6 επιπλέον χρήσεις (και ένα tip οικονομίας) για το απορρυπαντικό των πιάτων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 10:31

6 επιπλέον χρήσεις (και ένα tip οικονομίας) για το απορρυπαντικό των πιάτων

Το θαυματουργό αυτό υγρό, σύμφωνα με το reader’s digest, μπορεί να γίνει ένας πανίσχυρος (σχεδόν απαραίτητος) φίλος μας, ικανός να μας απαλλάξει από ζωύφια, να κάνει τα …μαλλιά μας λαμπερά αλλά και το γκαζόν μας καταπράσινο.

Σκοτώνει τα ζιζάνια… ευγενικά

Για αρχή, επιλέξτε ένα απορρυπαντικό για τα πιάτα, το οποίο είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό για το περιβάλλον. Έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να απαλλάξετε τα φυτά σας από τα ζιζάνια, χωρίς να καταστρέψετε στην ουσία τον κήπο σας.

Ο τρόπος για να το καταφέρετε αυτό είναι να ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων με 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι και περίπου 3 και κάτι λίτρα λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, ρίξτε το διάλυμα σε περιοχές όπου έχουν «κατοικοεδρεύσει» τα ζιζάνια και σύντομα θα δείτε τα φυτά σας να ξαναζωντανεύουν.

 

Ξεμπερδέψτε με τα μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι ένα από τα «βάσανα» του καλοκαιριού. Τα ενοχλητικά αυτά πλάσματα, όσο εργατικά και αν είναι, σίγουρα δεν …δουλεύουν προς όφελός σας. Για να απαλλαγείτε από αυτά, ετοιμάστε ένα απλό διάλυμα 50/50 με νερό και λευκό ξύδι και προσθέστε απορρυπαντικό πιάτων. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύδι με καθαριστικό για τα τζάμια. Ψεκάστε την προσβεβλημένη περιοχή με το μίγμα, περιμένετε λίγα λεπτά και πείτε αντίο στα μυρμήγκια.

Βέβαια, για την κουζίνα σας και συγκεκριμένα τα ντουλάπια σας, το βάζο με το μέλι συνήθως είναι ο καλύτερος μαγνήτης για τα μυρμήγκια. Πλύντε καλά το βάζο απ’ έξω και αλείψτε το με μία ελαφρά στρώση από νερό με σαπουνάδα από το απορρυπαντικό των πιάτων.

Δίπλα, στο βάζο μπορείτε επίσης να έχετε ένα μικρό πιατάκι με νερό και απορρυπαντικό για …πιο δραστικές λύσεις. Η πιο ακραία ωστόσο λύση, που προτείνεται από τους «πάσχοντες» είναι το βραστό νερό με απορρυπαντικό, απευθείας στη φωλιά.

 

Καταπράσινο γκαζόν

Γεμίστε ένα δοχείο με 35 περίπου λίτρα νερό, ένα κουτάκι μπύρα ή αναψυκτικό τύπου κόλα, 1 φλιτζάνι σιρόπι καλαμποκιού ή μελάσα ή οικιακή αμμωνία (ή 1/2 φλιτζάνι στοματικό διάλυμα) και 1 φλιτζάνι υγρό πιάτων. Ψεκάστε το μίγμα στο γκαζόν σας και το καταπράσινο χρώμα του θα σας ενθουσιάσει.

Το υγρό πιάτων βοηθά να εξαπλωθεί το μίγμα πιο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του γκαζόν, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη μακροβιότητα των λεπίδων του κοπτικού σας μηχανήματος. Βέβαια, επειδή πρόκειται για πρακτικές συμβουλές, καλό θα ήταν να ρωτήσετε πρώτα έναν ειδικό.

 

Χμμμμ, αρωματική...δροσιά

Καθαρίστε το φίλτρο του κλιματιστικού σας μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με υγρό πιάτων. Κάντε στο φίλτρο ένα ...ζεστό μπάνιο με νερό και σαπούνι πιάτων, τρίψτε το απαλά με μια οδοντόβουρτσα, για να απομακρύνετε τις βρομιές και αφού στεγνώσει καλά, τοποθετήστε το πάλι στο κλιματιστικό σας, απολαμβάνοντας την αρωματική του...δροσιά.

 

Χαρίστε ζωή στα μαλλιά σας

Αν τα μαλλιά σας, δεν είναι όσο όμορφα και λαμπερά θα θέλατε, δοκιμάστε να αναμείξετε ένα κουταλάκι υγρό απορρυπαντικό πιάτων στο σαμπουάν σας. Η σύστασή του καταπολεμά τη λιπαρότητα, όπως ακριβώς κάνει και με τα πιάτα. Προσοχή όμως μην υπερβάλλετε στη δόση, γιατί δύσκολα θα μπορέστε να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας.

 

Μπλέντερ να γυαλίζει

Ξεχάστε πια τη βαρετή διαδικασία της αποσυναρμολόγησης του μπλέντερ σας προκειμένου να το πλύνετε, είτε στο χέρι, είτε στο πλυντήριο πιάτων. Γεμίστε το δοχείο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, καλύψτε το και βάλτε το σε λειτουργία για λίγα δευτερόλεπτα. Αδειάστε το υγρό, ξεπλύνετε, στεγνώστε το πολύ καλά και το μπλέντερ σας είναι πεντακάθαρο.

 

Tip οικονομίας: επειδή το καλοκαίρι το σφουγγάρισμα είναι είδος…πρώτης ανάγκης και επειδή επίσης τα καθαριστικά κοστίζουν, μπορείτε στον κουβά με το νερό, να προσθέσετε αντί για το κλασικό υγρό για σφουγγάρισμα, λίγες σταγόνες απορρυπαντικό πιάτων. Με τον τρόπο αυτό και το πάτωμά σας θα γυαλίζει και δε χρειάζεται να αγοράζετε έξτρα απορρυπαντικά.

click@life




00 inkefalonia general ad 300X250