Τι είναι η ομάδα «Βορέας» που συγκρότησε ο Δήμος Σάμης και ποιες οι αρμοδιότητές της

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 12:02

Τι είναι η ομάδα «Βορέας» που συγκρότησε ο Δήμος Σάμης και ποιες οι αρμοδιότητές της

Την συγκρότηση της ομάδας εργασίας «Βορέας» αποφάσισε ο Δήμαρχος Σάμης κ. Γεράσιμος Μονιάς – Νέτης, σε συνέχεια σχετικής οδηγίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σκοπός της ομάδας που θα αποτελείται από τρείς υπαλλήλους των οργανικών μονάδων του Δήμου μας, είναι η σύσταση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι κατά την ελληνική μυθολογία ο Βορέας, προσωποποίηση του βόρειου ανέμου, ήταν γιος του Αίολου και αδελφός του Ζέφυρου, του Εύρου και του Νότου που ήταν αντιστοίχως οι προσωποποιήσεις του δυτικού, του νοτιοανατολικού και του νότιου ανέμου.

Ο Βορέας ή Βορρέας, συνήθως παρουσιαζόταν είτε ως ένας πολύ δυνατός άντρας με οξύ και βίαιο χαρακτήρα, είτε ως φτερωτός ηλικιωμένος με πυκνά μαλλιά και γένια και φουσκωτό από τον αέρα μανδύα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Βορέας πετώντας πάνω από την Αττική διέκρινε μία συντροφιά από κορίτσια, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε για την ομορφιά της την Ωρείθυια, την κόρη του βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα. Αμέσως απευθύνθηκε στον πατέρα της ζητώντας να την παντρευτεί. Ωστόσο ο Ερεχθέας αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο θυμωμένος από την προσβολή Βορέας, να απαγάγει την Ωρείθυια και να την μεταφέρει στην μακρινή του πατρίδα την Θράκη, όπου ενώθηκε μαζί της βίαια. Ο Βορέας και η Ωρείθυια απέκτησαν τέσσερις γιους και δύο κόρες, μεταξύ των οποίων ο Ζήτης και ο Καλάις που πήραν μέρος και διακρίθηκαν στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

Ο Βορέας για χάρη της γυναίκας του, βοήθησε τους Αθηναίους και κατέστρεψε το στόλο των Περσών στον Άθω και το Αρτεμίσιο. Για τον λόγο αυτό οι Αθηναίοι τίμησαν τον Βορέα με ένα βωμό που έστησαν στις όχθες του Ιλισού, στο σημείο που είχε γίνει η αρπαγή της Ωρείθυιας.

Ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Francesco Solimena (4 Οκτωβρίου 1657 – 3 Απριλίου 1747) που συνοδεύει το άρθρο, έχει τίτλο «Η αρπαγή της Ωρείθυιας» και εκτίθεται στο Μουσείο Τέχνης «Walters» στην Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250