Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται μετά το μαγείρεμα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 18:46

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται μετά το μαγείρεμα

Όπως όλοι, έτσι και εσύ σίγουρα δεν πετάς το φαγητό σου μετά από μία μέρα. Αντιθέτως το ζεσταίνεις και το τρως για τις επόμενες μέρες. Αν και αυτό είναι κάτι που το βρίσκουμε σύνηθες, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται καθώς μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με το Independent και το European Food Information Council. Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται μετά το μαγείρεμα;

Κοτόπουλο

τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις

istock

Ξεκινάμε με ένα φαγητό που λίγο - πολύ σίγουρα όλο και κάπου θα έχεις ακούσει πως καλό είναι να μην ξαναζεσταθεί. Συγκεκριμένα ο σωστός τρόπος για να καταναλώσεις κοτόπουλο, είναι είτε να το φας φρεσκομαγειρεμένο, είτε κρύο. Αν ξαναζεστάνεις το κοτόπουλο αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Μπορεί ωστόσο, (κυρίως τον χειμώνα που δεν μπορείς να το φας κρύο) να ξαναζεσταθεί αλλά μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυγά

τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις

istock

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας. Όταν ξαναζεσταθούν επομένως, όχι μόνο αλλάζει το άρωμα και η γεύση τους, τα συστατικά τους γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά το πεπτικό μας σύστημα.

Μανιτάρια

τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις

istock

Μεγάλη προσοχή θέλουν και τα μανιτάρια, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες ευάλωτες σε ένζυμα και μικροοργανισμούς που μπορεί να πειράξουν το πεπτικό μας σύστημα. Μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο για 24 ώρες ωστόσο, πρέπει να έχεις υπόψιν, πως πρέπει να τρώγονται κρύα (είτε μιλάμε για σκέτα μανιτάρια, είτε για μανιτάρια σε φαγητό, όπως ριζότο ή σούπες). Καλό βέβαια είναι να τα τρώμε φρέσκα όταν έχουν ακόμη όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες και τα υγιεινά τους οφέλη, διαφορετικά μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι και φούσκωμα.

Σπανάκι

τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις

istock

To σπανάκι περιέχει ένα υψηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων τα οποία όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπονται σε νιτρώδη άλατα, τα οποία μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνα για την υγεία μας. Καλό θα είναι λοιπόν, να προσπαθείς να τρως το σπανάκι σου όταν είναι φρέσκο και να αποφεύγεις να το ξαναζεσταίνεις.

Ρύζι

τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις

istock

Άλλο ένα φαγητό που πρέπει να προσέχεις και ίσως να έχεις ήδη ακούσει για αυτό είναι το ρύζι. Και αυτό γιατί υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν μπορείς να το φας φρέσκο, θα πρέπει να το βάλεις στο ψυγείο, εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να μείνει στο ψυγείο για παραπάνω από μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση που πρέπει (οπωσδήποτε) να το ξαναζεστάνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει ζεσταθεί καλά, χωρίς κρύα σημεία.

Πατάτες

τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεστάνεις

istock

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αν και μπορείς να τις βάλεις στο ψυγείο για μερικές μέρες, πρέπει να προσέξεις, καθώς δεν πρέπει να τις ξαναζεστάνεις. Γιατί; Γιατί το ξαναζέσταμα, όχι μόνο αλλάζει τη γεύση τους, αλλά μεταβάλλει και τις ιδιότητές τους, μετατρέποντάς τις ακόμη και σε τοξικές.

bestofyou.gr

 




00 inkefalonia general ad 300X250