Κεφαλονιά Νησί για Όλους: "Αίτημα για κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ Αργοστολίου για την πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ"

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 16:47

Κεφαλονιά Νησί για Όλους: "Αίτημα για κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ Αργοστολίου για την πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ"

Κύριε Πρόεδρε,

Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Σήμερα λάβαμε από το γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου πρόσκληση για κατεπείγουσα «δια περιφοράς» συνεδρίαση αύριο, Τρίτη 8/9/20, με θέμα αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2020 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο 5/9/20 η πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ στην Παλοστή.

Επειδή θεωρούμε πως τίποτε δεν είναι πιο επείγον από την υγεία των συμπολιτών μας, δεν ψηφίζουμε για το κατεπείγον του αυριανού συμβουλίου και αντί αυτού προτείνουμε κατεπείγουσα συνεδρίαση με πρώτο θέμα την ενημέρωση για την πυρκαγιά στο ΧΥΤΥ.

Ζητούμε από τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους που συμφωνούν, να συνυπογράψουν το παρόν αίτημα ώστε να συγκεντρωθούν το 1/3 των υπογραφών που ζητείται για τη διαδικασίας της σύγκλησης έκτακτου Δ.Σ.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 5 Σεπτεμβρίου 2020, ξέσπασε πυρκαγιά εντός του χώρου του ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς, στην περιοχή Παλοστή, η οποία σύντομα βρέθηκε εκτός ελέγχου και, βρίσκοντας μεγάλες ποσότητες καύσιμης ύλης, επεκτάθηκε στο σύνολο της εγκατάστασης.

Αποτέλεσμα της καύσης αυτής ήταν να κινηθούν μεγάλες ποσότητες καπνού προς τα χωριά της Θηναίας, την πόλη του Αργοστολίου και τα χωριά πέριξ αυτής αλλά και το Ληξούρι.

Οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών ανησυχούν ιδιαίτερα για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους, ενώ υπήρξε κίνδυνος για ευαίσθητες ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους σε αναπνευστικά προβλήματα. Κατά την καύση των υλικών που βρίσκονται στο ΧΥΤΑ, είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε αιωρούμενα σωματίδια καθώς και εκπομπή καρκινογόνων ουσιών.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε σήμερα και ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως ιδιαίτερα σοβαρή για τη δημόσια υγεία. Στην ανακοίνωσή του ο Ι.Σ.Κ. αναφέρει: «Το πρόβλημα είναι ότι η Πυρκαγιά δημιούργησε ένα τοξικό νέφος που περιέχει μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά καρκινογόνων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσιών που αιωρούνται στον αέρα και επικάθονται σε επιφάνειες.»

Ζητείται από τις δημόσιες αρχές «αφενός να δράσουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η έκλυση του νέφους και αφετέρου να γίνουν δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις που θα αφορούν τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριωμένων διφαινυλιών (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) και λοιπών τοξικών ουσιών.»
Συμπεραίνουμε ότι πρόκειται ίσως για το σοβαρότερο περιστατικό μόλυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος που έχει αντιμετωπίσει η Κεφαλονιά τα τελευταία χρόνια και θα περιμέναμε από το Δήμο, τουλάχιστον μια ενημερωτική ανακοίνωση προς τους πολίτες και φυσικά τη διερεύνηση του συμβάντος.

Ζητούμε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά πρωτίστως οι πολίτες:

Έχει γίνει έρευνα σχετικά με τα αίτια του συμβάντος; Με ποιον τρόπο ξεκίνησε η πυρκαγιά; για ποιο λόγο δεν τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο;

Γνωρίζετε αν μεταξύ των υλικών που κάηκαν υπήρχαν ειδικά, τοξικά ή επικίνδυνα απόβλητα και τι είδους σωματίδια περιείχε ο καπνός που εκλύθηκε;

Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι επηρεάστηκε η δημόσια υγεία εξ’ αιτίας του συμβάντος;
Είναι εφικτό να τοποθετηθεί κλειστό κύκλωμα καταγραφής περιμετρικά του ΧΥΤΥ, ώστε να υπάρχει έλεγχος στο ποιοι προσεγγίζουν;
Υπάρχει μελέτη πυροπροστασίας για την εγκατάσταση και αν ναι τι μέτρα περιλαμβάνει;

Τι άλλα μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια συμβάντα όχλησης των κατοίκων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος;

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Αλέξανδρος Παντελειός Διονύσιος Τρωιάνος Δημήτριος Κεκάτος
Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»