Χρειάζονται οι ηλικιωμένοι περισσότερη φροντίδα; Πώς θα το καταλάβετε;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 10:00

Χρειάζονται οι ηλικιωμένοι περισσότερη φροντίδα; Πώς θα το καταλάβετε;

Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται συχνά παραπάνω φροντίδα από αυτό που μπορεί να πιστεύουμε. Ακόμη και αν οι ηλικιωμένοι μένουν μόνοι τους, δεν πρέπει να επαναπαύεστε, νομίζοντας ότι μπορούν πράγματι να φροντίσουν σωστά τους εαυτούς τους. Μπορεί σταδιακά να προκύψουν και προβλήματα τα οποία δεν αντιμετώπιζαν στο παρελθόν και πρέπει να είστε σε θέση να διακρίνετε πότε χρειάζονται περισσότερη και, ενδεχομένως, πιο εξειδικευμένη βοήθεια.

Μερικές ενδείξεις είναι:

  1. Είναι ατημέλητοι

Μια ένδειξη πως οι ηλικιωμένοι χρειάζονται βοήθεια, είναι το κατά πόσο είναι ατημέλητοι. Αν δεν φροντίζουν καθόλου την εμφάνισή τους, δεν κάνουν μπάνιο, δεν πλένουν τα δόντια τους, δεν βουρτσίζουν τα μαλλιά τους κ.τ.λ., αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι έχουν επηρεαστεί οι γνωστικές τους ικανότητες, είτε ότι η ψυχολογία τους δεν είναι καλή, είτε ότι δυσκολεύονται πια ακόμη και με τις πιο απλές, καθημερινές κινήσεις.

  1. Το σπίτι είναι ακατάστατο

Παρόμοια με την εξωτερική τους εμφάνιση, είναι πολύ πιθανό το σπίτι τους να είναι και αυτό ακατάστατο. Να μην ανανεώνουν τις προμήθειες στο ψυγείο, να μην καθαρίζουν καθόλου, να μην οργανώνουν τα φάρμακά τους κ.τ.λ. Επίσης, μπορεί να αμελούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και γενικότερα να ανοίξουν την αλληλογραφία τους.

  1. Έχουν κάποιον τραυματισμό, έστω και μικρό

Ένας τραυματισμός, ακόμη και αν δεν είναι πολύ σοβαρός, είναι μια ένδειξη που πρέπει να σας ανησυχήσει. Και αυτό επειδή μπορεί να πέφτουν πιο συχνά από αυτό που μπορεί να σας λένε ή γενικότερα να δυσκολεύονται να κινηθούν με ευκολία. Από την άλλη πλευρά, ένα κάψιμο στο δέρμα μπορεί να σημαίνει ότι δεν καταφέρνουν να μαγειρέψουν πια μόνοι τους.

  1. Παράξενες συμπεριφορές

Αν οι αγαπημένοι σας άνθρωποι επιδεικνύουν παράξενες συμπεριφορές τις οποίες δεν είχαν στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα με τις γνωστικές τους ικανότητες. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και αν ξεχνούν πολύ συχνά διάφορα πράγματα.

Και τώρα τι κάνετε;

Συνειδητοποιήσατε, λοιπόν, πως οι ηλικιωμένοι χρειάζονται σίγουρα περισσότερη φροντίδα. Μπορεί, όμως, να μην είστε σε θέση να τους την προσφέρετε εσείς. Για παράδειγμα, μπορεί εκείνοι να μένουν στην Αθήνα και εσείς να ζείτε σε κάποιο πολύ μακρινό σημείο της Αττικής. Ή μπορεί να χρειάζονται ειδική ιατρική φροντίδα και κάποιον ο οποίος θα μπορεί να τους βοηθήσει παρά τους κινητικούς τους περιορισμούς.

Μια λύση που θα ήταν καλό να σκεφτείτε είναι το να βρείτε ένα γηροκομείο σε τιμές οικονομικές στην Αθήνα το οποίο θα μπορέσει να τους φροντίσει σωστά και ολοκληρωμένα. Αν βρείτε το κατάλληλο γηροκομείο στην Αθήνα που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες των ηλικιωμένων, εκείνοι θα λάβουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα, θα ζήσουν άνετα και εσείς δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε. Μερικές φορές, αυτή είναι η πιο σωστή λύση, ανάλογα και με τις ανάγκες του εκάστοτε ανθρώπου.




00 inkefalonia general ad 300X250