Συνταγή για γρήγορο ριγκατόνι με μπρόκολο, μπούκοβο και παρμεζάνα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2025 11:00

Συνταγή για γρήγορο ριγκατόνι με μπρόκολο, μπούκοβο και παρμεζάνα

Ένα μπολ με ζυμαρικά είναι αυτό που σκέφτομαι, σχεδόν πάντα, όταν πεινάω.

Τις υπόλοιπες φορές, ονειρεύομαι, φρεσκοψημένη τραγανή μπαγκέτα, με καπνιστό ζαμπόν και βουτυράτη γραβιέρα

Στο θέμα μας όμως, τα ζυμαρικά, είναι ίσως το πιο αγαπημένο comfort food, των περισσότερων.

Οπότε, οι συνταγές με ζυμαρικά είναι αυτό που αποδεδειγμένα χαζεύουμε όλοι, περισσότερο, σε shorts και reels, δηλαδή, στα σύντομα βιντεάκια μαγειρικής στο διαδίκτυο.  

Αυτά τα ριγκατόνι, με μπρόκολο, είναι μία υγιεινή επιλογή, αφού περιέχουν μεγάλη ποσότητα, από το λαχανικό που χαρακτηρίζεται super food και έχει δυνατή αντιοξειδωτική δράση, ενώ δεν έχουν ούτε κρέμα, ούτε βούτυρο.

Ριγκατόνι με μπρόκολο και παρμεζάνα

Υλικά:

  • 1 κιλό μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια με ψιλοκομμένα κοτσάνια
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 1 πακέτο ριγκατόνι
  • 1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
  • 1 φρέσκο λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση:

Βράζουμε το μπρόκολο σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 4-6 λεπτά. Πρέπει να τρυπιέται με το πιρούνι, αλλά να διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα του.

Ενώ μαγειρεύεται το μπρόκολο, ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το σκόρδο και το μπούκοβο, ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

Όταν μαγειρευτεί το μπρόκολο, το μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με το σκορδόλαδο. Σπάμε με το πιρούνι ή το εργαλείο του πουρέ, το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια.

Βράζουμε ξανά το νερό στην ίδια κατσαρόλα, όπου βράσαμε το μπρόκολο.

Ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, μέχρι να γίνουν al dente.

Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά, κρατάμε την κατσαρόλα με τη σάλτσα μπρόκολου σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, για να διατηρηθεί ζεστή.

Όταν τα ζυμαρικά είναι al dente, κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν και τα στραγγίζουμε.

Ρίχνουμε τα ριγκατόνι, στο μπρόκολο, μαζί με την παρμεζάνα και περίπου 1/4 του φλιτζανιού, νερό των ζυμαρικών.

Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το τυρί και το μείγμα να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό.

Προσθέτουμε περισσότερο νερό από τα ζυμαρικά, ανάλογα με τις ανάγκες, μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη, γυαλιστερή σάλτσα.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν μας αρέσει η ξινή γεύση, τον χυμό από ένα λεμόνι και αλάτι, αν χρειάζεται. 

Σερβίρουμε τα ριγκατόνι με μπρόκολο, ζεστά.

newsit.gr




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250