Θ. Γαλιατσάτος: «Πολύ σοβαρό ζήτημα για την ηθική της πολιτικής, όταν δεν αναφέρεται πουθενά η συμβολή των προηγούμενων»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 11:05

Θ. Γαλιατσάτος: «Πολύ σοβαρό ζήτημα για την ηθική της πολιτικής, όταν δεν αναφέρεται πουθενά η συμβολή των προηγούμενων»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά Περιφερειακός Σύμβουλος και τ. Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην Κεφαλονιά, ο κ. Γαλιατσάτος στάθηκε στην έλλειψη της πολιτικής ευαισθησίας κάποιων να αναγνωρίσουν το έργο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής.

“Είναι προφανές ότι οι αρχές που εναλλάσσονται έχουν την υποχρέωση κάτι που είναι ως έργο η ως δράση μέχρι κάποιο σημείο, να το προχωρήσουν, να το ολοκληρώσουν και να το αποδώσουν στην τοπική κοινωνία.

Αυτό το οποίο έχει μια αξία όμως στο δημόσιο βίο και στην ηθική της πολιτικής κατά τη γνώμη μας, είναι όταν παρουσιάζεται η ολοκλήρωση ενός έργου να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και κυρίως να μην προσπαθούμε να οικειοποιούμαστε πράγματα με τα οποία είτε δεν έχουμε καμία σχέση, είτε η σχέση μας είναι τελείως αδύναμη.

Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση απο την επίσκεψη τον Ιούλιο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου κ. Διδασκάλου ο οποίος τότε συναντήθηκε με την κ.Περιφερειάρχη και στις δηλώσεις που έκαναν άρχισαν να μιλούν ξαφνικά για τα 8 έργα που γίνονται απο το πολιτισμού στην Κεφαλονιά για να προβάλλουν την ύπαρξη αυτών των έργων ως αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ και που τον ενίσχυσε πιθανότατα η Περιφέρεια και ούτω καθ εξής.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν τότε .

Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα έργα πολιτισμού που γίνονται στην Κεφαλονιά σήμερα, όλα, έχουν την σφραγίδα της περιόδου της Περιφερειακής Αρχής 2014-2019 που είχαμε την ευθύνη.

Εξηγήσαμε στο δελτίο τύπου που κοινοποιήσαμε τότε και πιο συγκεκριμένα πράγματα,ξεκινώντας απο την Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης, ένα έργο το οποίο είχε απενταχθεί απο το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2007-2013 και την ευθύνη την είχε και η κα Μενδώνη που ήταν τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού.

Η Αγωνία της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων για το τι θα γίνει μ αυτό το έργο, βρήκε ανταπόκριση τότε στον Παναγή Δρακουλόγκωνα και στην δική μας δράση ως Περιφεριακή Αρχή και βγάλαμε ειδική πρόσκληση στο ΕΣΠΑ για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Πήραμε ένα έργο από τα αζήτητα, το χρηματοδοτήσαμε επαρκώς και κανείς άλλος δεν έκανε απολύτως τίποτα παρά αυτό που ο νόμος επιβάλλει ,δηλαδή ότι εκτελείται το έργο απο τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είναι κραυγαλέο όταν δεν αναφέρονται αυτά, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για την ηθική της πολιτικής και αυτό απλώνεται μέσα στην κοινωνία.

Εμείς όταν εγκαινιάσαμε τη Γέφυρα στον Χάρακα , παρουσιάσαμε όλο το ιστορικό το οποίο περιλάμβανε πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν.

Εκείνο που δεν πρέπει να γίνεται και που μετά την Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης συνεχίζεται και συνεχίστηκε και με τις δηλώσεις του κ.Καππάτου, είναι το ότι προσπαθεί η σημερινή Κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τοπικά να οικειοποιηθεί έργα πολιτισμού που γίνονται στην Κεφαλονιά.

Το Υπουργείο Πολιτισμού με την σημερινή του ηγεσία εκτελεί αυτά τα έργα,γιατί μόνο το Υπουργείο Πολιτισμού εκτελεί δια νόμου, άρα το υπουργείο έχει έτσι κι αλλιώς εμπλοκή,όμως ούτε τα χρηματοδότησε ποτέ αυτά τα έργα, ούτε τα σχεδίασε, σχεδιάστηκαν όλα όσα γινονται σήμερα (σ αυτό το σημείο έγινε μνεία στον αείμνηστο Πέτρο Αλιβιζάτο και την συμβολή του) απο το 2018 (30 σε όλη την Περιφέρεια) και έτσι αυτά τα έργα έχουν και τα χρήματα και την δυνατότητα της υλοποίησης.Φυσικά η υλοποίηση γίνεται σήμερα,επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης και επι των ημερών της συγκεκριμένης τοπικής αυτοδιοίκησης Ακαι Β Βαθμού.

Δεν έχουμε κανένα ψεγάδι γι αυτό.

Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να σταματήσουμε την καπηλεία που κάνει οποιοσδήποτε.

Για την τοποθέτηση του κ.Καππάτου, ο οποίος καλά κάνει, υποστηρίζει το κόμμα του, τα κάνει όλα και κάνει και έργα πολιτισμού. Καταρχήν ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως ανάμιξη σ αυτά τα έργα.

Τα έργα ήταν έτοιμα, αυτό που χρειαζόταν να γίνει ήταν η απόφαση ένταξης, η απόφαση ένταξης έγινε ένα χρόνο μετά την πρόσκληση το 2020 με υπογραφή της κα Κράτσα -Τσαγκαροπούλου γιατί δεν γινόταν αλλιώς αφού έκανε ένα χρόνο να ελέγξει η υπηρεσία.

Εδώ έχουμε έργα που σχεδίασε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την μία μορφή,ενέταξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την άλλη μορφή και θα τα εκτελέσει το Υπουργείο υποχρεωτικά κατά νόμον.

Ποιός χρειάζεται λοιπόν να κάνει οτιδήποτε και πού; Που παρενέβη ο Βουλευτής; Δεν υπάρχει εμπλοκή και γι αυτό αυτό που ζητώ από όλους τους παράγοντες της δημόσιας ζωής και αυτό δεν σχετίζεται με το ότι κάποιος ξεχνάει τον Θόδωρο Γαλιατσάτο ,είναι ότι πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε στη βάση της πραγματικής δράσης που κάνει ο καθένας στο δημόσιο χώρο και να προβάλλει αυτά τα οποία πράγματι ο ίδιος έχει επιτελέσει ως καθήκον για αυτή τη λειτουργία την οποία εκπροσωπεί.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/llhm6xtz1jnr}




00 inkefalonia general ad 300X250