Θεόφιλος: «Η ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αργοστολίου είναι πρώτη σε κάθε φωτιά! - Συνεργαστήκαμε άψογα με Πυροσβεστική και Αστυνομία»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 08:53

Θεόφιλος: «Η ομάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αργοστολίου είναι πρώτη σε κάθε φωτιά! - Συνεργαστήκαμε άψογα με Πυροσβεστική και Αστυνομία»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 3 Ιουλίου, στην ΔΕ Ελειού – Πρόννων του Δήμου Αργοστολίου.

Ξεκινώντας ο κ. Μιχαλάτος αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, μαζί με το κράτος, ενεργεί για την προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής μας καθώς και της ζωής και περιουσίας των πολιτών της από διάφορους κινδύνους.

“Το καλό είναι ότι δεν θρηνήσαμε ούτε θύματα, ούτε κατοικίες. Ο Δήμος με τα 80.000 ευρώ που παίρνει από το κράτος για πολιτική προστασία, έγκαιρα καθαρίζει και συντηρεί το αγροτικό δίκτυο, ενισχύει τις εθελοντικές ομάδες για να έχουν καύσιμα για να μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και είχε οργανώσει μια ομάδα η οποία απαρτίζεται από 12 άτομα τα οποία στελεχώνουν την ομάδα πολιτικής προστασίας του Δήμου, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί και τους αρέσει να προσφέρουν. Διαθέτουμε 4 πυροσβεστικά οχήματα με το καινούριο που πήραμε και η ομάδα πολιτικής προστασίας του Δήμου είναι πρώτη σε κάθε φωτιά.

Στην φωτιά στην Αγία Ειρήνη ,στην ΔΕ Ελειού – Πρόννων είχαμε 3 πυροσβεστικά που προσφέρανε υπηρεσίες για την κατάσβεση της.

Το πρόσταγμα σε κάθε φωτιά το έχει ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ,εμείς είμαστε εκεί για να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε σε οτιδήποτε μας ζητήσει η Πυροσβεστική.

Είμαστε εκεί, υπο τις διαταγές του Διοικητή ,και όταν μου ζητάει να κάνω εκκένωση στο χωριό, εγώ βγάζω την απόφαση για να γίνει αυτό, είμαι εκεί με κάποιο λεωφορείο για να απομακρύνουμε τον κόσμο, η Αστυνομία είναι αυτή η οποία κλείνει δρόμους και κάνει την διαδικασία για να απομακρύνει τον κόσμο απο τα σπίτια του.

Στην πρόσφατη πυρκαγιά συνεργαστήκαμε άψογα Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δήμος, όλοι ,για να βοηθήσουμε και να ήμαστε χρήσιμοι σ αυτό το μεγάλο πρόβλημα που κινδύνευσε να γίνει τραγωδία για την περιοχή.”

Παρών στην πυρκαγιά ο κ. Μιχαλάτος , ο οποίος αναφερόμενος στις αγωνιώδεις προσπάθειες των ιδιοκτητών σπιτιών όταν άρχισαν να γλύφουν τα σπίτια τους οι φλόγες, σε ένα περιστατικό που αποτυπώνει τον πανικό που επικρατούσε, τόνισε: «Την νύχτα του Σαββάτου στην Πάστρα ,υπήρχε περιστατικό που κάποιοι κάτοικοι ήταν στην στέγη του σπιτιού τους και προσπαθούσαν να σβήσουν με το λάστιχο την φωτιά που είχε φτάσει στην αυλή τους και η Πυροσβεστική και οι άλλοι να βοηθούν να μην καεί το σπίτι και ταυτόχρονα να τους παροτρύνουν να φύγουν...δεν αφήνει εύκολα κάποιος το σπίτι του».

Η επανάληψη των πυρκαγιών και οι αιτίες είναι κατά κανόνα οι ίδιες κάθε χρόνο:

Ξέρουμε ότι φωτιές στην Κεφαλονιά μπαίνουν απο τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου μέχρι αρχές του Σεπτέμβρη, είναι η περίοδος που τα πάντα είναι ξερά και μπορεί εύκολα να πιάσει μια φωτιά και έχουμε και συγκεκριμένες φωτιές σε συγκεκριμένα σημεία.

Θεωρώ ότι η Πολιτεία, έχει λύσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την δυνατότητα να λύσουν το πρόβλημα, η τοπική αυτοδιοίκηση τα λέει και τα ξαναλέει, τα λέει διαχρονικά, απο κει και πέρα η δουλειά μας είναι να τρέξουμε να βοηθήσουμε και να προφυλάξουμε στο να μην προκληθούν φωτιές από σκουπίδια ,απο την μη καθαρισμό των χόρτων στους δρόμους.

Όταν κάποιος επιλέξει να κάνει εμπρησμό, πέρα απο τις περιπολίες τις μέρες που η Κεφαλονιά είναι στο κόκκινο με το λίγο δυναμικό που διαθέτουμε για όλο τον Δήμο και τις περιπολίες των ΕΟΔ Κεφαλονιάς, Εικοσιμίας και Ελειού Πρόνων δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, εξάλλου οι τρόποι που έχουν ανακαλύψει οι εμπρηστές είναι τέτοιοι, που μπορεί να επιχειρήσουν το πρωί και να εκδηλωθεί η φωτιά μετά απο κάποιες ώρες.”

Όσον αφορά την αποτίμηση της πυρκαγιάς στην ΔΕ Ελειού – Πρόννων ο κ. Μιχαλάτος ανέφερε:

Κάηκε μεγάλη έκταση, η αρμόδια υπηρεσία θα έχει πιο καθαρή άποψη, φαντάζομαι ότι έχουν καεί περί τα 5.000 στρέμματα.

Αυτό που δεν είναι εύκολο να το ζεί κάποιος και να το περιγράψει είναι η απόγνωση όταν καταρέει το μέτωπο της πυρόσβεσης και μπαίνει η φωτιά στις αυλές των σπιτιών.

Να μην το ζει κάποιος ,το έζησα στην Πάστρα, να πανικοβάλλονται οι κάτοικοι, να φτάνει η φωτιά στα σπίτια τους, δεν είναι εύκολο να το ζεί κάποιος αυτό το πράγμα.”

Κλείνοντας έκανε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν, να μην πετάνε τσιγάρα και σκουπίδια έξω και τόνισε χαρακτηριστικά:

“θα πρέπει όλοι να προσέξουμε γιατί χρόνο με το χρόνο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα ο καύσωνας που είχαμε τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν συνηθισμένος.”

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-506072761}

 




00 inkefalonia general ad 300X250