«Γονίδιο απιστίας» φέρεται να παρακινεί τις άπιστες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 20:15

H Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται αν θα απατήσει τον σύζυγό της στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά»

H Νικόλ Κίντμαν σκέφτεται αν θα απατήσει τον σύζυγό της στην ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά»

Αν θέλετε να σας συγχωρέσει για την απιστία, πείτε του ότι έφταιγε το γονίδιο AVPR1A. Ερευνητές στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι ορισμένες παραλλαγές του εν λόγω γονιδίου δημιουργούν τάσεις απιστίας στις γυναίκες, όχι όμως και στους άνδρες.

Το AVPR1A περιέχει την πληροφορία για την παραγωγή ενός υποδοχέα που υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων και ενεργοποιείται από την ορμόνη βαζοπρεσίνη, γνωστή και ως αντιδιουρητική ορμόνη.

Βασική λειτουργία της βαζοπρεσίνης, η οποία υπάρχει στα περισσότερα θηλαστικά, είναι να ρυθμίζει την κατακράτηση νερού στον οργανισμό μέσω της διούρησης. Τα τελευταία χρόνια, όμως, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες ενδείξεις για το ρόλο της ορμόνης στη συμπεριφορά και τη σύναψη σχέσεων.

Οι εικασίες για το ρόλο της βαζοπρεσίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη επηρεάζει το ζευγάρωμα σε ορισμένα θηλαστικά. Στον μίκρωτο της σαβάνας, ένα ζώο σαν τυφλοπόντικα που ζει στην Αμερική, γενετικές ποικιλομορφίες που σχετίζονται με τον υποδοχέα της βαζοπρεσίνης κάνουν το ζώο αυστηρά πολυγαμικό ή μονογαμικό.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution and Human Behavior, εξετάζει ποικιλομορφίες του γονιδίου AVPR1A σε 7.378 ζευγάρια διδύμων στη Φινλανδία -η σύγκριση μονοζυγωτικών και διζυγωτικών διδύμων είναι μια στάνταρτ μέθοδος για τη διαλεύκανση του ρόλου γονιδίων.

Το 6,4% των γυναικών της μελέτης και το 9,8% των ανδρών παραδέχτηκαν ότι είχαν απιστήσει το προηγούμενο έτος, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ.

Οι γενετικές εξετάσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των άπιστων γυναικών έφεραν μια συγκεκριμένη ποικιλία, ή αλληλόμορφο, του γονιδίου AVPR1A.

Για άγνωστο λόγο, το εν λόγω αλληλόμορφο δεν βρέθηκε να επηρεάζει την πιθανότητα απιστίας στους άνδρες.

«Εντοπίσαμε ισχυρές γενετικές επιδράσεις» στη σεξουαλική απιστία, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω μελέτες, δεδομένου ότι δεν βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με προηγούμενες έρευνες: το 2008, ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα ανέφεραν ότι ποικιλομορφίες στο γονίδιο AVPR1A επηρεάζουν την τάση απιστίας και στους άνδρες.

Πηγή: in.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ