Πώς ξέρετε ότι χρειάζονται ανακαίνιση οι υδραυλικές εγκαταστάσεις στο σπίτι σας;

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2022 10:57

Πώς ξέρετε ότι χρειάζονται ανακαίνιση οι υδραυλικές εγκαταστάσεις στο σπίτι σας;

Οι προβληματικές υδραυλικές εγκαταστάσεις είναι συχνό φαινόμενο σε παλιά σπίτια, τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία στη χώρα μας. Και είναι λογικό, όταν ένα σωλήνας είναι άνω των 20, 30 ή ακόμα και 40 ετών, να παρουσιάσει κάποια στιγμή βλάβη. Ακόμα και σε ανακαινισμένα σπίτια μπορεί να υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, αφού συχνά οι ανακαινίσεις δίνουν μεγαλύτερη βάση στο αισθητικό κομμάτι και δεν προχωρούν στην αντικατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Δυστυχώς, τα χαλασμένα υδραυλικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο σπίτι ή ακόμα και στην ίδια την υγεία μας, οπότε καλό είναι να τα αλλάζουμε πριν να είναι πλέον αργά. Επειδή, όμως, λίγοι είναι αυτοί που θα προχωρήσουν στην ανακαίνιση των υδραυλικών εγκαταστάσεων προληπτικά, ας δούμε παρακάτω μερικά σημάδια που θα σας δείξουν ότι τα υδραυλικά του σπιτιού θέλουν άλλαγμα.

ydravlika

Βρόμικο νερό

Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη βλάβη, αφού επηρεάζει άμεσα την υγεία μας μέσω του νερού που καταναλώνουμε. Τα κυριότερα σημάδια που πρέπει να σας θορυβήσουν είναι:

  • Το νερό είναι θολό.
  • Το νερό έχει άσχημη γεύση ή μυρίζει.
  • Το νερό είναι βρόμικο με καφέ υπολείμματα σκουριάς.

Όλα τα παραπάνω προκαλούνται από τις παλιές σωληνώσεις, οι οποίες έχουν διαβρωθεί και σκουριάσει ή/και έχουν συγκεντρώσει μικρόβια, όπως βακτήρια και μύκητες. Έτσι, το νερό που καταλήγει στο μπάνιο μας ή ακόμα χειρότερα στο ποτήρι μας φέρει όλες τις βλαβερές ουσίες από τη σκουριά και τα μικρόβια και φυσικά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλωθεί.

Μούχλα και υγρασία στους τοίχους

Οι περισσότεροι υδραυλικοί σωλήνες είναι μέσα στην τοιχοποιία, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής η διαρροή τους. Αν, όμως, παρατηρήσετε σημάδια στους τοίχους που υποδηλώνουν τέτοια διαρροή, πρέπει να δράσετε αμέσως. Διότι αν ο σωλήνας έχει σκουριάσει και προκαλεί διαρροή, το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή θα σπάσει, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο σπίτι.

Σημάδια που φανερώνουν ότι υπάρχει διαρροή στον σωλήνα μέσα στον τοίχο είναι το φούσκωμα, το ξεφλούδισμα στη μπογιά και τον σοβά και φυσικά η συσσώρευση μούχλας. Ειδικά η μούχλα είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς η εισπνοή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και παθήσεις.

Διαρροή στους σωλήνες

Η εύκολη περίπτωση είναι να παρατηρήσετε ότι υπάρχει διαρροή νερού σε κάποιο σωλήνα που δεν είναι εμφανής. Τότε, ο υδραυλικός θα μπορέσει εύκολα να επιθεωρήσει τη βλάβη και να αποφασίσει αν επιδέχεται επισκευής ή θα πρέπει να αντικατασταθούν οι σωληνώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα παραπάνω σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να ανακαινίσετε τις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις, ένα σημαντικό κριτήριο είναι και η ηλικία τους. Αν θέλετε να προλάβετε σοβαρές ζημιές, τότε καλό είναι στα 25-30 χρόνια να προχωράτε στην αλλαγή τους, ειδικά αν αυτή γίνεται στα πλαίσια μιας συνολικότερης ανακαίνισης του σπιτιού.




00 inkefalonia general ad 300X250