«Περί άλλων τυρβάζει» ο κ. Σπύρου για την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 19:18

«Περί άλλων τυρβάζει» ο κ. Σπύρου για την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ

Αρθρο του Μάκη Φόρτε Είναι κρίμα που ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου καταφεύγει (για άλλη μία φορά) σε ειρωνείες, δεικτικές απαντήσεις και χαρακτηρισμούς που απαξιώνουν το θεσμό που υπηρετεί και «περί άλλων τυρβάζει», προκειμένου να μου απαντήσει για τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και την επιχορήγηση εκδηλώσεων και συλλόγων, ακόμη και φυσικών προσώπων, στο όνομα της τουριστικής προβολής των Ιονίων Νήσων. Γι'άλλη μία φορά ο κ. Σπύρου αποδεικνύει πως δεν αντέχει την κριτική και την αλήθεια και επιβεβαιώνει με τη νέα απάντηση του και πάλι τον Ανδρέα Λασκαράτο: «Απ'ότι έχει ο καθένας δωρίζει»!

Και επειδή θα συνεχίσω να μιλάω πολιτικά, ρωτάω για την «ταμπακιέρα» της υπόθεσης της διαχείρισης των πόρων της τουριστικής προβολής από το ΕΣΠΑ που έχουν δυστυχώς μετατραπεί σε «μαύρο πολιτικό χρήμα», αφού καταλήγουν σε αδιαφανείς και επιλεκτικές επιχορηγήσεις:
1. Γιατί επιμελώς στην ανακοίνωσή του ο κ. Σπύρου ούτε μία φορά δεν αναφέρει ότι τα 241.515,97 ευρώ που ο ίδιος με την υπογραφή του μοίρασε (επιλεκτικά μάλιστα) σε εκδηλώσεις, συλλόγους και φυσικά πρόσωπα (!) αφορούν πόρους του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την τουριστική προβολή των Ιονίων Νήσων ;
2. Αφήνω «οσμή αμφισβήτησης αφενός για τη συνοχή της Περιφέρειάς μας και αφετέρου για διακρίσεις που γίνονται μεταξύ των νησιών μας» ή είναι προκλητική διάκριση μεταξύ των νησιών, όταν το 84 % (202.634,97 ευρώ) πάνε για επιχορηγήσεις σωματείων, συλλόγων και φυσικών προσώπων από την Κέρκυρα, το 10% (23.881 ευρώ) στη Λευκάδα και ούτε ένα ευρώ (!!!!!) στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και τα άλλα μικρά νησιά;
4. Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ότι όλες οι επιχορηγήσεις έγιναν με απευθείας ανάθεση, μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ για να καλύπτεται η σχετική διάταξη της υπουργικής απόφασης και ότι σε μία περίπτωση (Ράλλυ Ιονίου) έχει γίνει κατάτμηση του έργου (46.581 ευρώ) κατά παράβαση του νόμου σε οκτώ επιμέρους έργα (αποφάσεις : 41966/16943/ 03.08.2012 (6 έργα), 43920/17690/08.08.2012 και 45082/18222/ 22.08.2012) ;
5. Ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου ότι «Όλα τα αιτήματα των σωματείων της Επτανήσου για συνδιοργάνωση και άρα χρηματοδότηση εκδηλώσεων, ικανοποιήθηκαν!».
Συμφωνώ απόλυτα!

Αφού από τις εκατοντάδες σωματεία της Επτανήσου αίτηση έκαναν και ικανοποιήθηκαν, από την Κέρκυρα 22 σωματεία (μάλιστα το ένα τρεις φορές, και δύο άλλα από δύο φορές!!!), 5 φορείς και ένα φυσικό πρόσωπο (οι άλλοι 102.070 κάτοικοι του νησιού κακώς δεν πήρανε χαμπάρι πως ο Σπύρου μοιράζει χρήμα .....), από την Λευκάδα 4 σωματεία και κανένα από την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και τα άλλα μικρά νησιά !!!
Αυτή τη «λεπτομέρεια» ο κ. Σπύρου αποφεύγει να την απαντήσει.....
6. Αλλά και έτσι νάναι τα πράγματα και νάχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σπύρου.
Πότε ικανοποιήθηκε το αίτημα του σωματείου της Κέρκυρας «Θέατρο του Ιονίου» για δημιουργία Περιφερειακού Θεάτρου Ιονίου;
Πότε ικανοποιήθηκε το αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη;
Πότε ικανοποιήθηκε το αίτημα του Α.Ο. Διλινάτων για να εκπροσωπήσει την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στο εθνικό πρωτάθλημα;
7. Γιατί ο κ. Σπύρου δεν απαντά στο γεγονός ότι για τις συγκεκριμένες επιχορηγήσεις στο όνομα της τουριστικής προβολής, ούτε το περιφερειακό συμβούλιο, ούτε κάποια επιτροπή του δεν ερωτάται και ούτε κάποιος θεσμικός έλεγχος γίνεται για τη νομιμότητα των δαπανών, εκτός της «σύμφωνης γνώμης» της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της οποίας επικεφαλής είναι ....ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ;

ΚΑΙ ΟΛΙΓΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ «ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ» ΤΟΥ κ. ΣΠΥΡΟΥ

Αν δεν υπήρχε η χθεσινοβραδινή φοβερή εμφάνιση του κ. Σπύρου στην κρατική τηλεόραση και το γκραν σουξέ που είχε με τον εκθειασμό της «αυστηρής δασκάλα του» (!!!!) Αγκέλα Μέρκελ θα εκλάμβανα ως ένα από τα γνωστά ανέκδοτα του τα όσα αναφέρει περί αυτής στην απάντησή του.
Όμως με πρόλαβαν οι συμμετέχοντες στην εκπομπή και τα ΜΜΕ, περιφερειακά και Αθηναϊκά, που με τον σκωπτικό τρόπο που αντιμετώπισαν «τον μοναδικό ίσως Έλληνα τον οποίο έχει καταγοητεύσει η Αγκέλα Μέρκελ», μου έβαλαν τον προβληματισμό πως το πλέον επικίνδυνο ανέκδοτο του κ. Σπύρου δεν είναι οι σχέσεις του με την κ. Μέρκελ, αλλά να εξελιχθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων....σε ανέκδοτο.

Υ.Γ. Και επειδή η υπόθεση της διαχείρισης των πόρων του ΕΣΠΑ αρχίζει να παίρνει «περίεργες» διαστάσεις στα Ιόνια Νησιά (αλήθεια η δημιουργία και η παραγωγή του περιβόητου τουριστικού εντύπου της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ που είχε καταγγελθεί ως «δήθεν έργο» και «εξόφθαλμη απάτη» τι απέγινε; ) απολαύστε το νέο πάρτυ.
Το περασμένο Σάββατο 12/1 το βράδυ έγινε από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου το τραπέζι στους περιφερειακούς συμβούλους σε εστιατόριο της Κέρκυρας μετά από τηλεφωνική πρόσκληση από το γραφείο του.

Όλοι νόμιζαν ότι το τραπέζι ήταν του κ. Σπύρου, άλλωστε δεν ειπώθηκε κάτι διαφορετικό.
Και όμως η σχετική δαπάνη (25 € το άτομο συν ΦΠΑ 23%) έγινε ...... «στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης των μελών Π.Σ. Ιονίων Νήσων για δράση ενίσχυσης των ΜΜΕ της ΠΙΝ» σύμφωνα με την απόφαση 69/10.1.2013 του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου!!!!
Έτσι ακριβώς !!! Οι δημόσιες σχέσεις του κ. Σπύρου γίνονται από τα λεφτά του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΠΙΝ, την ώρα που κλείνει το ένα μαγαζί πίσω από το άλλο !!!

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τον ρόλο της αδέκαστης και άτεγκτης ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής στην απόφαση του κ. Σπύρου αναφέρεται ότι αυτή έστειλε έγγραφο στο εστιατόριο για προσφορά του δείπνου!!!
Και κάτι τελευταίο. Στην απόφαση του κ. Σπύρου γίνεται αναφορά για:
«Την υπ. αριθμ. Οικ.57/10-1-2013 πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κου Σπ. Σπύρου προς τα μέλη του ΠΣ για δείπνο εργασίας στις 12/1/2013»

Προσωπικά δεν έλαβα καμία τέτοια πρόσκληση και πολύ περισσότερο δεν συμμετείχα σε κανένα «δείπνο εργασίας με θέμα την επικείμενη πρόσκληση που αφορά στην δράση Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΠΙΝ (Άξονας 6)», όπως αναφέρεται στην εν λόγω «πρόσκληση».

Για του λόγου το αληθές επισυνάπτω την απόφαση του για το γεύμα των περιφερειακών συμβούλων που χρηματοδοτήθηκε από τις ΜΜΕ.




00 inkefalonia general ad 300X250