Ο Τουρισμός στην Ελλάδα στη Post Covid Εποχή

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 13:35

Ο Τουρισμός στην Ελλάδα στη Post Covid Εποχή

Φτάνει η πολυπόθητη στιγμή των καλοκαιρινών διακοπών και η κατάσταση με τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία, δωμάτια και βίλες έχει πάρει φωτιά.

Πως Επηρέασε ο Εγκλεισμός τον Τουρισμό;

Την εποχή του covid ο κόσμος καταπιέστηκε, μια συνθήκη που ίσχυσε για όλο τον πλανήτη ανεξαιρέτως, και εκτός από την καταπίεση της ελευθερίας κινήσεων ενδεχομένως αναθεώρησε και πολλά για τις αξίες της ζωής. Ό,τι και να συνέβη πάντως ένα είναι σίγουρο: τα ταξίδια προς όλους τους προορισμούς αυξήθηκαν κατά πολύ και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτής της χώρας μας, αυξήθηκαν ραγδαία.  Ελληνικοί προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Αθήνα, η Χαλκιδική, η Ρόδος και η Κέρκυρα μπήκαν στην κορυφή της λίστας, και μεταξύ μας, όχι αδίκως.

Πως να μην συμβεί αυτό, όταν η χώρα μας είναι πραγματικά από τους πλέον value for money προορισμούς για τους επισκέπτες του εξωτερικού; Ισχύει, όμως, και για τους ίδιους τους Έλληνες; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ, κάτι που θα διαπιστώσει κάποιος αμέσως μετά από μία σύντομη online έρευνα. Είναι Απρίλης και η διαθεσιμότητα στα μικρής έκτασης νησιά είναι δεν ξεπερνά το 10% με τιμές μάλλον αυξημένες κατά ένα 20% την τελευταία διετία. Στα μεγάλα νησιά από την άλλη, όπως στη λατρεμένη Κρήτη ή στην εμβληματική Ρόδο, όπου το τουριστικό υπόβαθρο είναι τεράστιο, υπάρχει ακόμα επαρκής διαθεσιμότητα με τις τιμές, όμως, να παρουσιάζουν day to day αύξηση.

Ξενοδοχεία στο Ηράκλειο Κρήτης και Διαθεσιμότητα

Κάντε μια απλή αναζήτηση στη Google για: ξενοδοχεια ηρακλειο κρητης και θα εκπλαγείτε με το πόσα καταλύματα διαθέτει το μέρος! Είναι εντυπωσιακά μεγάλος ο αριθμός δωματίων, ξενοδοχείων, boutique ξενοδοχείων και πολυτελών βιλών στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, είναι όμως και πολύ μεγάλη η ζήτηση. Εν προκειμένω για ξενοδοχεια ηρακλειο κρητης οι τιμές ποικίλουν, αναλόγως φυσικά τι ψάχνει κάποιος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα απλό δωμάτιο θα το βρείτε από 50 ευρώ/βραδιά, ενώ ένα city hotel 5 αστέρων φτάνει και στα 250-300 ευρώ/βραδιά. 

Τι Έχει Αλλάξει στον Τρόπο που Κάνουμε Κράτηση σε Ξενοδοχείο;

Τι έχει συμβεί ή τι έχει αλλάξει στον τρόπο που κάνουν κράτηση επισκέπτες από άλλες χώρες και γιατί καταλήγει να μένει στον άσσο ο Έλληνας; Οι λόγοι είναι αρκετοί, κάποιοι πρακτικοί και κάποιοι είναι θέμα νοοτροπίας. Ακόμα και εάν ο Έλληνας αποφάσισε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί το καλοκαίρι την Κρήτη και έχει αποφασίσει να μείνει σε ένα ξενοδοχείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, δυσκολεύεται να κάνει κράτηση μιας και το θέμα των αδειών στη χώρα μας έχει μάλλον χαρακτήρα “ψυχοβγάλτη”.... Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν 3-4 μήνες πριν τις ακριβείς ημερομηνίες της καλοκαιρινής τους άδειας, σε αντίθεση με τους επισκέπτες από άλλες χώρες, όπου είναι ενήμεροι ακόμα και 6 μήνες νωρίτερα.

Έτσι, τα προνόμια του early booking, σε ένα 5αστερο π.χ. ξενοδοχείο στο Ηράκλειο Κρήτης χάνονται για τον αργοπορημένο Έλληνα! Επιπλέον, το κόστος είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας, ο οποίος καθιστά τον ντόπιο ανύμπορο να κάνει από νωρίς το κουμάντο του, νιώθοντας οικονομική ανασφάλεια. Η πλειοψηφία των ξένων επισκεπτών ή βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα (οικονομική) ή αντιμετωπίζει τα έξοδα για διακοπές με την ίδια σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει και όλα τα άλλα έξοδα του. Εδώ είναι το θέμα νοοτροπίας. Αλήθεια γνωρίζετε κάποιον Έλληνα ο οποίος αποταμιεύει χρήματα όλο τον χρόνο για διακοπές; Σε πολλές χώρες, όμως, του εξωτερικού αυτό αποτελεί κανόνα…

Για όποιους λόγους και να συμβαίνουν τα παραπάνω, ένα είναι σίγουρο: η χώρα θα κατακλυστεί και φέτος από επισκέπτες, Έλληνες και του εξωτερικού, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζουμε τις διακοπές μας.




00 inkefalonia general ad 300X250