Δείτε το μεγαλύτερο «νεκροταφείο στρατιωτικών αεροπλάνων» στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 08:05

Δείτε το μεγαλύτερο «νεκροταφείο στρατιωτικών αεροπλάνων» στον κόσμο

Μαχητικά της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ή ακόμα και του Πολέμου του Βιετνάμ, ακόμνα και τα βομβαρδιστικά B-52, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες - Για πρώτη φορά μέσω δορυφόρου μπορεί κανείς να δει τα πάντα από ψηλά

Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο στρατιωτικών αεροπλάνων» στον κόσμο, όπου βρίσκονται παροπλισμένα περισσότερα από 4.400 αεροσκάφη, βρίσκεται στην έρημο της Αριζόνα στις ΗΠΑ και πλέον μπορεί ο καθένας να το δει μέσω διαδικτύου.  Ενας υψηλής ευκρίνειας διαδραστικός χάρτης, παραγωγής Bing, δείχνει τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη κάθε σχήματος, στοιχισμένα σε... μεταλλικές σειρές στην έρημη γη.

Φέρνοντας την εικόνα πιο κοντά μπορεί κανείς να δει τα αεροπλάνα σε τριασδιάστατες λεπτομέρειες, καλυμμένα με προστατευτικά λευκά καλύμματα για την προστασία τους από τον καυτό ήλιο.

Πρόκειται για την βάση της αμερικανικής αεροπορίας «Davis-Monthan», όπου βρίσκονται από τεράστια αεροσκάφη κάργκο, έως βομβαρδιστικά, και τα διάσημα από την ταινία Top Gun, F-14 Tomcat. Πολλά από τα αεροσκάφη χρονολογούνται της εποχής του Ψυχρού Πολέμου ή ακόμα και του Πολέμου του Βιετνάμ, ενώ εκεί βρίσκονται και τα βομβαρδιστικά B-52, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες και που έχουν πλέον αποσυρθεί. 

Σε κάποια από τα αεροσκάφη μπορεί να λείπουν τα φτερά ή οι «μύτες» καθώς έχουν για ειδικούς λόγους αφαιρεθεί κατά καιρούς. Όταν φτάνει ένα αεροσκάφος στο «νεκροταφείο», λένε οι ειδικοί, πρέπει να πλυθεί πολύ καλά, να στραγγιχθεί και να καθαριστεί η δεξαμενή καυσίμων, να αφαιρεθούν τα συστήματα εκτίναξης από τις θέσεις των πιλότων και να σφραγισθούν οι καμπίνες.

protothema.gr