Ο Δήμος Βερύκιος για την κρίση στο Αιγαίο - Όλο το παρασκήνιο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 11:21

Ο Δήμος Βερύκιος για την κρίση στο Αιγαίο - Όλο το παρασκήνιο

«Άρωμα» ´76 & ´87 έχει και τούτη η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ωστόσο μετά απο 48 ώρες φαίνεται να εκτονώνεται και να αποφευγεται η κλιμάκωση της και η μετατροπή της σε κρίση! Ο Δήμος Βερύκιος γράφει στο iEidiseis για την κρίση στο Αιγαίο – Όλο το παρασκήνιο.

Αυτή η «κολόνια» με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο κρατάει χρόνια. Κοντά μισό αιώνα...

Απο τις αρχές της δεκαετίας του ´70 που η Ελλάδα ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο έναρξης ερευνών για υδρογοναθρακες στην περιοχή της Θάσου, η Τουρκία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να διεκδικεί και να αξιώνει με αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο συνδιαχείριση στα ενεργειακά πρότζεκτ είτε στο Αιγαίο , είτε στην Κύπρο , είτε νοτίως της Κρήτης μα και σε ολόκληρο το τόξο της νοτιοανατολικής Μεσογείου έως και την Λιβύη!

Από την μεταπολίτευση και εδώ, τουλάχιστον μια φορά την δεκαετία , το θερμόμετρο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αυξομειώνεται εξ αιτίας της αυθαίρετης εμφάνισης ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και της Ελληνικής ή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Νότιο Αιγαίο με την έξοδο μεγάλου αριθμού Μονάδων Κρούσεως του τουρκικού Στόλου και την απειλούμενη έλευση του ερευνητικού σκάφους 100 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελλόριζου, είναι σχεδόν το ίδιο σενάριο στρατιωτικού παίγνιου που επαναλαμβάνει η Τουρκία τα τελευταία 45 χρόνια:

  • Το ´76 με το ερευνητικό σκάφος «Σισμικ» που μόλις είχε μετονομαστεί σε «ΧΟΡΑ». Μια κρίση που ξεκίνησε στα μέσα του 1975 και κορυφώθηκε ένα χρόνο μετά. Στις 9 Αυγούστου του 1976 εμφανίζεται στο βόρειο Αιγαίο το «ΧΟΡΑ» και με ένα καλώδιο 200 μέτρων , διεξάγει - υποτίθεται- έρευνες για την ύπαρξη ή μη πετρελαίου στο βυθό του Αιγαίου. Από την Αλεξανδρούπολη , ο Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει «Βυθίσατε το “ΧΟΡΑ”».
    Και σύμφωνα ακόμη και με Τούρκους αναλυτές μετά την δήλωση Παπανδρέου η στάση της Ελλάδας γίνεται πιο αποφασιστική.

Μέσα σε λίγες ώρες ένα ελληνικό περιπολικό της ακτοφυλακής πλησιάζει με ταχύτητα το «ΧΟΡΑ» και αφού σχηματίζει μπροστά του ένα “S “ απομακρύνεται , ενώ ένα αναγνωστικό ελληνικό αεροπλάνο ρίχνει δυο κόκκινες σημαδούρες, σε απόσταση περίπου 2 μιλίων. Το «ΧΟΡΑ» πλέει νε ταχύτητα 3,5 μιλίων. Η Άγκυρα πληροφορείται για της σημαδούρες. Το μήνυμα από τον ασύρματο είναι ξεκάθαρο : Η Ελλάδα γνωστοποιεί ότι πέραν από τις σημαδούρες η υφαλοκρηπίδα είναι δίκη της και αν το «ΧΟΡΑ» Τις περνούσε θα το βύθιζαν ! Η κρίση αποκλιμακώνεται δέκα ώρες μετά...

  • Το ‘87 με το «Πίρι Ρέις». Στις 19 Μαρτίου πρωτοεμφανίζεται το τουρκικό ωκεανογραφικό στο Αιγαίο ανοιχτά της Ίμβρου συνοδευόμενο από δυο τουρκικά πολεμικά. Πλέει στα διεθνή ύδατα και ακολουθεί το δρομολόγιο Ίμβρος - Λήμνος- Σαμοθράκη - Άθως - ανατολικά Σκύρου - Στενά...

Από την πρώτη στιγμή το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από ελληνικά πολεμικά σκάφη ενώ εγκαίρως ο ελληνικός Στόλος έχει ακροβολιστεί στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο πριν προλάβουν να ξεμυτίσουν τα τουρκικά πλοία από τα στενά του Βοσπόρου.
Τι κατανοεί η Άγκυρα

Η Άγκυρα κατανοεί δυο πράγματα:

1ον : Στο θέατρο των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου ο ελληνικός Στόλος έχει το τακτικό πλεονέκτημα.

2ον : Εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εννιά χρόνια πριν δηλώνει : «Βυθίσατε το ΧΟΡΑ» και ξεσηκώνει τα λαϊκά πλήθη , τώρα ως πρωθυπουργός του παρέχεται η δυνατότητα να βυθίσει το «Πίρι Ρέις»...

Και ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ρίχνει πέντε φορές καλώδια στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου , χωρίς την άδεια των ελληνικών Αρχών , τα ελληνικά πολεμικά πλοία του διαμηνύουν να μην μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα...

Ταυτόχρονα πέραν των έγκαιρων κινήσεων του ελληνικού Στόλου κινητοποιούνται ολόκληρες οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στον Έβρο εκκενώνονται χωριά . Τα στρατιωτικά νοσοκομεία προετοιμάζουν τα χειρουργεία εκστρατείας. Έφεδροι ανακαλούνται στην ενέργεια.

Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα στα νησιά ενεργοποιούνται...

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκφωνεί πύρινο λόγο στο υπουργικό συμβούλιο στέλνοντας το μήνυμα σε Τουρκία αλλά και Αμερική: «Η Ελλάδα δεν είναι, ούτε θα γίνει ηττημένη».
Ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών το ΝΑΤΟ και ανοίγει την διπλωματική βεντάλια επιζητώντας την υποστήριξη του Σοβιετικού μπλοκ των Βαλκανικών χωρών αποστέλλοντας τον Κάρολο Παπούλια στην Σόφια και εξασφαλίζει την υποστήριξη Ζίβκοφ.

Οι κρίσεις του ´76 και του ´87 με εμπλοκή τουρκικών ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο και οι τρόποι αντίδρασης της ελληνικής πλευράς διδάσκονται πλέον στις Στρατιωτικές Σχολές και για αρκετά χρόνια μετά , οι εν ζωή ακόμη πρωταγωνιστές στα θέατρα των επιχειρήσεων μεταφέρουν την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους στις νεότερες γενιές αξιωματικών.

Βασική Αρχή: Το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων ομοιάζει με την σκακιέρα και έχει πολύ μεγάλη σημασία η διάταξη των Δυνάμεων και ποιος προλαβαίνει να πιάσει τα «σημεία κλειδιά» ώστε να μπορεί να εγκλωβίσει τον αντίπαλο του και να διαθέτει το τακτικό πλεονέκτημα.

Κάτι το οποίο αμφισβητήθηκε από ορισμένους ότι επιτεύχθηκε στην κρίση του ´96 στα Ίμια με τα γνωστά αποτελέσματα...

Ωστόσο η παράμετρος των προληπτικών κινήσεων και του αιφνιδιασμού του αντιπάλου φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά στο DNA των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αποτελέσματα την τελευταία περίοδο λόγω των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ , να αντιμετωπίζονται στην γένεση τους οι τουρκικές προκλήσεις και να μην εξελίσσονται σε κρίσεις μικρής ή μεγάλης κλίμακας.

Η περίπτωση του «Νικηφόρου Φωκά»

Χαρακτηριστική περίπτωση η αποτροπή κρίσης το φθινόπωρο του 2018 στην επίμαχη περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου. Όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών επιχείρησε να προσεγγίσει την περιοχή για να ξεκινήσει έρευνα αιφνιδιάστηκαν καθώς βρήκαν μπροστά τους το υποβρύχιο «Παπανικολής» και την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»! Και καλά το υποβρύχιο αλλά και την φρεγάτα πως δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν;

Για να δούμε όμως, το πάθημα του ´18 έγινε μάθημα το ´20 για τον τουρκικό Στόλο; Μπόρεσε δηλαδή την περασμένη Τρίτη να αιφνιδιάσει την Ελλάδα και να αποκτήσει το τακτικό πλεονέκτημα ώστε να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα στα ελληνικά πλοία να προσεγγίσουν την επίμαχη περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου που βάσει της NAFTEX επιδιώκουν να κάνουν έρευνα;

Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό με την μαζική έξοδο των τουρκικών πλοίων, ο ελληνικός Στόλος ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου και μέσα σε σαρανταοκτώ ώρες επιτυγχάνει να περικυκλώσει το σημείο της NAFTEX και επί της ουσίας να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο !

Τα αντανακλαστικά λειτούργησαν αποτελεσματικά!

Είναι αλήθεια ότι το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης υπήρξε αιφνιδιασμός με την έξοδο τριάντα και πλέον τουρκικών σκαφών στο νότιο Αιγαίο ! Ωστόσο τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λειτούργησαν αποτελεσματικά!

Καταρχάς ελληνική ναυτική παρουσία -όχι κατ ανάγκη ορατή- υπήρχε στην περιοχή! Ικανή να επιφέρει καίριο πλήγμα στον αντίπαλο εάν υπήρχε ταχεία αύξηση της έντασης ! Και υποβρύχιο και μονάδες κρούσης επιφάνειας έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου όπου θα μπορούσαν να δράσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά...

Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από το τουρκικό επιτελείο και γι αυτό το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης ταυτόχρονα με την έξοδο του τουρκικού Στόλου δεν κινήθηκε προς τη περιοχή του Καστελλόριζου και το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» το οποίο παραμένει στην Αττάλεια...

Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό με την μαζική έξοδο των τουρκικών πλοίων, ο ελληνικός Στόλος ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου και μέσα σε σαρανταοκτώ ώρες επιτυγχάνει να περικυκλώσει το σημείο της NAFTEX και επί της ουσίας να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο !

Ωστόσο παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό με την μαζική έξοδο των τουρκικών πλοίων, ο ελληνικός Στόλος ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου και μέσα σε σαρανταοκτώ ώρες επιτυγχάνει να περικυκλώσει το σημείο της NAFTEX και επί της ουσίας να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο!

Κυκλωτικές κινήσεις

Τα ελληνικά πλοία βάσει απόρρητων σχεδίων ακολουθούν μυστικές πορείες - με κλειστά ραντάρ και με την βοήθεια γειτόνων- κάνουν κυκλωτικές κινήσεις...

Το ξημέρωμα της Πέμπτης ισχυρές μονάδες κρούσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που αρχικά εμφανίζονται να πλέουν στο θαλάσσιο άξονα Σουέζ - Γιβλαρτάρ ξαφνικά πιάνουν θέσεις μάχης μεταξύ Κύπρου - Καστελλόριζου !!!

Το ξημέρωμα της Πέμπτης ισχυρές μονάδες κρούσης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που αρχικά εμφανίζονται να πλέουν στο θαλάσσιο άξονα Σουέζ - Γιβλαρτάρ ξαφνικά πιάνουν θέσεις μάχης μεταξύ Κύπρου - Καστελλόριζου !!! Κίνηση αιφνιδιασμού που αποδεικνύει όχι μόνο τον υψηλό επαγγελματισμό, την αποφασιστικότητα και το φρόνημα των Στελεχών του Ελληνικού Πολεμικού αλλά επιπλέον προμηνύει ότι το πλήγμα θα είναι καίριο εάν ο αντίπαλος υπερβεί τα εσκαμμένα και την κόκκινη γραμμή.

Επί της ουσίας εντός 48 ωρών το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατόρθωσε να μετατρέψει σε μπούμεραγκ τον αρχικό αιφνιδιασμό του τουρκικού Ναυτικού !

Επί της ουσίας εντός 48 ωρών το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατόρθωσε να μετατρέψει σε μπούμεραγκ τον αρχικό αιφνιδιασμό του τουρκικού Ναυτικού ! Στην πράξη από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έσπασε η αρχική διάταξη των τουρκικών πλοίων που στόχο είχε να λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας» του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και ως «τόξο αποκλεισμού» του ελληνικού στόλου ώστε να μην μπορέσει να προσεγγίσει στην περιοχή των ερευνών !

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φανερά χαρούμενος για την συγκεκριμένη επιτυχία του ελληνικού Στόλου αλλά φειδωλός στις δηλώσεις του περιορίστηκε μόνο στο να γνωστοποιήσει - γενικά και αφηρημένα- ότι οι ναυτικές μας δυνάμεις είναι ακροβολισμένες στο νότιο Αιγαίο !!

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, εμφανιζόμενος από τις Βρυξέλλες σε πολύ σε ήπιους τόνους χαρακτήρισε «υπερβολική» την ελληνική αντίδραση και τόνισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί πολεμική ή πολιτική ένταση.
Βεβαίως- βεβαίως οι δηλώσεις Καλίν παραπέμπουν στο Δόγμα των αρχαίων Ελλήνων ότι: Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη, ούτε αυτονόητη. Διασφαλίζεται μόνο διά της στρατιωτικής ισχύος.

Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να τηρεί χαμηλούς τόνους καθώς η κρίση δεν έχει ακόμη αποσοβηθεί παρ´ ότι και σε διπλωματικό επίπεδο έχουν εμφανιστεί σημάδια εκτόνωσης μέσω των παρεμβάσεων ΗΠΑ , Ρωσίας , Γερμανίας και Γαλλίας...

ieidiseis




00 inkefalonia general ad 300X250