Επιστροφή στην παράδοση: Χριστουγεννιάτικα έθιμα από Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 14:25

Επιστροφή στην παράδοση: Χριστουγεννιάτικα έθιμα από Ελλάδα

Το Χριστόψωμο Έθιμο,που ξεκίνησε από την Πελοπόννησο και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. ΤοΧριστόψωμο, είναι το ψωμί του αγρότη, που ζυμώνεται με τα καλύτερα υλικά καιστολίζεται με λογής λογής πλουμίδια. Κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο ο σταυρός,που χωρίζει το ψωμί σε 4 κομμάτια. Στο διάκοσμο, συνήθως, μπαίνουνκαρύδια και αμύγδαλα. Οι νοικοκυρές κυλούσαν το χριστόψωμο πάνω στο τραπέζι. Αντο χριστόψωμο έπεφτε ανάποδα, τότε θα πήγαινε άσχημα η χρονιά, διαφορετικάθεωρούσαν ότι θα πήγαιναν όλα καλά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Στη Σπάρτη το Χριστόψωμο δεν έχει σχήμακαρβελιού αλλά σταυρού. Το πάντρεμα της φωτιάς

Τοπάντρεμα της φωτιάς γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων, κατά τις ώρες τουηλιοβασιλέμματος, στο τζάκι του σπιτιού. Κάθε είδος ξύλου που φυτρώνει στοχωριό, θα λάβει μέρος στο πάντρεμα της φωτιάς. Την πρώτη θέση μέσα στο πανηγύριτου παντρέματος της φωτιάς, κατέχει το πουρνάρι, ο κέδρος κ.ά. Τη στάχτη τηςφωτιάς αυτής, κρατάνεοι γυναίκες μέχρι την ημέρα των Φώτων, οπότε με αυτή φροντίζουν τα δέντρα του σπιτιού.

Αξιοπαρατήρητοείναι το πάντρεμα της φωτιάς από μέρους των τσοπάνηδων. Οι τσοπάνηδες βέβαιοι, ότικατά την ώρα του παντρέματος της φωτιάς, θα λείπουν από το σπίτι, σκέφθηκαν να γιορτάσουντο πανηγύρι αυτό όλοι μαζί στην ύπαιθρο. Από την προηγούμενη μέρα λοιπόν,κατέρχονται σε κοινή συμφωνία για τον καθορισμό της τοποθεσίας, όπου θα γίνει το πάντρεματης φωτιάς. Έτσι λοιπόν την κατάλληλη ώρα ανάβουν θεόρατες φωτιές, αφού όλοιμαζί φρόντισαν να λάβει μέρος στο πάντρεμα της φωτιάς κάθε λογής ξύλο τηςπεριοχής. Σε λίγο θ' αρχίσουν τα πηδήματα πάνω από τη φωτιά, για να μπορέσουνέτσι και οι υγιείς να διατηρήσουν την υγεία τους αμείωτη όλο το χρόνο και οιασθενείς να μπορέσουν έτσι με το πήδημα αυτής της φωτιάς, να αναλάβουν τηνχαμένη τους υγεία. Τόση δε προσοχή δίνεται στο σημείο αυτό, ώστε πολλοίάνθρωποι, αφήνουντο πάντρεμα της φωτιάς στο σπίτι και καταφεύγουν στην ύπαιθρο, για να πηδήσουντην παντρεμένη φωτιά και να αναλάβουν με τον τρόπο αυτό την υγεία.

Πηγή: gr.news.yahoo.com