Ο Αλέξανδρος Αλεξάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Μαΐου 2020 21:16

Ο Αλέξανδρος Αλεξάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, αντιληφθήκαμε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την αξία της έγκυρης και αξιόπιστης ενημέρωσης, που αποδίδει την πραγματική διάσταση των γεγονότων, με σεβασμό στην δυναμική που ασκεί στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Στην εποχή της ψηφιοποίησης, η πληροφορία ταξιδεύει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είτε κάποιος επιλέγει τον ηλεκτρονικό τύπο, είτε εμμένει στην παραδοσιακή συνήθεια της ενημέρωσης μέσω τυπογραφείου, ένα είναι βέβαιο.

Ο Ελευθερία στην διατύπωση θέσεων και απόψεων στην ενημέρωση, αποτελεί βασικό συστατικό της δημοκρατίας και της αδέσμευτης έκφρασης και είναι αυτή που ως ένα βαθμό χαρακτηρίζει ευημερούσες κοινωνίες, που δεν υποκύπτουν και δεν χειραγωγούνται από κάθε είδους συμφέροντα και αγκυλώσεις.

Ο ρόλος της ελευθερίας του τύπου είναι διττός.

Από τη μία, πρέπει να διασφαλίζεται η διακίνηση ιδεών και ειδήσεων και από την άλλη να υπάρχει σεβασμός από όλους και προς όλους.

Διότι, όπως αναφέρουμε ανωτέρω, η δυναμική του μέσου είναι τεράστια και σε καμία περίπτωση η πένα του δημοσιογράφου δεν πρέπει να μετατρέπεται σε εργαλείο εσκεμμένης καθοδήγησης.

Η Ελευθεροτυπία, είναι δικαίωμα συνταγματικό και είναι χρέος όλων να την  υπηρετούμε απαρέγκλιτα και με σεβασμό στις αρχές και αξίες που πρεσβεύει.

Από το Γραφείο Τύπου




00 inkefalonia general ad 300X250