Νεκρός ο Ιρανός πρόεδρος - Φόβοι για κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024 08:46

Haghdoust/IRNA via AP

Haghdoust/IRNA via AP

Χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Ιράν, όπου ο αντιπρόεδρος θα αναλάβει τις εξουσίες της προεδρίας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών εκλογές εντός 50 ημερών

Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες βρέθηκε ελικόπτερο, που μετέφερε τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραχίμ Ραϊσί, και συνετρίβη χθες εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή και δασώδη περιοχή της χώρας υπό κακές καιρικές συνθήκες.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως είναι νεκροί ο 63χρονος ηγέτης, υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, που ανέλαβε το αξίωμα επίσης το 2021, και άλλοι αξιωματούχοι που επέβαιναν σε Bell 212, το οποίο συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή υπό πολύ κακές καιρικές συνθήκες είναι όλοι νεκροί.

H κρατική τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανέφερε πως δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχουν επιζώντες στον τόπο της πτώσης.  Αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι δυστυχώς φαίνεται πως όλοι σκοτώθηκαν, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ επιβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής. «Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (...) η κατάσταση δεν είναι καλή», είχε δηλώσει νωρίτερα.

Ο Ραϊσί, που εκπροσωπούσε τις συντηρητικές και σκληροπυρηνικές παρατάξεις της ιρανικής πολιτικής, ήταν πρόεδρος για σχεδόν τρία χρόνια και ενδέχεται να διεκδικούσε την επανεκλογή του του χρόνου. Πρώην ανώτατος δικαστής, ο Ραΐσι είχε προβληθεί ως πιθανός διάδοχος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του 85χρονου ανώτατου ηγέτη του Ιράν.

Ο πρώην YΠ.ΕΞ. της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την οδύνη του για τον «μαρτυρικό θάνατο» του διαδόχου του Αμιραμπντολαχιάν. «Εύχομαι ειρήνη και υπομονή για τους επιζώντες και αλληλεγγύη και πρόοδο για τον ιρανικό λαό» έγραψε σε ανάρτησή του. 

Χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο Ιράν, όπου ο αντιπρόεδρος θα αναλάβει τις εξουσίες της προεδρίας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών εκλογές εντός 50 ημερών.

Μετά την πτώση του αεροσκάφους επικρατεί έντονη αναστάτωση όχι μόνο στο εσωτερικό του θεοκρατικού καθεστώτος αλλά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα σύρραξης με το Ισραήλ με τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Θυμίζουμε ότι η Τεχεράνη είχε εξαπολύσει βροχή από drones σε απάντηση του θανάτου του Ιρανού πρέσβη σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην πρωτεύουσα της Συρίας.

To Al Jazeera σχολιάζει πως μοιάζει απίθανο να αλλάξει η σχέση μεταξύ της λιβανικής Χεζμπολάχ και του Ιράν, η οποία περνάει μέσα από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Πηγή: efsyn.gr




00 inkefalonia general ad 300X250