Διονυσία Μενεγάτου: Αγγούρια Καλαβρέζικα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 09:19

Διονυσία Μενεγάτου: Αγγούρια Καλαβρέζικα

Αγγούρια Καλαβρέζικα.

Πως χορεύεις φούρια - φούρια 

Κι ο χορός δεν είναι αγγούρια!

Δε θα προσπαθήσω να χρυσώσω το χάπι, θέλω όμως να υπερασπιστώ το αγαπημένο μου φρούτο,λαχανικό.

Δε θυμάμαι καλοκαίρι κάτω από την παχιά φυλλωσιά τσι περγουλιάς χωρίς την ευωδιά από τ'αγγούρι που αδέλφωνε με την γοητευτική ομορφιά τσι ντομάτας, το χορταστικό πιάτο μας.Το αγγούρι συνυφασμένο με τα καλοκαίρια μας.

Το καταπληκτικό τζατζίκι μας το έχει βασικό συστατικό. Η διάσημη Ελληνική σαλάτα μας, αγγούρι, ντομάτα, φέτα .Στολίδι και συνοδευτικό σε τόσα πιάτα.

Πλησιάζει η νηστεία του δεκαπενταύγουστου, στους κήπους λιγοστεύουν τ'αγγούρια , η μάνα έτρεχε να τα εκλοβίσει στις γυάλες με τουρσί για να έχουμε στην νηστεία.

Δεν θέλει και πολλά χάδια για να πετύχει, ούτε πρέπει κανείς να έχει τ'αγγουράκια για τουρσί,ένα αγγούρι που σου ξέφυγε μέσα στις φυλλωσιές και έγινε αγγουράρα αρκεί να σε γεμίσει δημιουργική χαρά.

Γυάλα, αγγούρι σε φέτες, νεράκι του θεούλη, ξύδι, αφράλα, ένα δαφνόφυλλο,  ένα αδέλφι του κεφαλιού του σκόρδου,  δηλαδή ένα λουβί, ελαιόλαδο για το φινάλε και κλείνεις στο άστε ντου.

Είπα γυάλα, ναι στην γυάλα έφτιαχνε τις ίδιες μέρες και ξυνόγαλο με σπιτικό τυρί, αυτό θα άνοιγε στην μεγάλη μέρα του Καλοκαιριού το δεκαπενταύγουστο.

Η αγγούρια για μένα είναι ένα αγαπημένο φυτό γεμάτο αίσθημα ελευθερίας ,το κάθε κλαδί τρέχει να απομακρυνθεί από τη μάννα, περήφανο να δώσει τους κρυμμένους  στη φυλλωσιά, θησαυρούς του.Αυτή το γνωρίζει ότι αρέσει και κάνει ότι μπορεί να προστατεύσει τους υπέροχους καρπούς της ,το χρώμα του καρπού,  έξυπνα ταυτίζεται με τη φυλλωσιά.

Κάνεις δεν αρνείται ότι μας ξεδιψά ένα αγγουράκι,μας κάνει συντροφιά τις αφόρητες καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι μας.Αντάμα μ'ένα ποτηράκι ούζο, κόβεις φετούλες,πασπαλίζεις με λίγο ανθό αλατιού και πάπαλα!

Όταν μια κόρη δήλωνε στην οικογένειά της συμπάθεια προς το αγγούρι, της έλεγαν θα σε παντρέψουμε στου Λουρδά να τρως μέρα - νύχτα αγγούρια.

Βέβαια δεν  είχαν άδικο τα  αγγούρια του Λουρδά ήταν υπέροχα,    δροσερά με σπόρους αναπαραγωγής μοσκοβόλαε ο τόπος μόλις το πάστρευες.Το φυτό της αγγούριας είναι   απαιτητικό σε νερό και αυτός ο τόπος γεμάτος δροσόκηπους.

Αξίζεις ένα κ@λ@ από αγγούρι, πάντα είχα απορία πιο μέρος του αγγουριού αποκαλούσαν έτσι, μα αυτό το σημείο κυρίως είχε μια πικρίλα όταν το φυτό δεν ποτίζεται επαρκώς.

Η ζωή είναι σαν αγγούρι άλλος το τρώει και δροσίζεται,άλλος και ζορίζεται.

Του μπήκε τ' αγγουρι.

Δεν αξίζει έναν πάτο  από αγγούρι .

Γέρασε σα μαραμένο αγγούρι.

Αυτή είναι σαν ξυλάγγουρο.

Το έφαγε τ'αγγούρι.

Μια μούρη σαν αγγούρι.

Πήγε ξεβράκωτος στ'αγγούρια.

Τον αγαπώ σαν ένα πάτο από αγγούρι.

Μου στράβωσε σαν αγγούρι.

Αυτό το δροσιστικό,αγαπημένο μου αγγούρι ότι και να γραφτεί εκ μέρους μου πιστεύω  πάντα θα προοιωνίζεται η τρέχουσα αντίληψη.

Πάντα θα τρώει σκροβον'τσά που θα του' ρχεται ο ουρανός σφοντύλι.

Διονυσία Μενεγάτου

Collage Maker 31 Jul 2023 08 40 AM 6640