Eurovision 2022: Φαβορί για την πρωτιά οι Kalush Orchestra - Η ιστορία πίσω από τη Stefania και τι θα συμβεί αν κερδίσει η Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Μαΐου 2022 12:08

Eurovision 2022: Φαβορί για την πρωτιά οι Kalush Orchestra  - Η ιστορία πίσω από τη Stefania και τι θα συμβεί αν κερδίσει η Ουκρανία

Η καρδιά της Eurovision 2022 «χτυπάει» στο Τορίνο και συγκεκριμένα στη σκηνή του Pala Olimpico. Στον αποψινό (14/5) τελικό, θα συμμετάσχουν οι είκοσι χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο ημιτελικούς και οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η διοργανώτρια χώρα Ιταλία).

Η Ελλάδα θα εμφανιστεί στη 17η θέση. Η λιτή αλλά ταυτόχρονα ευρηματική σκηνική παρουσία της ελληνικής συμμετοχής, που φέρει την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού, η γρήγορη εναλλαγή των ακτίνων του φωτός που εστιάζει στα μάτια της ερμηνεύτριας, Αμάντας Γεωργιάδη, μέσα από τα οποία «ζωντανεύει» επί σκηνής μια αληθινή ιστορία απόλυτης αγάπης με το τραγούδι «Die Together», συνθέτουν ένα ονειρικό θέαμα υψηλής αισθητικής, που κατέκτησε το τηλεοπτικό κοινό και τις κριτικές επιτροπές, ήδη, από τη βραδιά του πρώτου ημιτελικού και της χάρισε το εισιτήριο για τον τελικό.

Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα φαβορί της φετινής Eurovision, σύμφωνα με τα προγνωστικά και τις στοιχηματικές εταιρείες, είναι η συμμετοχή της Ουκρανίας, όπου εμφανίστηκε στον πρώτο ημιτελικό μαζί με την Ελλάδα. Οι Kalush Orchestra ανέβηκαν στη σκηνή, ερμήνευσαν τη «Stefania» και ξεσήκωσαν το κοινό. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2019 και αποτελείται από τον ιδρυτή και ράπερ Όλεχ Πσιούκ, τον πολυοργανιστή Ιχόρ Ντιντεντσούκ και τον DJ MC Kilimmen. Πήραν τ' όνομά τους από τη γενέτειρα του Psiuk, Kalush, στην περιφέρεια Ivano-Frankivsk, η οποία δέχεται κύματα προσφύγων, ενώ παράλληλα οχυρώνεται για τον πόλεμο.

{https://www.youtube.com/watch?v=jfm8hVNZt8g}

Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, οι Kalush Orchestra διαγωνίστηκαν για το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στον 66ο διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι «Stefania». Στον τελικό της εθνικής επιλογής Vidbir, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 14 βαθμούς (έξι από την κριτική επιτροπή και οκτώ από το κοινό). Ο Πσιούκ πίστευε ότι λόγω τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάστηκαν κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Αλίνα Πας είχε επιλεγεί λανθασμένα ως νικήτρια. Παρά το γεγονός ότι ήρθε στη δεύτερη θέση, το συγκρότημα είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μετά την απόσυρση της Πας, λόγω διαμάχης σχετικά με την ιστορία του ταξιδιού της στην Κριμαία. Στις 22 Φεβρουαρίου, οι Kalush Orchestra αποδέχτηκαν την πρόταση. Την ίδια ημέρα, ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Suspilne δημοσίευσε τα επίσημα αποτελέσματα ψηφοφορίας του Vidbir 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η Πας είχε επιλεγεί σωστά ως νικήτρια, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Πσιούκ.

Η ιστορία πίσω από τη «Stefania»

Η «Stefania» είναι μια ωδή στη μητέρα, με τον αφηγητή στο τραγούδι να μιλά για καλές αναμνήσεις από τη μητέρα του. Το κομμάτι αρχικά μιλάει για το πόσο έχει γεράσει η μητέρα του, επικαλούμενος ένα νοσταλγικό παρελθόν. Αργότερα, περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μητέρα του, με τον αφηγητή να συνειδητοποιεί πόσα έχει κάνει εκείνη γι' αυτόν. Ένα «νανούρισμα», το οποίο στο τέλος κάθε στίχου φέρνει τον καλλιτέχνη πίσω στα παιδικά του χρόνια.

«Το τραγούδι γράφτηκε πολύ πριν από τον πόλεμο και ήταν αφιερωμένο στη μητέρα μου. Μετά την εισβολή και τον πόλεμο, πήρε άλλες διαστάσεις και αρκετός κόσμος άρχισε να το ταυτίζει με την Ουκρανία ως μητέρα - πατρίδα. Είναι πια μέσα στην καρδιά πολλών Ουκρανών και έχει αυξηθεί σημαντικά η δημοφιλία και ο συμβολισμός του» έχει αναφέρει ο τραγουδιστής, Όλεχ Πσιουκ.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που ένα τραγούδι ερμηνευμένο εξ ολοκλήρου στα Ουκρανικά επιλέγεται για να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision, αλλά η δεύτερη στη σειρά που πραγματικά πηγαίνει μπροστά στην εκδήλωση. «Μερικοί άνθρωποι λένε ότι θα μπορούσαμε να νικήσουμε εξαιτίας του πολέμου, αλλά το τραγούδι μας ήταν ανάμεσα στα πέντε αγαπημένα πριν ξεκινήσει η σύγκρουση, γεγονός που σημαίνει ότι αρέσει, ανεξαρτήτως πολέμου» είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Και συμπλήρωσε: «Εκπροσωπούμε κάθε Ουκρανό πολίτη. Μετά τη Eurovision, θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας για να συνεισφέρουμε».

Αντιπολεμικός ύμνος η «Stefania»

Τα μέλη του συγκροτήματος έλαβαν ειδική άδεια για να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα και να την εκπροσωπήσουν στον διαγωνισμό τραγουδιού τη στιγμή που από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια των προβών, ο Όλεχ Πσιούκ ηγούνταν μιας ομάδας εθελοντών, που φτιάχνει μολότοφ, μοιράζει τρόφιμα και φάρμακα και μεταφέρει πρόσφυγες σε ασφαλείς τοποθεσίες. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ανάμεσα στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Stefania», υπάρχουν εικόνες πολέμου, βομβαρδισμούς και στρατεύματα, υπό τους ήχους του νανουρίσματος.

Με την κοπέλα του χωρίστηκαν, εξαιτίας του πολέμου και κάθε ημέρα ζει με τον φόβο, αν θα την ξαναδεί. Και δεν είναι ο μόνος άνθρωπος για τον όποιο ανησυχεί ο Όλεχ Πσιουκ. «Δεν μπορώ να το χαρώ, καθώς ανησυχώ για τους αγαπημένους μου. Ο πόλεμος με χώρισε από τη σύντροφό μου. Εκείνη βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούμε να συναντηθούμε, διότι είναι πολύ επικίνδυνο» είχε πει στο Reuters. Το τραγούδι «Stefania» έχει γίνει αντιπολεμικός ύμνος στην Ουκρανία και στους φανς της Eurovision, με όλους να θεωρούν ότι ήδη έχει κερδίσει την πρωτιά. 

Τι θα συμβεί αν η Ουκρανία κερδίσει

Σύμφωνα με το ABC, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αν και εφόσον η Ρωσία έχει φύγει από τα ουκρανικά εδάφη, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτρέψουν στη χώρα να διοργανώσει τη Eurovision την επόμενη σεζόν. Tα οικονομικά προβλήματα που θ' αντιμετωπίζει η χώρα, όσο και τα ζητήματα ασφαλείας, θα κάνουν τους διοργανωτές ν' αναζητήσουν έναν πιο ασφαλή τόπο για τη διεξαγωγή της. Αν σε περίπτωση, τελικά, η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει τη μουσική διοργάνωση, τότε η ευθύνη για τη διεξαγωγή της Eurovision θα βαρύνει κάποια από τις Big Five, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή τη Γερμανία.  

Θυμίζουμε πως η Ουκρανία έχει κερδίσει τον διαγωνισμό δύο φορές στο παρελθόν. Το 2004 με τη Ρουσλάνα και το «Wild Dances» και το 2016 με το τραγούδι «1944» και τραγουδίστρια τη Τζαμάλα. 

Πηγή: ethnos.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250