Μέσα στο αλουμινόχαρτο κρύβονται τα ωραία

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013 10:54

Μέσα στο αλουμινόχαρτο κρύβονται τα ωραία

Αυτό που κρατάει τους περισσότερους από το να δοκιμάσουν το αλουμινόχαρτο σαν τρόπο ψησίματος είναι ο φόβος του πώς θα ξέρω αν είναι έτοιμο, πώς θα το ελέγχω, πόση ώρα θα το αφήσω και άλλα παρόμοια. Όταν όμως ξεκινήσεις να φτιάχνεις πράγματα σε αλουμινόχαρτο, απλά δεν θα σταματάς. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει πιο ιδανικός τρόπος ώστε το κρέας σου, τα λαχανικά σου, τα τυριά σου να παίρνουν όλο το άρωμα των συστατικών που έχεις αποφασίσει να χρησιμοποιήσεις. Αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η τροφή το βοηθά να μαγειρευτεί ομοιόμορφα και ιδανικά.

Αρκεί να χρησιμοποιείς καλό αλουμινόχαρτο, διπλή στρώση αλουμινόχαρτου γιατί δεν μπορεί, θα την κάνεις τη βλακεία σου και θα σκιστεί λίγο το ένα και να κάνεις καλό κλείσιμο στα πλαϊνά. Κάποιοι επιλέγουν να αφήνουν ένα μικρό άνοιγμα στο πλάι για τους ατμούς αλλά δεν βολέυει σε εκείνα που θα θες να γυρνάς από την μία και από την άλλη μεριά.

Είναι πολύ πιθανόν τα πολύ απλά να τα έχεις ήδη δοκιμάσει (το να βάλεις ας πούμε οποιοδήποτε καλό κομμάτι κρέας με ντομάτα, λάδι, κρεμμύδια και μυρωδικά σε ένα αλουμινόχαρτο να σιγοψηθεί. Οπότε εμείς θα σου δώσουμε μερικές ακόμα ιδέες.

Garlic Shrimp

Σε ένα μπωλ ανακάτεψε 60 γρ λιωμένο βούτυρο με λίγο μαϊντανό , 2 σκελίδες σκορδο λιωμένο και αλατοπίπερο. Ρίξε μέσα 500 γρ γαρίδες (με κέλυφος ή χωρίς), κάποιο κόκκινο πιπέρι σε flakes ή σκόνη και τον χυμό ενός λεμονιού. Χώρισε αυτό το μείγμα σε δύο διαφορετικά αλουμινόχαρτα και ψήσε σε δυνατή φωτιά για 8 με 10 λεπτά.

Jalapeno Poppers

 

Τα γνωστά poppers θέλουν κουρκούτι και τηγάνισμα. Αλλά εδώ θα δοκιμάσεις μερικά διαφορετικά σαν τις πιπεριές Φλωρίνης που κάνουμε εμείς συνήθως με τυρί στο αλουμινόχαρτο. Αφαιρείς τα κοτσάνια από 8 πιπεριές Jalapenos, αφαιρείς προσεκτικά τους σπόρους με ένα μαχαίρι και γεμίζεις τις πιπεριές με κάποιο τυρί που λιώνει. Καλύτερα ένα σκούρο κίτρινο γευστικό τυρί σαν το cheddar. Λίγο ελαιόλαδο από πάνω, αλατοπίπερο και ελάχιστο κύμινο και κόλιανδρο. Φτιάχνεις το πακέτο σου με το αλουμινόχαρτο και το ψήνεις σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Αν ψήνεις σε φωτιά, να γυρνάς το πακέτο κάθε 2 λεπτά.

Πατάτες με bacon

Ολόκληρες πατάτες ξέρεις να ψήνεις στο αλουμινόχαρτο. Εγώ θα σου πω να πάρεις baby potatoes, να τις κόψεις στην μέση ή σε κομματάκια, να τις ανακατέψεις σε ένα μπωλ με τσιγαρισμένο bacon, αλατοπίπερο και ελάχιστο νερό και ύστερα να τις κλείσεις στο πακετάκι τους και να τις ψήσεις για κάνα 20λεπτο.

Η ηγέτιδα φέτα

Απλό. Δυο σταγόνες λάδι στο αλουμινόχαρτο, ένα μεσαίου πάχους κομμάτι φέτα και από πάνω μερικές φέτες ντομάτα, ψιλοκομμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά και ρίγανη. Ψήνεις για 10 περίπου λεπτά. Μην ξεχάσεις να πάρεις ψωμί να βουτάς στο ζουμί του αλουμινόχαρτου.

Spicy Olives

Ναι, εδώ στην Ελλάδα τρώμε τις ελιές σκέτες ή παρέα με τα τουρσιά που τις έχει βάλει η μάνα μου να ζουν στο βάζο. Αλλά στο εξωτερικό κάνουν κάτι ωραίο. Παίρνουν ξεκουκούτσωτες ελιές, τις βάζουν σε ένα αλουμινόχαρτο με ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά και λιωμένο σκόρδο και τις ψήνουν για περίπου 15 λεπτά. Έπος σε ζεστό ψωμί.

Jerk Chicken Wings

Πάρε 6 φτερούγες και χώρισέ τις στα δύο. Ανακάτεψέ τις σε ένα μπωλ με λίγο ελαιόλαδο και ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν το Jerk, ένα μείγμα από την Τζαμάικα που περιέχει θυμάρι, κανέλα, κόλιανδρο, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, τζίντζερ, lime και σκόρδο. Δηλαδή όλα τα μπαχαρικά που έχεις στο ντουλάπι σου. Αλλά επειδή αν το φτιάξεις μόνος σου ίσως να μην σου βγει καλό, προτίμησε ένα έτοιμο μείγμα από το super market. Ψήσε για περίπου 25 λεπτά και γαρνίρισε με φρέσκο κόλιανδρο και φέτες από lime πριν σερβίρεις.

Quesadillas

Απλούστατο. Παίρνεις μία τορτίγια, ρίχνεις τριμμένο τυρί στο ένα της μισό αλλά και κοτόπουλο που έχεις πρώτα σωτάρει μαζί με bacon και κόκκινες ψιλοκομμένες πιπεριές. Ρίχνεις και λίγο κόλιανδρο, κλείνεις την τορτίγια και την ψήνεις για 5 λεπτά. Μην βάλεις πολλές τορτίγιες στο ίδιο αλουμινόχαρτα. Φτιάξε πολλά αλουμινόχαρτα. Και βασικά κάνε παραλλαγές στα υλικά και τα κρεατικά.

Κοτόπουλο με λεμόνι και μυρωδικά

Πάρε 4 κομμάτια κοτόπουλο (στήθη, μπούτια, ό,τι θες) και ρίξ' τα σε ένα μεγάλο μπωλ με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αρκετό θυμάρι, αλατοπίπερο και άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σου και τον χυμό 2 λεμονιών. Μοίρασε τα κοτόπουλα σε 4 διαφορετικά αλουμινόχαρτα και ψήσε σε μέτρια φωτιά για 12 με 15 λεπτά.

Σολωμός

Παίρνεις 4 φιλέτα σολωμού. Τα περνάς με 2 κουταλάκια ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σε ένα μπωλ αναμειγνύεις 3 ντομάτες ψιλοκομμένες με 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον χυμό ενός λεμονιού, ρίγανη, θυμάρι και αλατοπίπερο. Τοποθετείς τα φιλέτα το καθένα στο δικό του αλουμινόχαρτο και ρίχνεις λίγο από το μείγμα σε κάθε φιλέτο. Χρειάζονται γύρω στα 25 λεπτά ψήσιμο.

Πηγη: oneman.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ