Μάκης Φόρτες: Ποιος παραπλανά την κοινή γνώμη και εμπαίζει τους πολίτες; Οι ανακρίβειες της κας Κράτσα και ο μη σύννομος ΦοΔΣΑ!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 10:35

Μάκης Φόρτες: Ποιος παραπλανά την κοινή γνώμη και εμπαίζει τους πολίτες; Οι ανακρίβειες της κας Κράτσα και ο μη σύννομος ΦοΔΣΑ!

Στη συνέντευξη που έδωσε στον Inkefalonia 103,9 στον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου η εκλεγμένη Περιφερειάρχης κ. Κράτσα μεταξύ των άλλων μίλησε και για το νέο Διαβαθμιδικό Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή 13 του μήνα. .

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του σταθμού τα όσα είπε η κ. Κράτσα και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι πρόδηλα ανακριβείς δηλώσεις της προέρχονται από έναν εκλεγμένο αιρετό και τις οποίες μάλιστα όπως πληροφορούμαι τις διακινεί σε μέσα ενημέρωσης και των άλλων νησιών.

Για την οικονομία του κειμένου θα γίνει επιλογή των σημαντικότερων.

Ανακρίβεια 1η: «Στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο (του ΦοΔΣΑ) καταλαβαίνω και την πικρία του και καταψήφισε τις προγραμματικές συμβάσεις» (Σημείωση δικιά μου: Αναφέρεται στον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο) ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα.

Η αλήθεια: Ο Δήμος Αργοστολίου έχει ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο για την εκτέλεση του οποίου έχει Προγραμματική Σύμβαση με την ΕΔΑΚΙ και εγκεκριμένη για την νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη με το ίδιο περιεχόμενο της σύμβασης που προωθεί η κ. Κράτσα με την ΔΙΑΔΥΜΑ ! Αμ ψήφιζε ο Δήμαρχος όπως ήθελε η κ. Κράτσα τη σύμβαση που προωθεί θα υπέπιπτε σε σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα !

Αυτά όλα θέλει να πείσει η κ. Κράτσα ότι δεν τα γνωρίζει;

Ανακρίβεια 2η . «Η Κεφαλονιά ήταν χειρότερη από όλα τα νησιά στην διαχείριση αποβλήτων» ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα.

Η αλήθεια: Η Κεφαλονιά είναι το μοναδικό νησί που δεν της έχει καταλογιστεί πρόστιμο είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από την Περιφέρεια για την διαχείριση των απορριμμάτων που σημαίνει ότι δεν είναι τουλάχιστον «η χειρότερη όλων των νησιών» !

Αυτό που είναι γνωστό στους πάντες θέλει να πείσει η κ. Κράτσα πως δεν το γνωρίζει;

Ανακρίβεια 3η . «Το έργο αυτό, (Σημείωση δικιά μου: Εννοεί το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Κεφαλονιάς») πρέπει να το δημοπρατήσει ο νέος φορέας, διότι στο όνομα του νέου φορέα θα έρθει η χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Δεν μπορεί να είναι στο όνομα άλλου φορέα από τον νέο διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ το έργο» ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα.

Η αλήθεια: Το έργο με την απόφαση ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2483/13-03-2020 και ΑΔΑ: ΨΣ1Ζ46ΜΤΛΡ-3Ω9 της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων κ. Νίκης Δανδόλου έχει ενταχθεί από τις 13/3/2020 στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών,

Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014 – 2021 με δικαιούχο το Δήμο Αργοστολίου και πίστωση 7.304.196,56 ευρώ !

Ή μήπως θέλει να πιστέψουμε η κ. Κράτσα ότι δεν γνωρίζει όλα τα παραπάνω;

Ανακρίβεια 4η . «Η Κυβέρνηση, επειδή πρόκειται για δημοπράτηση πολλών έργων στην χώρα μας και πρέπει να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, είχε την βούληση την οποία και εγώ χαιρετίζω, για να εκδώσει πρότυπα τεύχη. Άρα υπάρχουν εκεί τα τεύχη τα πρότυπα, με τα οποία πρέπει να προσαρμοστεί κάθε δημοπράτηση» ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα.

Η αλήθεια: Πέρα για πέρα αναληθής ο ισχυρισμός της κ. Κράτσα σε ότι αφορά το έργο της Κεφαλονιάς. Ο Δήμος Αργοστολίου έχει συντάξει τη μελέτη του έργου και τα τεύχη δημοπράτησης ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες και το έργο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί. Από κανέναν δεν έχουν ανακληθεί και για οποιοδήποτε λόγο.

Η δημοπράτηση μάλιστα του έργου από τη ΔΙΑΔΥΜΑ σχεδιάζεται να γίνει με τη μελέτη που έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Μιχαλάτος στο Δημοτικό Συμβούλιο !

Όλα τα παραπάνω δεν τα γνωρίζει η κ. Κράτσα ;

Ανακρίβεια 5η . «Είναι μία διαδημοτική επιχείρηση (Σημείωση δικιά μου: Εννοεί η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) δεν είναι ένας ιδιώτης όπως διαδίδεται στην Κεφαλονιά…. Ο Διαδημοτικός Φορέας Δυτικής Μακεδονίας να ανάγεται σε ιδιώτη, είναι εμπαιγμός στους πολίτες…. Παραπλανιέται η κοινή γνώμη, είναι απαράδεκτα, κατάπτυστα και δεν τιμούν αυτούς που τα διαδίδουν» ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα.

Η αλήθεια: Εδώ η κ. Κράτσα υπερβαίνει τα εσκαμμένα και συκοφαντεί ασύστολα τους Κεφαλονίτες. Ουδείς δεν έχει ισχυριστεί στην Κεφαλονιά και πολύ περισσότερο εγώ που δύο φορές έχω αρθρογραφήσει για το θέμα, ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ιδιωτική εταιρεία. Αυτό που επί λέξει έχω δημοσιεύσει είναι ότι «Πίσω από τη ΔΙΑΔΥΜΑ βρίσκεται η εταιρεία ειδικού σκοπού ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε.  οποία με  ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) έχει αναλάβει τη λειτουργία των υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι το 2040.

Η ΕΠΑΔΥΜ είναι εταιρία ειδικού σκοπού και αποτελείται κατά 50% από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. εταιρίες του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. του πάλαι ποτέ ισχυρού Μπόμπολα».

Όλα τα παραπάνω δεν είναι σε γνώση της κ. Κράτσα;

Ακόμη πάντως και να μην τα γνωρίζει η κ. Κράτσα, θα την ενημερώσουμε ότι προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΙΑΔΥΜΑ οπότε και ο «εμπαιγμός στους πολίτες» γίνεται από την ίδια, από την οποία και συνειδητά «παραπλανιέται η κοινή γνώμη» γιαυτό και όλα όσα ισχυρίζεται «είναι απαράδεκτα, κατάπτυστα και δεν τιμούν» την ίδια και το αξίωμα του εκλεγμένου Περιφερειάρχη !

Ανακρίβεια 6η . «Θα δημοπρατήσει (ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων) το έργο με σύγχρονα τεύχη δημοπράτησης τα οποία δίνουνε διαφάνεια και δημοκρατικότητα» ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα.

Η αλήθεια: Δεν υπάρχουν σύγχρονα και μη σύγχρονα τεύχη δημοπράτησης, ούτε και τεύχη δημοπράτησης που άλλα δίνουν και άλλα δεν δίνουνε «διαφάνεια και δημοκρατικότητα».

Με την ίδια νομοθεσία που συντάχθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα συνταχθούν και από τη ΔΙΑΔΥΜΑ !

Η κ. Κράτσα δεν γνωρίζει ότι ο νόμος 4412/2016 είναι ο ίδιος για όλες τις δημόσιες συμβάσεις;

Ανακρίβεια 7η . «Η ΔΙΑΔΥΜΑ θα πάρει ένα συμβολικό ποσό, για να κάνει την δουλειά» ισχυρίστηκε η κ. Κράτσα.

Η αλήθεια: «Συμβολικό ποσό» αποτελούν κατά την κ. Κράτσα τα 100.000 ευρώ που θα πάρει η ΔΙΑΔΥΜΑ για να κάνει τη δουλειά η οποία έγινε από τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αργοστολίου στα πλαίσια των καθηκόντων τους !

Και βέβαια η κ. Κράτσα αποκρύπτει ότι η μελέτη του έργου έγινε επίσης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου και με αυτή τη μελέτη θα δημοπρατηθεί το έργο, έτσι που αυτή η ενέργεια δικαίως να χαρακτηριστεί από τον Δήμαρχο κ. Μιχαλάτο ως μη ηθική !

Αυτό δεν το γνωρίζει η κ. Κράτσα ή μήπως το γνωρίζει (που το γνωρίζει) αλλά το αποσιωπά; 

Θα επαναλάβω τέλος τα εξής δύο σημαντικά γεγονότα για τα οποία η κ. Κράτσα δεν βρίσκει ούτε μία λέξη να πει.

  • Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων δεν έχει νόμιμη λειτουργία όπως προκύπτει από δύο πρόσφατα έγγραφα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (176885/12-10-2020 και 182113/13010-2020) αφού δεν έχει εκδοθεί (από την Αποκεντρωμένη) η διαπιστωτική πράξη κατάργησης των ΦοΔΣΑ στις 4 Περιφερειακές Ενότητες σύμφωνα με το νόμο 4685/2020 (άρθρο 93 παρ. 9) , ούτε και έχει περιέλθει η κινητή και ακίνητη περιουσία τους στο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων οπότε και δεν υπάρχει δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης !
  • Για το Ελληνικό Κράτοςδεν υφίσταται ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων αφού δεν υπάρχει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, την επίσημη ιστοσελίδα της διαφάνειας στην κρατική δράση, σε αντίθεση με το ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου του οποίου η διαδικασία σύστασης τους δρομολογήθηκε με τον ίδιο νόμο 4685/2020 !

Το συμπέρασμα:

Είναι αδύνατον η εκλεγμένη Περιφερειάρχης Ιονίων να μην γνωρίζει ότι προεδρεύει σε ένα φορέα που στερείται νομιμότητας, οπότε και δεν νομιμοποιείται να δημοπρατήσει ένα δημόσιο έργο, πολύ περισσότερα όταν αυτό το έργο νομικά και ηθικά ανήκει στο Δήμο Αργοστολίου.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Αργοστολίου είναι καθόλα νόμιμος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την διαδικασία της δημοπράτησης ενός έργου που έχει σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων και προοπτική για τα επόμενα 20 χρόνια.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250