για τα πάντα και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και για τα φιλιά. Ο όρος για τη μελέτη του φιλιού είναι "philematology" και για τα γαλλικά φιλιά "cataglottism".
2. Η λέξη Kiss
Προέρχεται από την παλιά αγγλική λέξη "cyssan" που με τη σειρά της προέρχεται από την πρωτογερμανική "kussijinan" ή "kuss". Οι λέξεις αυτές πιστεύεται ότι προέρχονται από τον ήχο του φιλιού.
3. Καίγοντας θερμίδες
Ο μέσος άνθρωπος καίει περίπου 2 θερμίδες όταν φιλιέται για 1 λεπτό. Με τα παθιασμένα φιλιά καίμε μέχρι και 6 θερμίδες το λεπτό.
4. Φιλολογικές μαρτυρίες
Το φιλί αποτελεί δημοφιλές θέμα για την ποίηση και τη λογοτεχνία σε όλες τις γλώσσες και τους πολιτισμούς. Η πρώτη αναφορά της λέξης "kiss" στον γραπτό λόγο χρονολογείται πίσω στο 1.500 π.Χ.
5. Η "φωλιά" των μικροβίων
Το στόμα μας αποτελεί ένα εξαιρετικά βρώμικο μέρος, με τα άτομα που φιλιούνται να ανταλλάσσουν γύρω στα 10 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο βακτήρια.
6. Φιλιά... ζωής
Ποσοστικοποιώντας το χρονικό διάστημα, ο μέσος άνθρωπος έχει δώσει τόσα φιλιά που μπορούν να γεμίσουν 2 εβδομάδες από τη ζωή του.
7. Τα φιλιά των ατυχημάτων!
Ένα φιλί μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες. Ένας άντρας στην Κίνα φίλησε την κοπέλα τόσο δυνατά που μείωσε την πίεση στο στόμα της με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη του τυμπανικού υμένα της.
8. Η φυσιολογία του φιλιού
Υπάρχουν πάρα πολλοί μύες του προσώπου που "δραστηριοποιούνται" για ένα φιλί και συγκεκριμένα στο γαλλικό 34.
9. Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες
Το παγκόσμιο ρεκρό Γκίνες για το μεγαλύτερο φιλί ανήκει στους Ekkachai και Laksana Tiranarat από την Ταϊλάνδη που στις 14 Φεβρουαρίου 2013 φιλιούνταν για 58 ώρες, 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα.
10. Το ευαίσθητο σημείο μας
Τα χείλη μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και μάλιστα 100 φορές περισσότερο ευαίσθητα από τις άκρες των δαχτύλων μας.
11. Το φιλί των... Ρωμαίων
Είχαν χωρίσει το φιλί σε 3 κατηγορίες: το φιλί στο μάγουλο ("Osculum"), το φιλί στα χείλη ("Basium") και το βαθύ φιλί ("Savolium").
12. Η "γέννηση" του γαλλικού φιλιού
Ο όρος "french twist" εμφανίστηκε περίπου το 1923 και αρχικά αναφερόταν στην υπεραναπτυγένη, όπωςς πίστευαν πολλοί, γαλλική κουλτούρα.
13. Η προέλευση του φιλιού
Οι μελετητές δεν έχουν αποφανθεί αν το φιλί είναι ενστικτώδες ή κάτι που μαθαίνεται, δεδομένου ότι υπάρχουν πολιτισμοί που οι άνθρωποι δεν φιλιούνται!
14. Η κινηματογραφική ιστορία του φιλιού
Η λογοκρισία του κώδικα Hays που επιβλήθηκε από το 1930-1968 επέτρεπε τα φιλιά στη μεγάλη οθόνη να διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Αν ένα άτομο ήταν ξαπλωμένο, το άλλο θα έπρεπε να στέκεται ή να βρίσκεται σε όρθια θέση. Αν ένα παντρεμένο ζευγάρι φιλιόταν στο κρεβάτι (οι σύζυγοι στις ταινίες κοιμούνταν σε ξεχωριστά κρεβάτια), τότε θα έπρεπε να έχουν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο το ένα πόδι στο πάτωμα.
15. Οι παραλλαγές
Αν και για πολλούς ανθρώπους τα φιλιά των "Εσκιμώων" είναι ανόητα, άντρες και γυναίκες σε ποσοστό 95% απολαμβάνουν να τρίβουν τις μύτες τους κάποιες φορές.
16. Το σύμβολο "Χ"
Συμβολίζουμε εν συντομία τα φιλιά με "x" και φυσικά δεν είναι τυχαίο αλλά επελέγη γιατί αντιπροσωπεύει το σχήμα των χειλιών.
17. Τα... μεταφορικά φιλιά
Το φιλί χρησιμοποιείται ως μια πολύ ισχυρή μεταφορά και τα δύο πιο συνηθισμένα είναι το φιλί της ζωής ("The Breath of God") και το φιλί του Ιούδα ("The Judas Kiss").
18. ... τώρα μπορείς να φιλήσεις τη νύφη!
Θα υποθέταμε πως οι δύο σύζυγοι φιλιούνται στο τέλος της γαμήλιας τελετής ως σύμβολο της αγάπης αλλά στην πραγματικότητα το... μυστικό βρίσκεται στην αρχαία Ρώμη, όπου τα φιλιά χρησιμοποιούνταν για να επισφραγίσουν συμβόλαια.
19. Μας "φτιάχνουν" τα φιλιά
Όταν φιλάς κάποιον για πρώτη φορά, απελευθερώνεται ντοπαμίνη που μας κάνει να ποθούμε κάποιον περισσότερο. Δυστυχώς η ντοπαμίνη μπορεί επίσης να μας κάνει να χάσουμε την όρεξή μας και να δυσκολέψει τον ύπνο μας.
20. Το παίρνουμε... δεξιά
Τα δύο περίπου τρίτα των ανθρώπων κλίνουν το κεφάλι προς τα δεξιά όταν πρόκειται να φιληθούν. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Γερμανός ερευνητής, κατασκοπεύοντας 224 ζευγάρια (Αμερικανούς, Γερμανούς, Τούρκους) εν αγνοία τους.