Η ασυνήθιστη «παγωμένη βροχή» που φέρνει μαζί της η κακοκαιρία «Υπατία»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 09:59

Η ασυνήθιστη «παγωμένη βροχή» που φέρνει μαζί της η κακοκαιρία «Υπατία»

Πώς συσσωρεύεται πάγος ακόμα και σε περιοχές που δεν έχει στρωθεί χιόνι

Το φαινόμενο της παγωμένης βροχής προκαλεί στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία το νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία», που πλήττει από χθες τη χώρα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον χειμωνιάτικο, χιονισμένο και παγωμένο «Τηλέμαχο».

H «Υπατία» φέρνει παγωμένη βροχή σε Μακεδονία και Θεσσαλία καθώς και μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν, αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, να προκαλείται συσσώρευση πάγου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Στο φαινόμενο αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, εξηγώντας πως το συγκεκριμένο φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του, όταν «η βροχή που πέφτει συναντά το παγωμένο έδαφος καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή είναι γύρω στον -1 βαθμό, και σαν κερί παγώνει ακαριαία κάνοντας το οδόστρωμα επικίνδυνα ολισθηρό δημιουργώντας ένα στρώμα πάγου σε δρόμους, και άλλες επιφάνειες όπως αυτοκίνητα κλπ».

Τα πέντε μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν πανελλαδικά οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo μέχρι το βράδυ της Tετάρτης, ήταν όλα στη Δυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (96 χιλιοστά), στη Δωδώνη (92), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (85), στα Λεπιανά Άρτας (78) και στην Ηγουμενίτσα (76 χιλιοστά).

Για σήμερα το σκηνικό του καιρού περιλαμβάνει βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους παγωμένη βροχή σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα.

newsbeast.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ