Σωτήρης Κουρής: Δασικοί χάρτες καις πρωτογενής τομέας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Μαΐου 2021 08:47

Σωτήρης Κουρής: Δασικοί χάρτες καις πρωτογενής τομέας

Η άκαιρη και άτοπη ανάρτηση των Δασικών Χαρτών χωρίς την επεξεργασία που χρειαζόταν για να τακτοποιηθούν θέματα και υποθέσεις που έχουν σχέσει με τελεσίδικες αποφάσεις ,με τακτοποιήσεις κάθε είδους , αγανάκτησε τον κόσμο και δικαιολογημένα αντιδρά έντονα προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρχουν διορθώσεις και τακτοποιήσεις .

Η πίεση αυτή προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κοινωνία με την κατάληξη να έχουμε μερικές διορθώσεις στην αρχή και στην συνέχεια συνολικές διορθώσεις με στόχο όχι την ικανοποίηση των πολιτών , αλλά την σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών .

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ και για την χώρα μας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα σωστής και περαιτέρω ανάπτυξης ως αφορά την προστασία των Δασικών εκτάσεων και του περιβάλλοντος , αλλά συγχρόνως θα είναι και ένα ακόμη βήμα για την προστασία της ιδιοκτησίας και των χρήσεων γής .

Η πρωτοβουλία της Περιφερειαρχου μας για να αντιμετωπιστεί το θέμα των ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ στα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ , έφερε τον υφυπουργό του Υπουργείου Ενεργειας και Περιβάλλοντος , κ Γιώργο Αμυρα και τον ΓΓ κ Αραβώση , τόσο στην Λευκάδα 13/4/2021 με τους αρμόδιους φορείς , όσο και στην Κερκυρα όπου παρουσία με τους βουλευτές ΚΕΡΚΥΡΑΣ , τους Δημαρχους ΚΕΡΚΥΡΑΣ και στελέχη της Περιφερειας την περασμένη Μ. Τρίτη 27/4/2021 . Εμείς παρακολουθήσαμε με τηλεδιάσκεψη την ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Κερκυρα.

Ηταν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που μας έδωσε μια συνολικη εικόνα των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν.

Σταχυολογώ ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο , από τις δηλώσεις του Υφυπουργού κ Γ. Αμυρα σε αντίκρουση των καταιγιστικών διαμαρτυριών όλων μας . ( θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις και προεδρικά διατάγματα ).

1. Θα λυθεί το θέμα της Κυριότητος στα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ( και σε άλλες περιφέρειες) . Δηλαδή το Δημόσιο θα πρέπει να αποδείξει την κυριότητα του .

2. Για τους Δασωμένους αγρούς : ο αρχικός αγρός δεν θα χάνει τον χαρακτήρα του και θα μετρούν τα σημάδια της ανθρωπογενούς δραστηριότητας και παρουσίας . Πχ λιθιές , αναβαθμίδες , καλύβες κλπ. Επίσης δεν θα προσμετράται η φρυγανώδης βλάστηση .

3. Κανείς Ελαιώνας δεν θα χαρακτηριστεί δάσος .

4. Για κάθε αντίρρηση πολίτη θα γίνεται αυτοψία στο πεδίο .

5. Βοσκήσιμες γαίες : θα δωθεί η δυνατότητα για βόσκηση παντού με όρους και προϋποθέσεις .

6. Εκχερσωμενες εκτάσεις : θα εκτιμηθεί το γεγονος ότι οι εκχερσώσεις έγιναν για την ανάπτυξη της γεωργίας και της καλλιεργήσιμης γής , άρα για το Εθνικό συμφέρον .

7. Τα μητρώα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα κουμπώσουν στους δασικούς χάρτες

8. Σε καμμία περίπτωση δεν θα κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις των αγροτών .

Η παρέμβαση και οι εξηγησεις του ΓΓ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ του Υπουργείου κ Αραβώση ήταν και αυτές λίαν επεξηγηματικές.

1. Δεν χρειάζονται τοπογραφικά για τις ενστάσεις . ( οι επιτροπές θα κάνουν τις διορθώσεις )

2. ΕΦ όσον θα διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα δεν χρειάζονται οι αντιρρήσεις .

3. ΕΦ όσον γίνουν αντιρρήσεις στίς Επιτροπές θα υπάρχει άμεση απάντηση σε συγκεκριμένο χρόνο.

4. Η σύνθεση των Επιτροπών Αντιρρήσεων θα είναι από ένα νομικό , ένα δασολόγο και έναν τεχνικό ( ΤΕΕ) .

5. Θα ύπαρξη άμεση πρόσληψη προσωπικού τόσο μέσω ΟΑΕΔ , όσο κσι μονίμων υπαλλήλων .

Αυτά κράτησα από τίς σημειώσεις μου τα οποία είναι ενδιαφέροντα και λύνουν προβλήματα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα .

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι μοναδική μετά από παρά πολλά χρόνια που έρχεται σε σύγκρουση με ένα κατεστημένο που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους Έλληνες λόγω του «Δασικού προβλήματος».

Βέβαια αναμένουμε οι εξαγγελίες να γίνουν νόμοι ώστε όλοι μας να ξεπεράσουν την πρώτη άσχημη εντύπωση που προκάλεσε η ανάρτηση των ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ .

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250