Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη φωτιά του ΧΥΤΑ στην Παλοστή

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 08:50

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη φωτιά του ΧΥΤΑ στην Παλοστή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H Λαϊκή Συσπείρωση σε όλους τους δήμους του νομού μας και στην ΠΙΝ, καταγγέλλει το περιβαλλοντικό έγκλημα που εξελίσσεται αυτές  τις μέρες στο χώρο του ΧΥΤΑ στην Παλοστή.

Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς  οι εκπρόσωποί της  βρέθηκαν στο χώρο  της καταστροφής κάνοντας όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προς την Περιφερειακή και τις Δημοτικές Αρχές, ώστε να παρθούν σε κυβερνητικό και περιφερειακό επίπεδο όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να σβήσει επιτέλους η φωτιά. Ζήτησαν επίσης, να υπάρξουν συγκεκριμένες επιστημονικές οδηγίες για να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, επιστημονική αποτίμηση της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς και πλήρης διαλεύκανση των αιτιών της πυρκαγιάς και απόδοση ευθυνών.

Ωστόσο η ολιγωρία ακόμη και τώρα των τοπικών αρχών να πάρουν τις παραπάνω πρωτοβουλίες  και να ζητήσουν κρατική συνδρομή, ευθύνεται για την συνέχιση της καύσης χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στην Παλοστή ., Εξαντλώντας το ρόλο τους μόνο  σε συστάσεις  προς  τους πολίτες  να αποφεύγουν  τον καπνό(!), διαχειρίζονται στην πράξη τα απορρίμματα με την μέθοδο της καρκινογόνου καύσης , επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων και μολύνοντας ανεπανόρθωτα το περιβάλλον.

Όπως κάθε  έγκλημα, και το συγκεκριμένο έχει τον δικό του δράστη που δεν είναι άλλος από την πολιτική των κυβερνήσεων των Περιφερειακών και των Δημοτικών αρχών  (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), που έχει στο επίκεντρό της, το πώς θα διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε αυτόν τον τομέα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πυρκαγιά αυτή άρχισε να καίει μετά τις τελευταίες εξελίξεις  και την αντιπαράθεση που υπήρξε με την ψήφιση στην  Βουλή του πρόσφατου περιβαλλοντοκτόνου  νόμου  4685/2020 που επέβαλε εκτός των άλλων και την αλλαγή βάρδιας στην επιχειρηματική διαχείρισή τους από την ΕΔΑΚΙ στον περιφερειακό διαβαθμιδικό ΦΟΣΔΑ . Μεσολάβησαν επίσης οι δηλώσεις της κ. Κράτσα για την απαράδεκτη κατάσταση  στην  Παλοστή  που πρόβλεψαν τελικά την φωτιά !!!

Αλήθεια δεν γνώριζαν οι υπεύθυνοι τον κορεσμό του κυττάρου του ΧΥΤΑ που ψευδεπίγραφα ονομάζουν ΧΥΤΥ , αφού  το μόνο που καίγεται σήμερα είναι ουσιαστικά σύμμεικτα απορρίμματα και όχι Υπολείμματα; Δεν ξέρουν  ότι η ΕΔΑΚΙ, η εταιρεία «πρότυπο» όπως την διαφημίζουν,  έχει αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία την επεξεργασία των απορριμμάτων  που αν και όταν λειτουργεί λόγω «κόστους», δεν ανταποκρίνεται στην  διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων;  Δεν ξέρουν τίποτε για το φιάσκο της «ανακύκλωσης» που λανσάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της “κυκλικής οικονομίας” που και πανελλαδικά γίνεται σε λιγότερο από το 15% των σκουπιδιών θάβοντας το υπόλοιπο; Δεν ξέρουν ότι  όταν και όσο την προκρίνουν και αυτήν ως λύση έναντι της καύσης, την λειτουργούν  ως επικερδή μπίζνα, εκμεταλλευόμενοι  τη διάθεση των λαϊκών νοικοκυριών να συμμετέχουν  με πρόσθετο κόστος μέσω της τοπικής δημοτικής φορολογίας, και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα φτηνή πρώτη ύλη (μέταλλα, χαρτί, πλαστικά) σε μερίδα του κεφαλαίου;

Αντικειμενικά λοιπόν σήμερα η φθηνή «λύση»  της φωτιάς έλυσε τον κορεσμό του «σκουπιδοβουνού» στην Παλοστή, που δημιουργήθηκε με την πανάκριβη και ακριβοπληρωμένη για το λαό αποκομιδή σκουπιδιών.

H Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία την ποιότητα ζωής και το εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.  Υπάρχουν σήμερα επιστημονικές δυνατότητες στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το εμπόδιο όμως για αυτήν την διαχείριση είναι τα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι ο βασικός νόμος  στο άδικο σύστημά τους. Και αυτό είναι στο χέρι του λαού να το ανατρέψει.

9 Σεπτέμβρη  2020   

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμους και Περιφέρεια




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ